想問吓呢啲係咪類固醇反彈?

80 回覆
6 Like 1 Dislike
我之前(3個月前)搽醫生開既 的確好快好返 但同時好快就復發 所以我冇搽兩個禮拜就變成咁

主要想問吓呢度經歷過既人 我呢種情況係咪用得太多類固醇,搞到皮膚薄咗易翻發
皮膚用紙印有黃色滲水=金黃葡萄球菌感染

其實醫生識睇,唔需要自己判斷,佢會開抗生素俾你
停藥發紅發熱,脹脹腫腫,1r好易流水,一直抗散唔退,我睇覺係
醫生唔會開重手類固醇俾你搽頸,唔使擔心
兩個星期先復發係冇keep好,而唔係反彈

最弱嘅hydrocortisone可以溝cream定期搽防復發,搽類固醇永遠記得係慢慢減濃度&強度
醫生開唔到最弱類固醇俾你就自己溝落cream度溝返稀佢

夏天用physiogel降溫凝霜,一痕就cum上去涼浸浸好易止痕
師兄最後點樣解決?
我做法唔適合你,我硬食由佢爛左n年,唔係個個頂到,有錢我會suggest生物製劑睇下停唔停到類。
忍唔到問西醫一停就係咁發點算,聽好多人話慢慢減,但未聽過or無留意真係有人聽到
你呢種情況係太早停藥

皮膚表面康復,但仲係會巢巢地,巢巢地即係底層仲發緊炎,減濃度繼續搽,否則會復發
唔搽類固醇 keep住搽保濕都會爛落去?
爬文/google見唔少文章話咁樣會慢慢好返
我果時係用到,一停類,第二日就微燒。一查又無事,停過兩次都第2日就微燒。同埋好快有紅皮症,所以我都幾肯定
但我係搽到成甖類固醇都用完
如果真係類固醇反彈就會爛落去,濕疹就可能會好,利申自己經歷話你知only
微燒係膽鹼性蕁麻疹發作
我R到出黃色水都話鳩知佢
皮膚科太貴
本身食開口服生物制劑
我又未去到大家講既要r
係咪因為我係初期?
師兄喺初期嘅時候有冇已經要係咁r?
口服係指JAK?
如果唔洗R suggest就咁保濕等佢散,正常反彈會痕到仆街
我係搽左保濕唔痕
冇搽就會痕
例如訓醒會痕 但唔會痕到醒
咁樣算唔算反彈?
唔洗理佢反唔反彈,痕查左保濕唔痕就查勤D,唔損唔R自然自己退
Thanks師兄
冇搽保濕會痕你都計類固醇反彈?

你唔keep好搞到痕,再用手r到損喎
戒口
戒糖
早睡早起

利申:以前嚴重過你
係 貴到喊
我冇r過相入面既紅色印地方
只係冇搽保濕時(岩岩訓醒)就會痕
搽咗就唔痕(洗面後)

你係想指我既情況 冇搽保濕會痕咁少事都計類固醇反彈?
師兄嘅情況仲有冇搽類固醇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞