想問吓呢啲係咪類固醇反彈?

80 回覆
6 Like 1 Dislike
細個果陣唔識野 條頸痕淨係諗到去藥房配藥膏搽 好死唔死條友比支類固醇我(個陣冇意識類固醇係唔好嘅)

幾年黎有痕就會搽 呢一兩年發現唔對路 由年幾痕一次變成幾個月就痕一次 最近仲個幾月就痕

本身都有暗瘡問題 扚起心肝去睇專科 拎支野比佢睇 然後佢屌到我仆街 話點可能係條頸搽啲咁勁既類固醇 頸既皮膚本身就薄

跟手用左佢調製嘅類固醇搽左三個月左右 搽晒冇去複診,亦都冇再揸任何野 然後就開始慢慢變成下面咁
呢張係有搽類固醇既時期

呢幾張係冇搽一兩個星期
感覺好似擴散緊
爬左好多文個個都話類固醇係唔好 如果由而家開始戒類固醇 keep住搽凡士林之類既保濕係咪會好返?

現階段間中會痕但可接受範圍 但冇傷口冇水泡冇出水 唔知點解摸落去係會黐立立??

另外政府醫生有開呢支比我搽clotrimazole cream1%
話殺真菌的 你地有冇用過 有效嗎?
類固醇你連續搽左三個月?

如果唔搽類固醇,都有好多非類固醇既藥可以搽,要睇醫生

Clotrimazole 係殺真菌,但就咁睇未必係真菌感染
我係有痕先搽 但呢三個月痕既頻率好高 所以搽晒3.5 x 3.5cm面積盒仔既類固醇 一冇搽就變成下面啲圖咁 依家知道過往犯下嘅錯係好大鑊 希望嚟得切補救
醫生判斷你條頸嘅皮膚係咩事?

如果係皮癬,開抗真菌藥膏係正路,睇情況搽一段時間+保持個人環境衛生,一個月左右會好轉甚至好返哂,因為d真菌已經死哂

如果搽極都冇好轉過,建議轉藥/轉醫生,始終要對症下藥先解決到

利申:生過圓形癬喺後頸近髮腳,印象中我係r到出血、衫領成日有血有膿,一放暑假就去睇醫生,佢除咗開藥膏仲開埋抗真菌洗頭水就淨係洗果撻癬,開學前就已經完全好返哂,回復正常皮膚狀態
巴打邊度睇?
可能我去睇個陣 情況唔係下面啲圖咁誇張 似圖一咁既狀態去見醫生 醫生冇特別判斷
專科醫生淨係比左一甖仔類固醇叫我搽
到睇政府醫生嗰陣 我話唔想再用類固醇 佢就比左果支殺真菌既藥膏我搽 但我keep住搽左一兩個星期 條頸都係咁既樣
中環 李祖祺 300蚊

類固醇反彈人哋長期口服、打針先會你搽就算把啦
唔係keep住長搽其實無乜副作用,更加唔會去到反彈咁嚴重
不過如果你對類固醇無信心,就轉藥膏囉
請勿害人啦師奶
類固醇藥膏唔會導致到類固醇反彈?
以下link自己親身經驗
類固醇搽上癮前,你一早已經因為免疫力下降而大量爆瘡,繼而停用

之前上晒報紙又代言atorrege嘅女仔係經常出鏡前搵醫生打類固醇針先搞到上癮
類固醇易上癮:打針>口服(最多3~5日)>藥膏

公立開類固醇濃度係極保守,建議你如果真係急性濕疹盡快去睇李祖祺速戰速決,拖到變慢性就有排你玩
你如果滲黃色水就係金黃葡萄球菌感染,一定要同醫生講,佢會開抗生素俾你

濕疹,我屌你老母
https://lih.kg/bnKHDAV
#48 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

有個重點就係,皮膚表面康復,但仲係巢巢地,即係底層仲發緊炎,要繼續搽,否則會復發

如果會大範圍熱+痕,建議裸睡,床單枕袋被袋要成日換,用松焦油沖涼

cerave如果夏天搽完會出汗、焗到痕,即係搽太多、太厚,或者可以試下Physiogel凝霜,gel狀降溫好清爽

https://lih.kg/kipmpT
#7 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

Copy舊post唔排版了

(警世)有濕疹,千祈唔好去工廈,地舖睇埋D 自稱中醫既中醫
https://lih.kg/xkdbhJX
#242 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

李祖祺320搞掂,中醫收皮啦

呢個真係夠重手又平

中醫一日都100一劑,勁貴

啲人驚類固醇驚到未醫好就停藥,濕疹翻發就話類固醇反彈

拖下拖下變慢性濕疹就好玩

我試過好多中醫
大多數都冇用
有用嘅一定係溝咗類固醇入啲藥度,因為一搽一食兩三日即好返

有次睇元朗嗰個中醫,仲要溝口服類固醇俾我
食到我失眠,兼隻腳蜂窩性組織炎

李祖祺起馬會同你講朝早先食得類固醇,兼控制你用量,減少副作用,中醫只會暗底裏溝落去

啲人俾貴價睇中醫用類固醇,自我安慰話冇副作用

表皮好返,皮膚底層仲發緊炎
即刻停用梗係會爆發返
未醫好就屈係類固醇反彈真係好搞笑

醫生有醫德真係好重要
我睇公立遇過後生醫生好有heart
Fluocinolone開兩種濃度,hydrocortisone開一種
叫我慢慢減強度&頻率
再配合protopic/staquis去防復發

沖涼用松焦油,cream搽cerave
控制得好好,每年換季可能會復發,但都即刻控制住

濕疹一定係重手速攻
否則拖到變慢性濕疹就難搞

李醫生好重手,一嚟就beprogent aim for急性濕疹

你會復發幾次即係慢性
beprogent搽好請轉Fluocinolone 0.025%、0.005%繼續搽
最後hydrocortisone
慢慢減強度&頻率
再配合protopic/staquis去防復發

即使我咁多年、用過咁多次beprogent
就算我慳錢唔睇李醫生,就咁用強度第二弱嘅Fluocinolone 0.005%都係搽得好,上癮得啖笑

類固醇你要上癮之前已經爆晒暗瘡唔會想用

李醫生有冇開埋醫暗瘡嘅藥俾你?

最嚴重嗰次都係中醫亂溝類固醇俾我食,隻腳蜂窩性組織炎,好返幾年個坑仲係清晰可見,當時只係連續睇咗幾個月,每劑110,使咗成皮

當然,之前媒體報導兼代言Atorrege個女仔打類固醇針就另計啦
出鏡前就去打針,吸收量超恐怖

李醫生只會beprogent搽身,頭頸先會開弱啲俾你,佢唔會教你慢慢減
Fluocinolone兩種濃度,hydrocortisone都係街症開俾我,後生嗰啲幾有醫德,睇千幾蚊嘅皮膚專科先會教你呢啲

李醫生睇5分鐘都冇就踢你走,醫德唔多好
佢只係重手&平

啱晒啲急性濕疹,嫌專科貴又唔敢搽

同埋西藥仲有protopic/staquis可以配合去防復發
staquis係輝瑞新出

濕疹係自己免疫力失調、皮膚屏障受損,搞到對外界反應過敏,根本就冇「毒素要迫出嚟」
中醫所謂「迫緊毒素」只係放棄治療嘅惡化

嚴重嘅可以搞到紅皮症

我自己就聽人介紹去睇神中醫亂溝類固醇俾我食,食完啲中藥勁口乾、勁多尿,之後隻腳蜂窩性組織炎,好返幾年個坑仲係清晰可見,想死

醫濕疹一定睇中醫

中醫可以溝高強度類固醇落中藥度,一食一搽就好返,超有效

中醫撚食到中毒、肌肉萎縮照樣讚好

濕疹藥膏含有類固醇成分,77歲中醫被捕
https://lih.kg/3454477

向中醫求診獲處方類固醇 9歲童中毒
https://m.mingpao.com/pns/港聞/article/20220911/s00002/1662832955116/向中醫求診獲處方類固醇-9歲童中毒

女中醫涉售含類固醇等份藥膏 稱與師兄研發 以為內裡只含中藥
hk01唔貼link

灣仔中醫宋勵君處方藥膏含未標示西藥 不當使用或致圓臉及肌肉萎縮
https://topick.hket.com/article/3090262/【類固醇】灣仔中醫宋勵君處方藥膏含未標示西藥%E3%80%80不當使用或致圓臉及肌肉萎縮

註冊中醫古竹佑處方藥膏含未標示西藥類固醇 衞署籲市民交回銷毀
2020-07-06 23:30更新:2020-07-06 23:35
hk01唔貼link

【類固醇】天水圍普濟堂中醫藥中心中醫陳輝林處方藥膏含未標示西藥 43歲男子被捕
22:21 2021/09/02
https://topick.hket.com/article/3050032/【類固醇】天水圍普濟堂中醫藥中心中醫陳輝林處方藥膏含未標示西藥%E3%80%8043歲男子被捕

油麻地中醫趙致中一款藥膏含未標示西藥類固醇 衞生署籲病人注意
2019-05-07 21:45更新:2019-05-07 21:45
hk01唔貼link
[/quote]
下世小心d
如果我目前啲相嘅情況 淨係keep住搽保濕 會唔會好返呢? 我擔心再次去到睇專科 個醫生又係推類固醇俾我用 因為我睇政府醫生嗰陣已經講明唔要類固醇 佢就開咗支殺直菌嘅俾我 我keep住搽咗一兩個禮拜 情況冇改善
搽其實好難,beprogent搽一兩日已經消晒,你自己會停手

Fluocinolone 0.025%、0.005%、hydrocortisone呢啲我斷斷續續長期搽咗十幾年,每次好返之後都keep到長達4~5年冇復發,每年只係轉季小範圍會自己r到損要搽幾日
你呢個情況先要confirm係咪濕疹先,同埋有冇金黃葡萄球菌感染
老實講齋搽保濕好難好

你睇專科醫生時其實可以講明搽非類固醇既藥膏,你有錢就直頭打生物製劑都得

政府醫生就好多時都係鳩醫
所以我最好再睇多次專科 問清楚 金黃葡萄球菌有得驗埋?
爬左唔少文 多數人最後都話戒類固醇 然後日日搽保濕 過多幾個月或者一年就會自己好返 做好保養管理 祈求唔好再翻發

定或者我再用多次類固醇 醫番好撻紅色印 再做好保濕 會好啲? (當然係睇專科開唔係藥房配)

主要去睇專科唔係問題 係驚嘥咗啲冤枉錢
因為我已經有睇過 當然可能係嗰個醫生唔得
如果你嫌皮膚專科成千好貴,可以去中環李祖祺3XX蚊搞掂

皮膚用紙印有黃色滲水=金黃葡萄球菌感染

類固醇(搽/口服)醫好先,口服抗生素(如有金黃葡萄球菌感染)
之後再用physiogel降溫凝霜(夏)、cerave cream(夏/冬)去keep防復發

凡士林只係鎖水,你搽之前本身要夠濕潤,同埋輕輕印,搽太多又會焗到出汗痕,我覺得麻麻
明白 thanks師兄
所以基本上濕疹嘅人都好少用凡士林?
同意呢位ching嘅講法

樓主下次見醫生最好帶埋用緊嘅藥膏同護膚品去,如果整理埋你條頸嘅皮膚變化歷程+高清相就更好,咁醫生就有多d資訊去判斷病情

關於藥物風險例如類固醇上癮,等醫生講解會清晰啲,最緊要係你知自己有冇對任何物質過敏(食物、藥物、接觸物料etc)

祝樓主早日康復
頸皮膚好薄,Fluocinolone 0.025%、0.005%你搽一兩日就可以好返

最弱嘅hydrocortisone可以溝cream定期搽防復發

記得隔兩三日就剪、磨平指甲
想問點confirm有無金黃葡萄球菌感染
之前睇2個醫生,一個話有一個話無
聽落我再睇多次醫生穩陣啲 唔可以單靠搽保濕就算 因為眼見佢有擴散緊嘅情況啲紅印
凡士林夠平,你用得好都無問題
冇類固醇嘅protopic、強類固醇beprogent 好多時都係油膏狀,質地類似凡士林,所以好常見

我就好多時焗出汗反而痕
同埋佢係鎖水係唔方便補cream/藥,你用完仲痕就要洗走佢再搽補濕+最弱類固醇+重新輕印鎖水
痕嘅時候不斷cum凡士林只會越cum越焗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞