想問吓呢啲係咪類固醇反彈?

80 回覆
6 Like 1 Dislike
我打仲貴,但JAK好似唔可以長食?
你一搽連續搽幾耐?

我食咗清蒸肉餅同菜一年
然後就好晒

不過轉天氣點都會起小小

唔戒口都會起,但無以前咁嚴重
近呢三個月 通常一搽搽3,4日 早晚 隔一兩個星期冇搽又會痕返
可以既 其實平打既小小
打兩針好似差唔多15k?
6000一野.jak 好似食得耐要check指數?
專科屌你用類固醇跟手再調配類固醇你搽
類固醇用錯咪唔好, 冇必要demonise隻藥
本來就除咗痕到飛起R到損晒都唔建議用
用就最多7日或者一好轉就停用

你情況建議用松焦油沖涼
加長期用返護膚, 市面有幾隻係專俾濕疹用
長期戰嚟, 加油
屌佢用隻potency高嘅啫
睇佢個款之前一係搽clobetasone
或者係街坊藥房亂出隻要處方嘅steroid俾佢

醫生就應該專返佢用輕手啲嘅hydrocortisone
咁打針平啲喎 邊度打?
Jak 都講緊3k 一星期
就係呢個情況
我會試下!多謝師兄
我都試過學你咁
皮膚有事
搽類固醇愈搽愈大鑊
啲皮薄晒
最後係腳腫入院
我估係藥物出事
睇政府醫生
用佢藥搽好咗
而且都係大路藥
不過要穩定咗後要日日保濕
仲有要增強自己抵抗力
經驗話畀我聽,如果紅嗰個位有埋發熱,出水,痛,好大機會係紅皮症,而紅皮症係類固醇反彈嘅症狀。

我以前搽咗十年以上類固醇,有排,我啲摺位出水,紅,痛,症狀似燒傷,甚至有體味,我google咗先知自己係紅皮症,當時我紅腫嗰啲位好似你圖嗰啲,於是我決定展開我漫長嘅類固醇戒斷,好彩嗰陣係covid,無得點出街,我基本上每日會甩一碗皮,啲皮誇張到真係可以拎碗裝住,啲皮去到邊甩到邊,嗰排連鏡都唔敢照,同埋完全戒糖,凍飲。去到9個月我開始轉好,而且我去睇埋中醫,當然唔係私家係九龍大學同醫院合辦嗰啲中醫診所,佢會開藥粉同埋草藥俾你,當時佢開咗啲祛濕同清熱嘅藥,依家我戒完兩年一次類固醇都未搽過,雖然每朝瞓完覺都會甩皮,有時都會痕痕地,但紅皮症啲症狀完全冇晒。過來人可以同你講類固醇真係好似毒藥咁上癮,希望你早日可以戒得甩。
如果你決定戒類固醇建議你入facebook戒類群組
「我不是濕疹,是類固醇上癮」
搽保濕、凡士林都唔係最好既做法,會刺激皮膚更紅/痕
如果忍到唔搽野同減少傷口掂水,又稱NMT,MW
係可以令皮膚乾燥甩皮loop到修復好
唔好覺得保濕係萬能 佢唔係消炎作用
濕疹可能就有用 因為底層乾
類固醇上癮係身體發炎發得好勁
就算你日搽夜搽都係會乾會爛出水的
我啱先申請咗,多謝師兄推薦
第一次聽唔查保濕同凡士林去keep
想知道個原理係咩
你咪撚害人啦屌你老母
呢條友最出名就係重手類固醇
好似日本有個教授係專醫濕疹(link我睇下搵唔搵得返),我嗰陣用google translate 睇晒,大概內容係佢提出係完全唔搽保濕、潤膚。好似原理係強迫自己身體機能整多啲天然嘅油保護層、佢好似仲提出盡量要食多啲天然嘅油膩食物,當然唔係嗰啲油炸嘢,而家好多醫生都認為你食咩就排咩出嚟,以形保形好似嗰完全係錯。
凡士林係石油副產品,上面有人答左你
佢唔係真保濕,就咁搽會鎖死皮膚同焗住
唔搽保濕原理係減少刺激皮膚,等身體自己修復(會狂甩皮 甩走唔好既皮出新皮)
不過都有人係照搽保濕覺得搽左舒服啲
等你入到fb群你可以係群搜尋MW, NMT
睇多少少資料 人地點做 再睇下你自己接唔接受到咁樣
條友話長期打針 口服先會上癮反彈已知on9
搽都會反彈上癮 YouTube搜類彈都有
成功戒斷類固醇既過來人留名
我冇食過內用類固醇同打針
只係搽都會有類固醇上癮/反彈
戒斷過程超辛苦同痛苦 全身紅皮症
但而家已經變返正常皮膚
仍然間唔時會出濕疹 但一段時間就算唔搽類固醇都會慢慢好返
個個戒類固醇既fb群組好有幫助
好多資訊同分享 如果真係firm係類固醇反彈想戒
要有心理準備同強大既意志 因為真係好撚痛苦
籠統講 如果你發現已經長期依賴類固醇
一唔搽就好快復發 + 要用愈黎愈強既類固醇去壓住佢
然後範圍變得更大更嚴重 皮膚好似被火燒咁痛咁紅
同一般既濕疹唔同 其實就已經係
Btw 戒糖好撚重要 糖會容易引發炎症
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞