有冇英巴絲講下英國冬天係點架?

160 回覆
7 Like 68 Dislike
有工番邊得閒理幾時日落
根本啲人誇張化,倫敦嚟計,落大雪嘅日子唔會多過1個禮拜,有機會全年都唔落添,温度要到零晨時間最低先-5度,日頭好少零下,對比加拿大北歐嗰啲國家根本就唔凍。最早3點開始天黑,4點黑哂,但係唔知點解啲人講到好嚴重咁,我地生活係現代,有樣嘢叫燈,唔係叫你日入而息,啲人講到又抑鬱又成都弱撚智。
以上係講緊最極端個幾個月,冬天其他月份正常好多。
架妹有痴暖貼架
愈北既local會唔怕凍
黑人中東佢地怕凍過我地
呢度啲local通常上左年紀既女性就怕凍
後生show off就無計
做運動,食維他命d,搵野學,返工同d客&同事屌下天氣
輕輕鬆鬆又捱過一個冬天
加拿大都會黑架
又黑又凍
今晚得4度
話唔凍嘅快啲熄咗vpn佢
依家得 3 度頂唔到開左暖氣了
So far揸車唔覺係問題
冬天好難頂
暖氣壞咗?
4度都開?
出街都得掛
我沖涼前開 沖完熄 勁爽

推介

咩4度咩問題嚟
個 thermostat 睇室內溫度低過預設就著架啦
出面幾多度關咩事
NHS 建議室內唔應該低過18度
電爐最低設定16度
除非出咗街熄大掣
有人喺屋就由得自動架啦
https://www.england.nhs.uk/blog/lucy-verasamy/#:~:text=Heat%20the%20home%3A%20Heat%20your,the%20risk%20of%20chest%20infections.
set咗自動開
樓上講 好少零下,對比加拿大北歐嗰啲國家根本就唔凍
先4度
室外凍有幾多度其實有咩關係?
As long as 供暖無壞同埋俾錢之外,咪一樣咁過活
開勁啲咪著短裇
慳啲錢咪開細啲著外套
咩今晚好凍枕頭結冰嗰啲,係咪以為間屋同香港一樣透風,如果無供暖咁水管應該都快爆架喇喎
咁英國都仲有single glazing, 乜都唔開咪同室外一樣
btw燒柴咪唔洗錢, 反正都係花園執同劈
邊度嚟乾柴
夏天劈定收入 shed?
冬天時間長,中意著短衫短褲嘅唔洗諗
入黑快,少陽光
log store/有頂既地方
不嬲都唔係即劈即用, 秋天執定差唔多
開大暖氣咪得
你估隔離屋啲鬼短衫短褲真係咁抵得凍咩
暖爐開到恒咋
一入佢哋屋我都出汗
咁電費咪好貴….
New build四季恆溫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞