有冇英巴絲講下英國冬天係點架?

160 回覆
7 Like 68 Dislike
南部冬天果陣打風先會落雪
依家走難呀仲咁挑剔
過到來就知咩叫真正濕凍
2-3度落大雨真係唔講得笑
啲鬼佬邊會bur 唔burberry, 求撚其著件hoodie 由鳩佢濕哂架唧。你要頂到下既,咪搵件water repellent既褸頂一頂。
今年衰過上年好多
上年早落雪反而無咁濕
3月已經上返十幾度

今年都痴線的
早幾日仲有落雪
英國大城市,大把拉麵你食啦
我LONDON感受同你完全相反
冇雪係基本
上年又凍又多雨
今年冇咁凍仲要少左好多雨
今年london水浸 唔計水浸咪差唔多
我覺得今日無咁凍咁, 同埋凍嘅日子無咁多, 可能唔同區卦
狂風 - 係大風,但唔係日日
暴雨 - 大雨極都無香港黃雨咁,毛毛細雨多
凍 - 度度暖氣,今年都未著過羽絨,一件保暖底+一件面衫攪惦,最多加件風褸擋吓雨

上年一定凍過今年,上年返工朝朝架車都要鏟冰,今年唔洗
黑麻麻仲慘過凍
狂風 - 係大風,但唔係日日
London撚表示吹撚左成幾個月你同我講唔係日日
夜晚訓覺都引擎聲咁, 去Regent Park野餐連個背囊都吹起埋

暴雨 - 大雨極都無香港黃雨咁,毛毛細雨多
間歇無定向喪心病狂15-30分鐘大驟雨, 有幾日落埋雹
呢度D Reels都笑一時風雨一時晴, 人都癲

凍 - 度度暖氣係真既, 我都唔係著好多既人, 多數Hoodie加大褸收工, 真係太凍手套頸巾就掂

今次冬天除左落雪少左對交通影響少左之外, 日鳩日都陰天狂風驟雨, 我覺得係過去六七年最慘烈既一次

不過都無咩好負面既感覺既, 始終自己都鍾意呢度, 但唔代表要講大話喎
NHS guideline 建議 9月至4月
大部分人都應該食vit D supplement
皮膚深色的話其他月份都應該食
4歲以上10mg 一日

照太陽燈sunlamp, sunbed, tanning bed 等於自己申請皮膚癌
傻豬先走去曬

英國奶因為冇加工過
靠飲奶唔會夠vitamin D daily

其他問題朝早8點準時打去你GP問

https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/#:~:text=Children%20from%20the%20age%20of,of%20vitamin%20D%20a%20day.
正常價啦, 三日兩夜, 邊度都要啦
住酒店Barcelona三日兩夜雙人房£300都有既, 機票£50-80
每人二百鎊機票酒店過個Weekend好合理

我多數組團Airbnb/All inclusive
上年去Greece五日四夜全包先五百幾
英國冬天凍,最大鑊係大風大雨。係難捱嘅。
凍天先正 宜家揸車隻眼都就盲
芬布爾之冬
去到今日都仲冚緊綿被
天氣呢d好主觀 早天黑定遲天黑我都係返屋企打機 冇乜所謂
不過冇wfh 日日朝早返工果陣就大風大雨返到office 又出太陽係幾唔好受
英國冬天辛苦過香港冬天
完全係hard mode
聽人講
咪撚亂講,全世界緯度高地方嘅人都比香港人怕凍,佢哋室內暖氣全開。
出街都係著夠衫,上車又係暖氣,除非佢做戶外工
我都係london喎 幾時有日日狂風
一個月最多咪4-5日
你係無日照既時候 心情係真係會直插水底
好撚愁尻咁
忍到而家3/4月到 就會搞掂
8點先天光4點就天夜,大風既凍但冇香港既寒咁辛苦
但全年黎講天氣舒服過香港多多聲,夏天除左hotwave嗰幾日大部分日子都涼過香港
倫敦撚
落雨最麻煩
如果鍾意出街周圍去咁早日落加落雨絕對係大敵
凍就一定凍過香港,無話好辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞