有冇英巴絲講下英國冬天係點架?

160 回覆
7 Like 68 Dislike
好奇啲local點生活
又大風又涷又雨
門口都唔想出
Weekend 約friend 上網打機
果陣係 glasgow 夜晚10 點市中心轆緊返酒店, 又喺又黑又落雨地下吃香白線勁淡睇唔到, 最尾轆撚上行人路
好彩冇人+車速得20 miles
凍 大風 長期陰天落雨
日照時間短 返工未光晒 收工已經黑晒
不過對我黎講 我出街同返工都係揸車點對點
一上車開行個暖氣電軚暖櫈 入到室內又有暖氣嘆
話撚知佢出面落雪
其實天氣真係慢慢習慣到 最多都係食下維他命D
凍唔係問題 英國d凍著夠衫係ok嘅 主要係大風+凍 個身唔凍但塊面僵左咁 香港就著左衫都仲係凍

早天黑先大問題 真係會心情差d 好彩年尾多d假
太陽燈唔係話曬黑嘅紫外光燈
係呢個
https://youtu.be/R65EPH7BPsw?si=WJllW_TJWb-j_EqG
日本乾凍先煩,又要補濕又要開暖氣
用全國最暖嘅溫哥華已經夠駁佢
南極都唔夠香港濕凍黎
多倫多冬天咪都少太陽
認真其實冇乜嘢, 12月最誇係大約0830先天光, 1530天黑
咁我哋做法就lunch time出去行下接觸下太陽, 其實都舒服
凍唔要 但係大風真係好on9
除咗早天黑之外都冇乜嘢
得倫敦係英國咩

記得要食維他命D丸
可能係加埋英國啲建築,然之後就會有19世紀悲慘世界嗰種感覺
倫敦算係較暖既南面,
如果純粹比較23同24年春季,
引用咩地方有乜所謂,揀首都都要屌?
英國冬天係一日得唔夠六個鐘日頭,仲要九成時間係灰懞懞再加落雨

開始入夏既 4-11 月就好好多,日照可以誇張到凌晨四點至夜晚九點,起碼有一半時間陽光會幾熱,但入黑又唔算太熱

我主力揸車所以冬天番放工出去買餸就好好多
只係香港多弱8, 你當係黑球咁上下, 強風係基本, 烈風應該唔到
仲要大風同打風香港冬天平時最大風(唔計打風)果時先係平時英國日常
1-3度落雨(但永遠唔會低過0度變雪). 相對濕度90%以上 一直大風 室內室外唔開抽濕永遠好似香港回南天咁滴水 屋企咩都冇都可以生到幾吋厚青苔 9點天光3點天晚
咪傻. 當你結晒霜 我著羽絨都唔夠果時
果時見到D英國靚妹仲著緊露肚裝去d outdoor fair你就知咩叫唔怕凍
不過我同意唔係個個外國人都係咁
但好睇唔同人體格
中東同黑人好多我都唔覺好凍果時佢地都著晒羽絨
白人就睇體格 我有D同事我覺凍果時佢就覺凍
有D我覺凍果時佢仲係著短衫
你屌人vpn先
Eastbourne ?
即是Dickens Feel?
又唔好南到痴住個海邊 日日食風都食飽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞