基督教連登堂2024年4月21日主日崇拜:我既牧羊人

119 回覆
20 Like 17 Dislike
謝謝。今日返新工。

舊工last day 時連續工作9小時,但都順利捱過,工作無大問題,我可以自豪咁離職,面對新挑戰。
失眠,希望快啲好
避免咖啡因(茶、咖啡、可樂),臨瞓前避免電子產品迚藍光,如電腦、電視、電話。臨瞓前做少量拉筋伸展運動,並祈禱,可以幫助放鬆入睡。
咁就好,為你感恩
明白,失眠好慘,願主陪住你
咁簡單我一早好左,我嗰個係絕症嚟,除左神蹟外都幾難搞
Thx Ching
咩你覺得我以上講嘅嘢好容易做到
除咗祈禱其他都是,有時太攰唔記得咗祈
耶穌背後有12人團隊
呃鳩人話耶穌降生應驗舊約聖經好多野
然後耶穌就成為教主周圍洗人腦
用啲magic掩眼法 酒變水 五餅二魚
甚至搵人做媒醫病 扮死人番生呃人信

呢12人團隊之後搵個猶大扮二五仔假想敵
路加馬太呢啲就寫書神化耶穌係天之子
仲昆到個羅馬皇帝改信

集團嘅經濟動力來自信徒十一奉獻
上線靠傳福音去拉下線 下線又拉下線
靠威逼利誘 信就上天堂 唔信就落地獄

最撚恐怖係個集團可以洗教徒腦
令佢地可以放棄生命去跟隨集團
例如十字軍東征 3K黨 人民聖殿教...

就算而家 個集團嘅基因仲透過耶教學校深殖民間...
窮巴,絕症咁大件事,問題只在於失眠?
路加福音10:1-3
//1 後來,主又另外指派了七十二個人,差遣他們兩個兩個地在他前面,到他自己將要到的各城各地去。
2 他對他們說:“莊稼多,工人少,所以你們要祈求莊稼的主派工人去收割他的莊稼。
3 你們去吧!我差遣你們去,好像羔羊進入狼群。//
失眠係好大件事嚟
我知道失眠係好大件事呀,但係你用得絕症呢兩個字,我諗緊會唔會有背後更加嚴重既問題
因為暫時搵唔到任何解決方法所以覺得絕症去形容算合理
明白,求主憐憫
啱啱睇左場泰拳賽,個澳洲/聯合理國佬心口紋著Proverb:3:5-6。佢贏左後都係度頌讚神

Proverb 3:5-6
Trust in the Lord with all your heart and lean not on your own understanding; in all your ways submit to him, and he will make your paths straight.

相信神,將所有嘢交託俾神,佢就會引領你走正路。

https://youtu.be/O0XZpmUUTsE?si=XAcGrfRUKBAAgxFb

個拳手本身拳腳都快又重,雖然佢主要打Orthordox, 但偶然會轉Southpaw,加上佢攻擊力高,所以佢無左隻右手,唔會太蝕。我睇片前諗無左右手,會唔會好難擋左腳? 但我發現對手好難出到左腳。
我原本冇睇開,唔識分邊打法,但都睇左次,過左一陣先留意到佢點樣少緊隻右手。
向唔認識神既人頌讚神,都唔係個個都做到,可能我一陣要,所以要睇呢段先,被提醒下。

箴言3:5-6 原來同詩篇23 都幾似(所以可能你係度覆),特別係「倚靠」(lean on)呢個字就同 詩篇23:4 個「拐杖」(竿)同源。
係靠,就唔靠自己既聰明,靠上主比既倚靠。阿們。
多謝愛巴分享
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞