基督教連登堂2024年4月21日主日崇拜:我既牧羊人

110 回覆
17 Like 17 Dislike
可以見到基督徒嘅狂妄自大
基督教的確係邪教
耶穌明話自己係耶和華,邊個話唔係已經徹底解錯經,比人指出都堅持既話,已經唔算係信緊聖經描述既耶穌。
所以耶和華見證人冇被割𥱊,因為佢地自己走左去先。

天主教同東正教當然都係正統既信仰傳統,能夠同神自己建立合宜既關係。

敵基督,字面係代替基督,點計都要扮下係基督先(唔係基督徒喎),有下面呢個描述就差唔多:

啟示錄13:1-4
//1 然後,我看見一隻怪獸從海裡上來,長著十角七頭,十角上戴著十頂王冠,七頭上有褻瀆的名號。
2 我所看見的怪獸,樣子好像豹,腳像熊的腳,口像獅子的口;魔蛇把自己的能力、王位、大權都給了牠。
3 怪獸的七頭中有一個像是被殺致死的頭,但是怪獸所受的致命傷卻醫好了。全地的人都很驚訝,就跟隨了怪獸,
4 並且敬拜魔蛇,因為魔蛇把權柄給了怪獸;他們又敬拜怪獸,說:“誰比得上這怪獸?誰能跟牠戰鬥?”//
係呀,我好同意咁做係罪,但係就咁「戀」就始終聖經冇明言。
當然啦,「戀」得就會大大增加性行為機會,你問我我一定話小心D好。
又學到野🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿
樓主其實係咩教派?
全靠佢地先有得聽

我自己阿拉伯文太廢,淨係認到好少字,起碼留意到大部分都係順次序
有邊句唔合符記載?
觀音都係佛 佛教教義話十方世界千億佛
咁都話聽唔到祈禱
係喇係喇得你基督教嘅神先聽到祈禱
所以基督徒要學小粉紅出征耶證

https://youtu.be/rVO5Q9LAF_E?si=qS0dfP2trpXncATU
我諗最合適既答案係新教冇宗派。

一開始睇聖經果時經歷到神(既唔同在),之後睇睇下發現聖經同教會教導既點都有條罅係中間,但係都係一路聽住先。接觸過唔同教會,福音派居多。
之後大概十年前認真學聖經,由原文開始,學果時都冇諗有咩用,淨係想明多D。
最後近呢一年聽左夏達華研道中心、耶書亞研經中心,發現睇返基督教既猶太根源同背景係可以同時解通新舊約,最合理,仲解得通過周圍抽晒經文既系統神學。
所以一切都建基係摩西五經,耶穌同使徒既教導都係解摩西五經。
利申:好精彩但係仲未讀得好熟
教義都有好多種,邊本經書邊段邊句講「十方世界千億佛 」先?
周圍都有好多人成佛,同死人聽到祈禱係兩回事黎喎。

造物主聽到祈禱係正常。
最緊要係同佢相愛,呢份係打風都打唔甩、死亡都分唔開既甜蜜關係
神唔同佢同在,佢除左蝦人唔識聖經之外冇野做到。冇任何出征既理由。

要做既事得一樣,就係活出神喜悅既生命,被神使用。咁樣就有神同在。
我基本上係透過教會認識呢門宗教,教會對我嚟講係一種權威,冇教會背書嘅理論都不能盡信。

利申:我自己係信東正教嘅,所以係傳統高教會派嘅人
喺度講廢話都唔敢評論開咪煩住人
我最欣賞基督聖教係基督聖教好強調人好唔完美,基督徒都知道自己好唔完美,但佢哋有一個好高同好好嘅標準為目的。

Bishop Mar Mar 直認基督徒係懦夫,因為佢哋達唔到主耶穌基督嘅標準,呢種謙卑嘅心先會帶到基督徒去更高嘅境界

https://youtu.be/3Hteqf4aVjA?si=ONHz85GINRRvijBt
東正教牧師教點應付焦慮同抑鬱。佢教︰
1. 做運動比任何藥物更有效對抗抑鬱
2. 建造、維修或清潔,咁做最有成就
3. 祈禱
4. 為他人做善事

你做左呢4件事,你根本唔會有時間抑鬱

https://youtu.be/WjU2Kl4GtkI?si=ufDYtwZwRCwFjE-3
咩都唔知,有咩好評論呢?條片影左最表面咋,入面冇一個人既內心世界我係睇到,咁我有咩資格評論人?

況且,評人咪就係會被同樣標準評返。

馬太福音7:1-6
//1 “不要評斷別人,免得你們被評斷。
2 因為你們用甚麼標準來評斷別人,也會照樣被評斷;你們用來量給別人的量器,也會用來量給你們。
3 你為甚麼看見你弟兄眼中的木屑,卻不留意自己眼中的梁木呢?
4 看!你自己眼中還有梁木,又怎能對你弟兄說‘讓我除掉你眼中的木屑’呢?
5 偽君子啊,先除掉你眼中的梁木,才可以看得清楚,好除掉你弟兄眼中的木屑。
6 不要把聖物給狗,也不要把你們的珍珠丟在豬前,免得牠們用腳把珍珠踐踏,又回過頭來把你們撕碎。//
明白,非常之好,之前opensource 巴打既東正教post 都有印象見過你

教會既教導當然重要,但係我自己就唔會將教會既權威放得高過聖經。
教會成立之前,甚至主耶穌未降生之前,神照樣用佢既聖經教導人。
我相信神會令每一個一心向住佢既人明白聖經,而實際上佢的確有咁樣做(前幾日就突然之間明多左 雅歌4:11)。

而聖經都提過,傳承唔係必然完美,摩西既後代,竟然過幾代就走左去做但支派既私人祭司

士師記18:30-31
//30 但人立起那個雕像;摩西的兒子革舜的後裔約拿單和他的子孫,都做但支派的祭司,直到那地遭擄掠的日子。
31 神的居所在示羅有多少日子,但人為自己設立米迦所造的雕像也有多少日子。//
你講起呢樣嘢,我神父曾經講過信仰應該係藉住神,而唔係倚靠某個人,所以唔應該因為教會有人犯錯(我嗰陣時講起俄國宗主教)而背棄信仰,因為信仰係個人嘅。聖經係神嘅話語,而教會係與神同在嘅媒介,兩者都唔能夠缺少,所以係唔能夠亦都唔應該比較。我記得尼西亞信經(我教會淨係承認呢個)最後一段話:「我信唯一、神聖、大公、傳自使徒嘅教會」如果有個人話佢從來未返過教會但係一個基督徒,你都唔會信。不過講開研讀聖經,我神父講過清教徒永遠都會有本聖經喺身,相反東正教徒卻係好少會咁做。
如果你咁講
基督徒根本唔可以評論任何嘢
但香港基督徒最中意阿支阿咗
你幾時邀請佢哋跟番聖經教導?
講得好好

睇返教會既教導,新教既牧者質素都好參差,我估東正教既情況會好好多?
我由細D開始聽到既「睇新約就得」、「神棄絕左猶太人」、「教會取代以色列」、甚至「得救左做咩都得,聖經都唔洗睇」等等思想,到而家仍然仲係好流行

而家去到聖經都電子化,老實講我都係再冇聖經係身,唔知有幾多人都係咁。不過有得隨時睇,係咪真係會拎出黎專心睇,又係另一個問題。
繼續為到你既苦情祈禱
當然唔係所有野都唔可以評論,但係就算要,都好應該知道自己係咩位置,就係神之下。神先做既野,唔應該霸左黎做。

另一面,睇返上面經文 馬太福音7:5,係應該去除弟兄眼中既木屑。
呢樣絕對應該要出聲,如果我有咩係講得唔合乎聖經,我都會好感謝指出我錯既巴絲。
但係耶穌教落,睇人之前係要睇左自己先。如果自己係神面前預備好,問心無愧,咁咪去指出弟兄姊妹既不足,亦都應該要去咁做。
如無意外已經轉工?求主看顧
仲有兩晚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞