基督教連登堂2024年4月21日主日崇拜:我既牧羊人

111 回覆
18 Like 17 Dislike

歡迎各位巴打、絲打,黎到今日既崇拜!

基督教連登堂2024年4月21日主日崇拜
經文:詩篇23:1-6
講題:我既牧羊人
同工:Isaac, Yellow, Laila, Nine

歡迎巴絲打建議講題。

(零)序樂

"All things bright and beautiful"
https://www.youtube.com/watch?v=tLaghTVQ-Q0

(一)宣召

詩篇95:6-7
來啊,我們要屈身敬拜,在造我們的耶和華面前跪下。因為祂是我們的神;我們是祂草場的羊,是祂手下的民。惟願你們今天聽祂的話。

世紀頌讚469

我們蒙召為神子民,生活顯露主宏恩,
同心合意同被靈感,促進世界真大同,
我們見證,我命更新,歸屬恩主再造恩,
共同分享和睦相處,歡聚寶座齊俯拜。

我們蒙召為神忠僕,工作服侍當代人,
肩負使命執行任務,遵行聖言往前行,
我們振奮回應召喚,奉獻身心供主用,
共勉忠信謙卑互助,迅即應命奔天程。

我們蒙召為神先知,傳講真道與福音,
信仰堅定正義發揚,消弭罪惡黑暗遁,
我們祈求勇氣倍增,目標崇高奉主名,
天父宏旨奇妙智慧,唯主是聽福無窮。

讚美禱告:親愛上主,好高興我哋可以喺常年期嘅主日去敬拜你。呢幾日雖然落雨,但我哋知道你嘅權能勝過一齊,我哋不禁驚奇讚美神你嘅作為係幾咁奇妙豐盛。喺我哋嘅人生道路入面,求主引導我哋。祈禱交託主耶穌基督姓名祈求,阿們。

(二)認罪

我向全能慈悲的父上帝,承認我在思、言、行的過犯。這些過犯導致了我和上帝的隔閡。但願慈悲的上帝憐憫我們,叫我們在他裡面成為義人,好在將來打日子蒙恩。

(三)宣赦

如今,你們既然已經脫離罪而得到了自由,成為神的奴僕,你們就結出果子,達致成聖,最終帶來的就是永生,因為罪給人的報酬是死亡,神的恩賜卻是在我們主基督耶穌裡的永生。

(四)祈禱

天父,我哋依家為烏克蘭嘅戰事祈禱。求祢止息紛爭,保護無辜百姓,安慰受傷嘅心靈。願祢嘅平安降臨喺嗰片土地,願祢嘅愛撫平傷痛。

我哋亦都為祢嘅道祈禱。求祢打開人心,讓更多人認識祢嘅真理同愛。願祢嘅福音傳遍世界每個角落,帶嚟希望同改變。

我哋特別為準備考 DSE 嘅學生祈禱。求祢賜佢哋平安同智慧,減輕佢哋嘅壓力同焦慮。願佢哋喺考試中發揮出色,取得好成績。更重要嘅係,願佢哋身心靈都健康,認識祢嘅愛同陪伴。

最後,我哋為連登呢個平台祈禱。求祢嘅道能夠喺呢度運行,觸動人心。願呢度成為一個充滿愛同真理嘅地方,讓人可以互相扶持,彼此鼓勵。奉主耶穌基督嘅名祈求,阿們。

(五)公禱

願主與你哋同在
*都與你嘅靈同在

永生的上帝,求你賜我們能辨別你旨意的洞察力,捨棄所有傷我們身心靈的一切,得見你的應許何等全備。奉主耶穌基督聖名求,阿們!
(Collect from Common Worship, Church of England 2000)

(六)敬拜

《懇求善牧導我前行》

https://www.youtube.com/watch?v=FuYY7USC8L8

1 懇求善牧導我前行,需要主溫柔關心, 懇求引到快樂草場,預備羊欄安我身: 萬福耶穌,萬福耶穌,我們蒙救作主民, 萬福耶穌,萬福耶穌,我們蒙救作主民。
2 雖然我們多罪困貧,主已應許收我靈, 主有慈悲普救愛心,釋放權能洗滌恩: 萬福耶穌,萬福耶穌,我願早日歸向你, 萬福耶穌,萬福耶穌,我願早日歸向你。
3 我願早蒙主的深恩,早奉主命向前奔, 敬求救主獨一救主,你慈愛充滿我心: 萬福耶穌,萬福耶穌,永遠溫柔愛我們, 萬福耶穌,萬福耶穌,永遠溫柔愛我們。

啟應文(生命聖詩)11 聖靈引導

你們既聽見真理的道,就是那叫你們得救的福音,也信了基督,既然信祂,就受了所應許的聖靈為印記。
這聖靈是我們得基業的憑據,直等到神之民被贖,使祂的榮耀得著稱讚。 你們當順著聖靈而行,就不放縱肉體的情慾了。
因為情慾和聖靈相爭,聖靈和情慾相爭,這兩個是彼此相敵,使你們不能做所願意做的。
但你們若被聖靈引導,就不在律法以下。
情慾的事都是顯而易見的;就如姦淫,污穢,邪蕩,拜偶像,邪術,仇恨,爭競,忌恨,惱怒,結黨,紛爭,異端,嫉妒,醉酒,荒宴等類。 我從前告訴你們,現在又告訴你們,行這樣事的人必不能承受神的國。
因為隨從肉體的人體貼肉體的事,隨從聖靈的人體貼聖靈的事。 體貼肉體的,就是死;體貼聖靈的,乃是生命,平安。
我們若是靠聖靈得生,就當靠聖靈行事。
(弗1:13-14; 加5:16-21; 羅8:5-6; 加5:25)

【奇異恩典】[粵語]
詩集:世紀頌讚,299
歌詞由 陳姊妹 提供,謹此致謝!
譜同:頌主新歌242首

https://www.youtube.com/watch?v=Y0W7ZHICmR4

1 奇異恩典,何等甘甜,我罪已得赦免; 前我失喪,今被尋回,瞎眼今得看見。
2 如此恩典,使我敬畏,使我心得安慰; 初信之時,即蒙恩惠,真是何等寶貴!
3 許多危險,試煉、網羅,我已安然經過; 靠主恩典,安全不怕,更引導我歸家。
4 將來禧年,聖徒歡聚,恩光愛誼千年, 喜樂頌讚,在父座前,深望那日快現。

(七)主禱文

馬太福音6:9b-13
//9b 我們在天上的父,願你的名被尊為聖,
10 願你的王國降臨,願你的旨意成就,在地上如同在天上。
11 我們需要的食物,求你今天賜給我們;
12 寬恕我們的虧欠,如同我們也寬恕了虧欠我們的人;
13 不要讓我們陷入試探,而要救我們脫離那惡者。〔因為王國、權能、榮耀,都屬於你,直到永遠!阿們。〕//

(八)經課

使徒行傳4:5-12
詩篇23:1-6
約翰一書3:16-24
約翰福音10:11-18

使徒行傳4:5-12
//5 第二天,民眾的那些首領、長老、經學家,都聚集在耶路撒冷,
6 還有大祭司哈納斯、該亞法、約翰、亞歷山大,以及大祭司家族所有的人,都在那裡。
7 他們叫彼得和約翰站在當中,審問他們:“你們憑甚麼權能,奉誰的名做這事?”
8 那時,彼得被聖靈充滿,就對他們說:“民眾的首領和長老啊,
9 如果我們今天受審,是為了我們在那殘疾人身上所做的善事——是要解釋這個人是怎麼治好的,
10 那麼,你們各位和以色列全民都要知道,這個人健全地站在你們面前,是因為拿撒勒人耶穌基督的名。這位耶穌基督,你們把他釘在十字架上,神卻使他從死人中復活了。
11 這位耶穌就是‘被你們這些建造者藐視的石頭,已經成了房角的主要石頭。’
12 除他以外,別無拯救,因為在天下人間,沒有賜下別的名,我們必須靠著得救。”//

詩篇23:1-6
//(大衛的詩。)
1 耶和華是我的牧人,我一無所缺。
2 他使我躺臥在青草地上;領我到安寧的水邊。
3 他使我的生命復甦;為自己的名,引導我走義路。
4 我雖然行過死蔭的幽谷,也不怕遭受傷害,因為你與我同在;你的杖、你的竿都安慰我。
5 你在我敵人面前,為我擺設宴席;你用油膏抹我的頭,使我的杯滿溢。
6 我一生的日子,必有福氣和忠誠之愛緊隨著我;我也要住在耶和華的殿中,直到永遠。//

約翰一書3:16-24
//16 基督為我們捨命,我們由此就明白了甚麼是愛;我們也應該為弟兄捨命。
17 人如果擁有世上的財物,看見弟兄貧困,卻封閉自己的憐憫心腸,神的愛怎能住在他裡面呢?
18 孩子們,我們愛弟兄,不要在言語和舌頭上,而要在行動和真理上。
19-20 這樣,我們就會知道自己屬於真理。即使我們的心譴責我們,我們在神面前也可以安心,因為神比我們的心大,知道一切。
21 親愛的啊,如果我們的心不譴責我們,我們在神面前就坦然無懼了。
22 我們無論求甚麼,都可以從他那裡得到,因為我們遵守他的命令,做他喜悅的事。
23 神的命令,就是要我們信他兒子耶穌基督的名,並且照著他給我們的命令彼此相愛。
24 遵守神命令的人就住在神裡面,神也住在他裡面。我們憑著神賜給我們的聖靈,就知道神住在我們裡面。//

福音前歡呼 頌恩180首
https://www.youtube.com/watch?v=DPYGgtn8SDY

//11 我是好牧人,好牧人為羊捨命。
12 雇工不是牧人,羊也不是他自己的,他一見狼來了,就把羊丟下逃跑,狼就搶奪羊群,把羊群驅散了;
13 因為他是雇工,對羊群漠不關心。
14 我是好牧人,我認識我的羊,我的羊也認識我,
15 就像父認識我,我也認識父一樣;並且我為羊捨命。
16 我還有別的羊,不屬於這羊圈;我一定要把牠們領來,牠們也會聽從我的聲音,並且要合成一群,歸於一個牧人。
17 父愛我,因為我把生命捨去,好再取回來。
18 沒有人能奪去我的生命,是我自己捨去的。我有權把生命捨去,也有權取回來;這是我從我父領受的命令。”//
(九)訊息

https://www.youtube.com/watch?v=qXCYro5MWsQ

詩,係好難翻譯,翻譯得好就更加難,希伯來詩歌算係難度減低左,因為冇押韻既要求,反而比較多平行句,呢D都係會翻譯到出黎。
但係當然仲有難處,第一係有時近似既字母經常重複,基本上完全譯唔到出黎;第二就係一詞多義既時侯,翻譯揀得一個;第三就係我地唔係個文化當中,有好多字都唔係太清楚係咩。

既然係咁,要去欣賞家傳戶曉既詩篇23篇,我地睇多D唔同既譯文。
聖經譯本可以自己去搵多D,下面先推介李思敬博士既版本,非常值得細味、背誦:
行文簡潔、先後有序、遣詞優雅、鏗鏘有力。

詩篇23篇(李思敬譯,https://www.youtube.com/watch?v=HTx33Py3nJM
大衛的讚歌
上主牧養我,我無缺乏。
在青蔥草原祂讓我躺下,於靜水之旁祂帶領我;
我的生命由祂恢復,祂引導我在正途上,皆為祂的名。
縱然我走在陰森的谷中,我不懼凶險;
因你陪伴我,你的杖與你的竿,它們,它們安慰我。
你在我面前大排筵席,對正我眾仇敵;
你用膏油滋潤我的頭,我的杯滿溢。
原來是良善與信實緊追著我,在我有生之年;
我要住在上主殿中,以度悠悠歲月。

如果要解佢個譯文既話,聽李思敬博士都得啦。

我今次就會由其他角度,特別係上面冇用既方向去睇。
唔係為左標奇立異,而係想帶出大路解法冇留意既可能性,始終巴絲打可能好熟甚至識背,衝擊下都係好事。
因為想解多少少文學本身,所以盡量揀左比較累贅既直譯。

詩篇23:1-6(自己直譯版)
(大衛既詩)
1 上主係我既牧羊人,我冇野欠缺:

2 喺青草原中間——
  係佢讓我攤低;
喺休息既水側邊——
  係佢帶我去抖。

3 我成條命,
  佢轉返返去。
  佢引導我
喺公義既戰壕當中——
為左佢既名。

4 實在冇錯:
 當我要行落死亡陰暗谷,
 我都唔會驚遇見凶惡。
冇錯,
  係你!同我一齊。
 你枝刑杖、同你枝拐杖,
  係佢地!!佢地安慰我。

5 你要排晒喺我面前:
筵席,
  對正D壓制我既人。
  你用膏油滋潤過我既首領——
我隻杯浸滿晒。

6 真係會咁:
美善同忠誠之愛要追擊我,
  窮我有生之日;
而我要住返去上主既屋企,
  過長長既日子。

(1)代名詞

用代名詞/稱呼去睇詩篇23:

(大衛既詩)
1 上主既牧羊人,冇野欠缺:

2 喺青草原中間——
  係攤低;
喺休息既水側邊——
  係去抖。

3 成條命,
  轉返返去。
  引導
喺公義既戰壕當中——
為左既名。

4 實在冇錯:
 當要行落死亡陰暗谷,
 都唔會驚遇見凶惡。
冇錯,
  係!同一齊。
 枝刑杖、同枝拐杖,
  係佢地!!佢地安慰

5 要排晒喺面前:
筵席,
  對正D壓制既人。
  用膏油滋潤過既首領——
隻杯浸滿晒。

6 真係會咁:
美善同忠誠之愛要追擊
  窮有生之日;
要住返去上主既屋企,
  過長長既日子。

全詩有「」貫穿每一節。
向神既稱呼有:上主(23:1,6)、(23:2-3)、(23:4-5)
留音另外左一個代名詞,係強調咁獨立擺出黎:佢地(23:4)。全首詩既獨立代名詞(independent pronoun)除左呢個「佢地」就係同一節既「」,但係呢兩個字有個分別:個「你」省略左意思就唔完整,但係個「佢地」原本係可以省略,但係特登寫埋。
呢個「佢地」係全詩當中非常之突出,指既唔係神自己,而係「你枝刑杖、同你枝拐杖」(和合本譯:你的杖、你的竿)。呢兩樣工具,我地下面會詳細再睇多D。

按住代名詞,有理由去考慮23:4係全詩核心。

(2)句式

用句式/平行去睇詩篇23:

(大衛既詩)
1 上主係我既牧羊人,我冇野欠缺:

2 喺青草原中間——
  係佢讓我攤低;
喺休息既水側邊——
  係佢帶我去抖。

3 我成條命,
  佢轉返返去。
  佢引導我
喺公義既戰壕當中——
為左佢既名。

4 實在冇錯:
 當我要行落死亡陰暗谷,
 我都唔會驚遇見凶惡。
冇錯,
  係你!同我一齊。
 你枝刑杖、同你枝拐杖,
  係佢地!!佢地安慰我。

5 你要排晒喺我面前:
筵席,
  對正D壓制我既人。
我隻杯浸滿晒。

6 真係會咁:
  窮我有生之日;
  過長長既日子。

23:2 係ABAB形式:先講一個地方(A),再講「佢」係詩人(羊)身上做既事(B),係同義平行。
23:6 同樣係ABAB形式:先講上主同佢既屬性(A),再講「日子」之久(B),都係同義平行。

23:3 用既就係ABBA形式:出面講詩人既生命(A),入面連續兩個字講神既作為(B)。
23:5 就揀左一個冇聽過人咁解既翻譯(「我既首領」指曾經受膏既掃羅王),而呢個理解係放到落ABBA形式:出面講神點對詩人(A),入面講詩人既對頭(B)。

23:4 既特色係有兩個「冇錯」(確實,呢個字原文另譯「因為」、「當」等等),又有兩個獨立代名詞(「你」、「佢地」)。

放埋一齊,好符合倒影結構。

(3)結構

呢個直譯版,揀左一個倒影結構,長度冇咁公整,但係次序上比較多對應。呢個唔係更好,只係多一種理解作為參考。

A 23:1-2 上主(耶和華)、同義平行、abab次序
 B 23:3 佢、abba次序
  X 23:4 兩個「確實」、兩個強調代名詞「你、佢地」
 B' 23:5 你、abba次序
A' 23:6 上主(耶和華)、同義平行、abab次序
(4)詳解

23:1 上主係我既牧羊人,我冇野欠缺:

先點題,跟住23:2 再解釋有幾食得好、住得好。「牧羊人」,係大衛既老本行(撒母耳記上16:11)。

23:2 喺青草原中間——
係佢讓我攤低;
喺休息既水側邊——
係佢帶我去抖。

呢幅係對一隻羊黎講完美既圖畫。
佢需要既飲食同休息,有齊晒,攤係青草原上面,要食幾多有幾多。
咁下半節「休息」係指D水休息係度唔流動,定係有水可以比隻羊休息到,唔洗去擔心冇水飲呢?兩個解釋都通,兩個解釋都平行到。按住「帶去抖」呢個字既用法,後者直接D。

留意係先講個地方,然後再講點樣去。動詞放後面,唔係希伯來文既一般次序,所以係特登掉轉次序黎講,有強調既意思。
咁正既地方,唔係自己搵,係牧者帶去。我地又有幾多人,曾經諗過「其實我去到呢個位,我買到樓,我學得識,都有D叻喎」?

23:3 我成條命,
佢轉返返去。
佢引導我
喺公義既戰壕當中——
為左佢既名。

呢個直譯,讀落去係怪。咩叫「轉條命返去」?
按住呢個譯文,我睇呢個係生命既方向。即係已經錯左方向架喇,上主令到詩人轉身,行返係正途。呢個「轉」字,有兩個意思。照原文字面,係上主令詩人「回轉」,呢個係180度轉身。另一個由同音字想像到既意思,係上主令詩人「圍繞」。圍住咩黎轉,就要睇埋後半:「公義既戰壕」。

戰壕係打仗用、挖出黎既坑,挖左個坑,敵人就難D攻入黎,呢個係打仗既字,而大衛都係打仗既人。可以想像到,如果有座城係度,會係圍住座城黎挖——上面講過既「圍繞」。
呢個打仗既畫面同被牧養既羊又好似冇咩關係,反而同大衛既一生更加有關。大衛係戰士。

呢一節指出,要打既唔係因為敵人,而係為到公義。呢場係一場防守之戰:公義唔會打到多左返黎,但係不義反而會係生命既各方面攻入黎。為左上主既名,佢既聲譽、尊榮、公義既屬性,上主引導詩人去打呢場仗。

保羅講既屬靈爭戰,同呢度不謀而合:要對攻勢,要靠主守住。

以弗所書6:13
//13 所以要拿起神所賜的全副軍裝,使你們在邪惡的日子可以站穩對抗敵人,並且在完成一切之後,還能站立穩固。//

23:4 實在冇錯:
當我要行落死亡陰暗谷,
我都唔會驚遇見凶惡。
冇錯,
係你!同我一齊。
你枝刑杖、同你枝拐杖,
係佢地!!佢地安慰我。

死亡,令人驚。黑,令人驚。死亡咁既黑暗,仲要係同外界隔絕既山谷,三個元素都令人好驚,係同23:2相反既情況。
估唔到既,係詩人好確實咁表示,係唔驚。
有既係「你」。呢個位轉左代名詞,唔叫神做「佢」,叫做「你」。
當任何令到自己驚既野出現,只將注意力聚焦係上主身上,咁就可以好肯定咁唔洗驚。

更加估唔到既,係詩人得到安慰既來源:刑杖(rod)、拐杖(staff)。

「刑杖」呢個翻譯,唔代表呢個係呢枝杖既主要用途,但係呢樣係最容易忽略,所以特別揀左呢個翻譯黎講。

以賽亞書10:5
//5 亞述是我怒氣的棍(rod),他手中的杖是我的憤怒——亞述有禍了!//

呢個形容,講緊後來亞述作為神管教南國猶大既工具果時。

參考"A Shepherd Looks At Psalm 23" By Phillip Keller https://www.antipas.org/commentaries/articles/shepherd_psa23/shepherd_07.html,呢枝(刑)杖既作用仲有保護、引導。

至於「拐杖」,原意係「支撐」,係能夠「倚靠」既野。

枝拐杖長好多,牧養果時既用途在於其中一邊彎出黎既部分,用黎將羊仔抱返去羊媽媽度,又可以救返從條路上面跌左既羊上黎,又可以將羊引導返去正路。

牧者既管教,使羊得安慰,可能係意料之外,但係詩人特別強調咁指出黎,反映呢一部分甚至比起23:2既生活無憂更重要。事實上,大衛最接近神果時,係佢走難果時,正如佢寫:

詩篇18:18
//18 在我遭難的日子,他們來攻擊我;但耶和華是我的倚靠(staff)。//

對於我地黎講,神唔係要為我地服務,而係相反,我地本身要成為聖,咁先做到神既僕人,好似眾先知、使徒咁。而管教就係必要既一部分,使我地行係正路當中。金句我地可能就識背,其實睇聖經既目的都係為左受教,比起飲食豐足重要得多。

提摩太後書3:16-17
//16 全部聖經都出自神的靈,對教導、指責、使人歸正、培訓人行義都有益處,
17 好讓屬神的人完全勝任,裝備好做一切的善工。//

23:5 你要排晒喺我面前:
筵席,
對正D壓制我既人。
我隻杯浸滿晒。

呢一節,唔係傳統既翻譯,冇講到「我既頭」,揀左「我既首領」,同「壓制我既人」平行。大衛早年既首領就係掃羅王,掃羅王由撒母耳膏立(撒母耳記上10:1),當上主厭棄掃羅做王,膏立大衛,掃羅就追殺大衛,成為大衛既首領兼敵人。

而詩篇 23:5 就用左上主大排筵席做圖畫,係上主面前,詩人唔需要當敵人有到,就算係面對受膏既君王,仍然可以盡情飲杯,甚至不醉無歸,同受壓迫形成鮮明對比。

杯代表要做既事,甚至係好似皇帝賜酒咁冇得唔做,呢個係希伯來文既成語。

馬太福音20:22-23
//22 耶穌回答:“你們不知道自己求的是甚麼。我將要喝的杯,你們能喝嗎?”他們說:“能。”
23 他對他們說:“我的杯你們固然要喝,只是坐在我的右邊和左邊,不是我可以賜的,而是我父給誰預備了,就賜給誰。”//

個杯浸滿晒,都代表神既使命都滿晒,呢個係得到好牧人餵養既結果,能夠為神活出豐盛既生命。冇錯,掃羅係曾經受左膏,但係當佢唔遵行神既吩咐,就唔再比神用,唔再活出神既使命;相反,大衛隻杯滿晒。

23:6 真係會咁:
窮我有生之日;
過長長既日子。

追擊,追到追到為止,為左擊中,呢個字又可以譯做追趕、追捕、追殺。
大衛一生入面,唔少時間都係被追殺既生涯,先係掃羅,再係押沙龍,但係鏡頭一轉,大衛發現追殺佢既唔係敵人而係神既美善、神既忠誠之愛!
的確,神因為自己既名管教大衛,呢D經歷將佢所有雜質煉淨,大衛睇得到,而且深信有生之年神都唔會停止向佢施慈愛,呢個就係佢面對敵人學到既野。

而住/返原文係好似既字,呢度都回應緊上文23:3「轉返返去」,意思相近,但係有一樣野好唔同:就係邊個轉。23:3係神轉詩人,23:6係詩人自己轉返去神,明白左神既供應、帶領、管教,詩人既回應就係主動返去上主既殿,就住係果度,長長久久,同上主一齊。
(5)漸進

呢篇詩既精彩之處,除左個比喻本身好靚,亦都在於係各方面有漸進。

「羊」既圖畫,一開始好鮮明,後來慢慢淡出。

23:1,講到明係牧養。
23:2,青草原中、靜水旁,係羊舒服既地方。
23:3,只係講「路」係羊要行;開始提及公義。
23:4,最後放到羊入去既幽谷圖畫。
23:5,筵席、敵人都係只係同人有關,唔係羊。
23:6,最同羊有關都係上主既屋企(唔係上主既羊圈)。

用「認識神」既角度去睇呢篇詩,其實都隱約搵到唔同階段既痕蹟。

23:1-2,一開始係留意自己既需要,發現神供應一切所需,我地得到飽足。
23:3,透過神既引導,發現自己既需要唔係一切,仲有神既公義、神既名。
23:4,去到人生既低谷,去到冇左神唔得既位,發現有神就冇有怕,而且發現神唔單單做D令到我地覺得舒服既事。
23:5,睇神越黎越重要,就算大敵當前,更加能夠享受同神一齊。
23:6,睇神做唯一,佢係邊跟到去邊。

另一個角度係透過「對比」。點解認識神咁正,其中一個原因係越黎越估佢唔到,驚覺神係幾咁深不可測。

23:1-2,由牧羊人得到野食,好充足,一切如常。
23:3,行既路同神想自己行既路有分別,有神引導。
23:4,有凶險既地方,有神就唔驚。責打既刑杖,係神手中成為安慰。
23:5,本來要同敵人開戰,變有得開餐。
23:6,本來以為係被追殺,竟然係神追住愛。

黎到呢個位,我地去睇耶穌基督:

//11 我是好牧人,好牧人為羊捨命。
12 雇工不是牧人,羊也不是他自己的,他一見狼來了,就把羊丟下逃跑,狼就搶奪羊群,把羊群驅散了;
13 因為他是雇工,對羊群漠不關心。
14 我是好牧人,我認識我的羊,我的羊也認識我,
15 就像父認識我,我也認識父一樣;並且我為羊捨命。
16 我還有別的羊,不屬於這羊圈;我一定要把牠們領來,牠們也會聽從我的聲音,並且要合成一群,歸於一個牧人。
17 父愛我,因為我把生命捨去,好再取回來。
18 沒有人能奪去我的生命,是我自己捨去的。我有權把生命捨去,也有權取回來;這是我從我父領受的命令。”//

我地睇到呢段都係充滿對比:
10:11-13 耶穌唔係雇工,唔會唔理D羊,而係好牧人,為羊捨命。
10:14-15 耶穌同父互相認識,但係當時既人冇一個認識耶穌或者父。
10:16 兩群唔同羊圈既羊,要合成一群歸一個牧人。
10:17-18 耶穌捨去生命,為左攞返。

呢度既每一點都令到聽眾驚訝,對於唔認識耶穌既人黎講,係好難明白既說話。事實上,即刻就有猶太領袖話耶穌鬼上身。

約翰福音10:19-21
//19 猶太人因這些話又產生了分歧。
20 他們當中有許多人說:“他有鬼附身,發瘋了!為甚麼要聽他呢?”
21 另外有人說:“這話不是被鬼附身的人說的。鬼怎能開盲人的眼睛呢?”//

聖經入面耶穌講既野,我地可能聽左好多,都覺得明左好多,但係認識神就好似詩人講咁,有好多層次去經歷,而且歷久常新,每一次都帶黎驚喜,甚至一次比一次誇張。

主,我地既牧者,我地係你面前,別無所求,求你帶我地行應行既路,有你我地就滿足。
阿們。

(6)附錄

點解咁譯?以下比所有立志跟從耶穌既人(唔單單係牧者)參考,包含技術性解釋。
同埋如果睇緊既你做緊牧者/全時間侍奉,希望激起你落足力深入研究原文同聖地文化,全力餵養會眾。

23:1 用左「牧羊人」,對貼D大衛既老本行(撒母耳記上16:11)。

23:2 跟左原文次序,而且係平行句,對住23:6 都係平行句。
23:2 詩人(羊)「攤」「抖」,全部出於上主。

23:3 跟左原文次序,動詞先放後再放前。
23:3 nafshi נפשי 指「我」成個人:我的靈魂就是我,我的心就是我。(詩篇104:1)
23:3 「轉返返」對應原文 yeshovev ישובב(意思係「返回、回轉」),最後兩個字母重複既形式。而且呢個字聽落同savav סבב好似,後者係「轉圓、圍繞」。所以兩個意思都相關。
23:3 「戰壕」,即係圍住座城挖既坑,字根同「圓」有關,唔係普通一條路,同上文「轉」相關,亦都同對應段落23:5 既戰爭畫面對應。

23:4 「冇錯」譯緊ki כי(一個好難譯或者唔洗譯既字,似似地中文既助語詞),出現左兩次,而第一次之前有個「也/連/甚至」(gam גם)。
23:4 「驚遇見」,係譯緊ira. אירא,呢個字係「驚」咁解,有時同個「見」字好似,所以加埋有個「見」字既「遇見」。
23:4 「刑杖」,比較短,有管教既作用(除左明顯D既保護、引導作用之外),參考 以賽亞書10:5 等等。
23:4 「拐杖」(竿),字根係「支撐」,比較長,有個勾,可以圈住成隻羊搬(似似地抱咁)。
23:4 「係你」、「係佢地」,原文係獨立代名詞independent pronouns,有強調作用。

23:5「喺我面前:筵席,」中間特登分開,參考左馬所拉原文既cantillation marks 分句,將「筵席」放埋去「對正D壓制我既人」果邊。
23:5 「壓制我既人」,原文係tsarar צרר「綁實、窄、壓」,都係敵人會製造既效果。
23:5 「滋潤」dashen דשן,個字有D似「青草」deshe דשא,詩人揀呢個字可以係想用相似既字,又或者係故意唔用膏立mashach משח。如果係後者,就唔譯做「膏」。
23:5 「我既首領」,譯緊 ro.shi ראשי,呢個可能係冇咩譯本會咁譯,但係「頭」字的確可以解做「帶頭既人」,而個結構又真係容許咁解,第2、3行形容大衛既敵人,第4行對比第3行。

23:6 「追擊」ירדפוני係惡意跟蹤,甚至可以譯做追殺。
23:6 「窮」譯緊kol כל(全部),亦都發音好近。
23:6 「住返去」原文we-shavti ושבתי原型yashav ישב(住、坐)好似shuv שוב (回轉)呢個字,所以試下一次過表達。
23:6 「長長」原文只係一個長字le-orekh לארך,但係重複左個「長」字黎表現「長」本身既意思。而且好聽D。

(十)回應

【大地風光歌】
詩集:新編讚美詩,26

https://www.youtube.com/watch?v=bpQ7HK0AXns

1 環觀大地好風光,仰視美麗好穹蒼, 想起墜地到如今,摯愛時常繞我旁, 敬向全能萬有神,獻上頌揚感謝心。
2 靜觀晝夜每時間,色色形形美麗中, 綠水表山描寫巧,日月星辰點綴工, 敬向全能萬有神,獻上頌揚感謝心。
3 主賜耳聰目亦明,歡愉充滿健精神, 更賜神秘和諧趣,聲色由空轉化真, 敬向全能萬有神,獻上頌揚感謝心。
4 祖宗遺澤父母愛,兄弟姊妹猶手足, 人間天上友朋多,愛久情深長享樂, 敬向全能萬有神,獻上頌揚感謝心。阿們!

(十一)信經

我信上帝,全能的父,創造天地的主。
我信我主耶穌基督,上帝獨生的子。因聖靈感孕,由童貞女馬利亞所生;在本丟彼拉多手下受難,被釘於十字架上,受死,埋葬;降在陰間;第三天從死人中復活;升天,坐在全能父上帝的右邊;將來必從那裡降臨,審判活人死人。
我信聖靈。我信聖而公之教會。我信聖徒相通。我信罪得赦免。我信身體復活。我信永生。阿們。

(十二)代禱

代禱前啟應:

啟:你哋要先求父嘅國同義
應:天父啊,我哋願意奉你獨生子嘅聖名先求你嘅國同義

慈愛信實嘅上帝:
你以你嘅聖子親自作僕人嘅樣式,使我哋知道點樣以「行公義,好憐憫」嘅彼此服侍。
我哋聚集於此際,為我哋自身同其他人嘅需要代禱,並全然呈獻喺你嘅信同愛中。
求主幫助,加增我哋各樣所需要嘅: (包含為教會、香港、全世界香港人、連登、全世界、氣候祈禱)

為明白今日所選讀嘅經文內容,我哋祈禱。

為連登堂事工祈禱:
天父,我哋黎到您面前,求您保佑連登既事工,就好似耶穌基督咁,預備我哋嘅心去面對苦難。

求您賜給我哋勇氣同智慧,好似耶穌咁,為真理同正義站出嚟,即使要面對困難同挑戰,都唔會退縮,堅持到底。

求您嘅愛充滿我哋每一個人嘅心,讓我哋可以互相扶持,共同前行,就算世界充滿黑暗,都可以用您嘅光明去驅走。

祈禱奉主名求,阿門。

為香港各宗派教會祈禱(普世大公教會,合一):
我哋持續為我哋嘅家鄉 香港 祈禱,求主再賜慈愛同公義降臨呢座城市,使香港人今生可窺見神國,作工有收成,平穩嘅生活,就嚮往慈愛同公義永遠互擁嘅天國。求主以真理之靈主宰連登,以真話趕散犬儒及人為嘅輿論,不被世界所模造,使大家嘅心思不致被惶恐纏繞,又有分辨真假之能。我哋又為所有KOL祈禱,叫佢哋善盡言責,促進大家意願邁向正直。我哋又為散居喺海外嘅香港人祈禱,求主保守佢哋喺異地嘅生活,同埋唔放棄關懷家鄉嘅心志。

為香港既社會祈禱:
主啊,我哋黎到您面前,求您賜智慧畀啲做立法工作嘅人,好讓佢哋可以明智地處理每一件事。
我哋為香港嘅基督教界禱告,求您喚醒我哋嘅心,帶來屬靈嘅復興,使我哋每一日都活出您嘅愛同真理。祈禱奉耶穌的名,阿門。

結語:
主啊,求你以你嘅恩典模造、轉化我哋,使我哋嘅智慧同信心都加增,不致意興蹣跚,直到我們完成你所託付嘅事,進入你嘅和平境域。

阿們!
(from RCL prayer)
(十三)奉獻

坐係天上面既主,我地將全個身體獻上比你作為活祭,求你悅納。

讓我地記念你既聖工:

(1)信望愛 聖經資源中心 (位於台灣) https://www.fhl.net/main/fhl/fhl6.html
(2)中國神學研究院 (位於香港)https://give.cgst.edu/tc/
(3)夏達華研道中心(位於香港)https://hadavar.org.hk/supportus/
(4)耶書亞研經中心(位於香港)https://bmy.org.hk/donation/

求使我地係你面前成聖,求你掌管我地既生命,將我地陶造成啱用既器皿,用巧工雕琢我地每一部分,用你既杖、你既竿時刻管教,我地就記得,我地先至係你既聖工。阿們。

(十四)三一頌

https://www.youtube.com/watch?v=Dnnts8q7JJ4

讚美聖父慈愛至深
基督捨己來救罪人
每刻施恩聖靈導引
三一神極配大頌揚

(十五)祝福

我地同心領受祝福。

民數記6:24-27
//24 願耶和華賜福給你,保護你;
25 願耶和華使他的面光照你,賜恩給你;
26 願耶和華的面升起照耀你,賜你平安。’
27 他們要把我的名放在以色列人身上,我會親自賜福給他們。”//

(十六)差遣

民數記27:16-17
//16 “願耶和華,賜氣息給所有肉體的神,委任一個人治理這群體,
17 讓這人出去時走在他們前面,回來時也走在他們前面,帶領他們出去,也帶領他們回來,免得耶和華的群體好像沒有牧人的羊一樣。”//

*感謝主

(十七)散禮詩

原始和聲《逾越》
https://youtu.be/AkUIi-zYEBE?si=b_XkiqErKBLK6nlI

關於基督教連登堂:

連登堂歡迎所有人入黎認識神同敬拜神。

(1)成立

基督教連登堂於2023年6月11日成立,本會成立既目的,係希望教會可以入到大家既生活中間,因為有巴打絲打因為各種原因冇參加定期聚會,又有從來未踏足教會既慕道朋友,神想比你地知道:佢冇唔記得你地。

路加福音19:10
//10 人子來,就是要尋找和拯救失喪的人。”//

本會無意取代地方堂會,同時鼓勵各位巴打絲打參加實體崇拜。

(2)信仰

本堂相信聖經為神係歷史中間透過人手寫既啟示,並以聖經為最終權威,以神既教導作為行事為人既最高準則。

本堂相信聖父、聖子、聖靈三位合一神,如使徒信經及尼西亞信經所述。

(3)得救

羅馬書10:9-11
//9 你如果口裡承認耶穌為主,心裡相信神使他從死人中復活,就會得救,
10 因為心裡相信就得以稱義,口裡承認就得到救恩。
11 經上說:“凡信靠他的人都不會蒙羞。”//

得救示意圖:

(Jean-Léon Gérôme《基督殉道者既最後禱告》, 1863)

(4)譯本

由2023年8月13日開始,本堂採用「環球聖經譯本」(2022) 作為經文,跟住7個原則「以現代漢語清楚表達聖經原意」。部分譯名(同標點符號)都同常見既有分別,敬請留意。
https://www.wwbible.org/%E7%92%B0%E7%90%83%E8%81%96%E7%B6%93%E8%AD%AF%E6%9C%AC-4
如有需要,請參考「和合本2010」、「新譯本」、「思高譯本」、「呂振中譯本」、「現代中文譯本2019」、「新漢語譯本•新約全書」等等。

(5)同工

本會公開邀請主耶穌入面既巴絲打參與任何崗位既侍奉,包括但唔限於:主席、講者、讀經、領禱、領詩/讚美/詩班/樂器、統籌。

有意一齊係呢D位置敬拜上主既話,歡迎落去圍爐區留返個名,或者直接 email 去 lihkg.church@gmail.com 。

(6)入會
連登堂暫時冇任何行政工作/重大決定,係需要區分會友/非會友。
全部人全部意見一視同仁。

(7)決志
如果大家想立志跟從耶穌,請自己同佢講明,同埋係人面前承認。
呢個係極之重大既決定,請三思。

約書亞記24:19-20
//19 約書亞對人民說:“你們無法侍奉耶和華,因為他是聖潔的神;他是痛恨不忠的神,他必不赦免你們的過犯和罪惡。
20 如果你們離棄耶和華去侍奉外族人的神明,那麼耶和華在賜福給你們之後,就會轉而降禍給你們,把你們消滅。”//

(8)水禮
好抱歉,呢度暫時提供唔到水,比大家透過水禮歸入耶穌基督既死同復活。
如果有意透過水禮公開承認信仰,請聯絡實體地方堂會。

(9)信主
信耶穌係同神建立愛既關係、成為普世教會既一分子、同成為地方教會既一分子。
生活上做返按聖經教導相應合宜既事就得,即係睇神比自己既生命重要。
為主而死都肯既,先好信。
大家係咪信,神知自己知。如果你決定信,我最大既功用就係鄧你開心。

(10)報導
好多謝低聲道既報導,為左方便大家了解本堂背景,以下係傳送門:
https://www.thevoicehk.com/news/202374-1
https://www.thevoicehk.com/news/2023714-1
https://www.thevoicehk.com/news/2023720-2

(11)參考
除非標明,本堂解釋聖經一般會大量參考古今中外各位講者,特別包括網上資源。

(12)媒介
Instagram: lihkgchurch (負責同工較忙,有限度更新)
Amen!
水巴忙完未?
一巴平安!
你地真係好識做令人反感既野,活在自己世界

行申 尊重真基督徒,有良知,以身行事唔係得把膠口吹
歡迎真絲,十字架上既耶穌已經被高舉,就好似隻連鼠咁
好唔想返工,而家份夜班,係無咩做,但長夜好難捱。日頭瞓覺又經常瞓唔著
我地都活係天父既世界。

無論你接受定唔接受,神既王權即將完全實現。問題係,有D咩人令王反感?

馬可福音1:14-15
//14 約翰被捕以後,耶穌來到加利利,宣講神的福音,
15 說:“時候滿了,神的王國臨近了,你們要悔改,信福音!”//

https://m.youtube.com/watch?v=vw5DWHU59b8
聽落都辛苦,愛巴我為你祈禱
今晚天氣欠佳,所以唔駛上山度數。但我都要留守。

但我個人好唔想做嘢⋯⋯我覺得好辛苦。計埋今晚,返多5日就轉工,到時會有份正常工時,同埋工時都會縮短。

求主賜我力量捱埋呢5日
未,繼續趕緊deadlines
聖經中神的惡
申命記
2:31 耶和華對我說、從此起首、我要將西宏和他的地、交給你、你要得他的地為業。
2:32 那時西宏和他的眾民、出來攻擊我們、在雅雜與我們交戰。
2:33 耶和華我們的 神、將他交給我們、我們就把他和他的兒子、並他的眾民都擊殺了。
2:34 我們奪了他的一切城邑、將有人煙的各城、連女人帶孩子、盡都毀滅、沒有留下一個。
2:35 惟有牲畜、和所奪的各城、並其中的財物、都取為自己的掠物。
2:36 從亞嫩谷邊的亞羅珥、和谷中的城、直到基列、耶和華我們的 神都交給我們了、沒有一座城高得使我們不能攻取的。

就此看來這神的愛的世人只限於他的子民。他幫助他的子民打仗,讓子民把外人的城盡毀滅,女人小孩都殺盡,一個不留。

申命記
20:16-17但這些國民的城,耶和華你神既賜你為業,其中凡有氣息的,一個不可存留‧只要照耶和華你神所吩咐的將這赫人,亞摩利人,迦南人,比利洗人,希未人,耶布斯人都滅絕淨盡

民數記
31:7他們就照耶和華所吩咐摩西的、與米甸人打仗、殺了所有的男丁。
31:8在所殺的人中、殺了米甸的五王、就是以未、利金、蘇珥、戶珥、利巴、又用刀殺了比珥的兒子巴蘭。
31:9以色列人擄了米甸人的婦女孩子、並將他們的牲畜、羊群、和所有的財物都奪了來、當作擄物。
31:10又用火焚燒他們所住的城邑、和所有的營寨.

出埃及記
12:12因為那夜我要巡行埃及地、把埃及地一切頭生的、無論是人是牲畜、都擊殺了.又要敗壞埃及一切的神、我是耶和華。
12:29到了半夜、耶和華把埃及地所有的長子、就是從坐寶座的法老、直到被擄囚在監裡之人的長子、以及一切頭生的牲畜、盡都殺了。

可見神對於他子民的敵人毫不留情。
讓我們再看一下他如何對待不服從他的子民:

利未記
26:21-22你們行事若與我反對,不肯聽從我,我就要按你們的罪加七倍降災與你們‧我也要打發野地的走獸到你們中間,搶喫你們的兒女,吞滅你們的牲畜,使你們的人數減少,道路荒涼‧

申命記
28:15你若不聽從耶和華你 神的話、不謹守遵行他的一切誡命律例、就是我今日所吩咐你的、這以下的咒詛都必追隨你、臨到你身上。
28:19你出也受咒詛、入也受咒詛。
28:21耶和華必使瘟疫貼在你身上、直到他將你從所進去得為業的地上滅絕。
28:22耶和華要用癆病、熱病、火症、瘧疾、刀劍、旱風、〔或作乾旱〕霉爛攻擊你.這都要追趕你直到你滅亡。
28:26你的屍首必給空中的飛鳥、和地上的走獸作食物、並無人鬨趕。
28:27耶和華必用埃及人的瘡、並痔瘡、牛皮癬、與疥、攻擊你、使你不能醫治。
28:28耶和華必用癲狂、眼瞎、心驚攻擊你。
28:30你聘定了妻、別人必與他同房.你建造房屋、不得住在其內、你栽種葡萄園、也不得用其中的果子。
28:31你的牛在你眼前宰了、你必不得喫他的肉、你的驢在你眼前被搶奪、不得歸還.你的羊歸了仇敵、無人搭救。
28:41你生兒養女、卻不算是你的、因為必被擄去。
28:53你在仇敵圍困窘迫之中、必喫你本身所生的、就是耶和華你 神所賜給你的兒女之肉。

不服從神的子民,神會用多殘忍的方法懲罰他們。那對於不滿足現狀的子民呢?他會這樣做:

民數記
11:31 有風從耶和華那裡颳起、把鵪鶉由海面颳來、飛散在營邊和營的四圍、這邊約有一天的路程、那邊約有一天的路程、離地面約有二肘。
11:32 百姓起來、終日終夜、並次日一整天、捕取鵪鶉、至少的也取了十賀梅珥、為自己擺列在營的四圍。

11:33 肉在他們牙齒之間、尚未嚼爛、耶和華的怒氣就向他們發作、用最重的災殃擊殺了他們。

11:34 那地方便叫作基博羅哈他瓦〔就是貪欲之人的墳墓〕、因為他們在那裡葬埋那起貪慾之心的人。

神的子民抱怨離開埃及後沒有肉吃,神就生氣地讓鵪鶉從海裡吹來,待子民吃得正開心時就擊殺了他們,以懲罰他們貪心。
那對於無心之失的人神又會怎樣對待呢?應該會寬恕了吧?我們再看看:

撒母耳記下
6:6 到了拿艮的禾場、因為牛失前蹄、〔或作驚跳〕烏撒就伸手扶住 神的約櫃。
6:7  神耶和華向烏撒發怒、因這錯誤擊殺他、他就死在 神的約櫃旁。

烏撒只是伸手扶住快要倒下的約櫃,就因犯了不可觸摸約櫃的律法而被神擊殺了。再來一例:

利未記
10:1 亞倫的兒子拿答、亞比戶、各拿自己的香爐、盛上火、加上香、在耶和華面前獻上凡火、是耶和華沒有吩咐他們的.
10:2 就有火從耶和華面前出來、把他們燒滅、他們就死在耶和華面前。

拿答和亞比戶獻神沒有吩咐過的凡火,就立刻死在耶和華面前。

從以上的經文看來,耶和華似乎是一個暴君,對不服從他或埋怨他的子民,不管他們犯的是否無心之失,都格殺勿論。
明白,阿們,求主同你同在
想聽摩西五經既解經?

冇問題既,咁多經文,可以準備下,下個星期講。
耶穌:天生要你盲是因為我要show off!
約翰福音
9:2 門徒問耶穌說、拉比、這人生來是瞎眼的、是誰犯了罪、是這人呢、是他父母呢。
9:3 耶穌回答說、也不是這人犯了罪、也不是他父母犯了罪、是要在他身上顯出 神的作為來。

為了show off,神會忍心讓一個人受了那麼久的苦嗎?不用擔心,這只是一本人寫的書,不是神的話語。

絕食可驅鬼
馬太福音
17:21 至於這一類的鬼、若不禱告禁食、他就不出來。〔或作不能趕他出來〕

聖經真的不是絕對真理,盲信真的會害死人,2005年時,就有神父驅魔餓死修女

信耶穌可驅鬼,講新方言,拿蛇,喝毒而不受害,手按病人就可醫好佢
馬可福音
16:17 信的人必有神蹟隨著他們.就是奉我的名趕鬼.說新方言.
16:18 手能拿蛇.若喝了甚麼毒物、也必不受害.手按病人、病人就必好了。

盲信聖經很危險,玩蛇死的基督徒及牧師不止一列
基督教係邪教 邪性不亞於伊斯蘭教
人人都有責任狙擊
輕鬆下啦香港人

想做就去做 聖經專為我服務:

https://m.youtube.com/watch?v=t6DpqT8iu5w
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞