[駕駛態度]總有班人以為 半夜凌晨超速 係理所當然咁。

328 回覆
1138 Like 393 Dislike
亂過馬路=政府窮
亂泊馬路=司機錯
香港logic
少尷
日頭鬼咁多日又70
夜晚冇車又70
因為飛左部貨櫃落橋

屌你其實應該立法大車70公里路或以上直接減20

eg 70 > 50
100 > 80
110 > 90

而家劃一大車最高70 其實好on9, 例如北大嶼山講緊相差50 km/h
跟本唔合理, 又例如龍富路, 得啲傻閪貨櫃炒車又要全部人一齊碌50
樓豬出多個post畀人圍插
錯, 係40年前行70, eg 大埔公路馬場去到大埔
40年後行50 就係因為炒左部超速巴士又要改低限速
超速係犯法

但唔一定唔啱

差人要捉賊都超速

但絕對正確
7年前都拎出黎講
7年前你戒咗奶未?
係, 做工程又另計啦
要保障返路邊工人安全
咁「人之常情」你理解成「理想當然」又可唔可以同你拗?
其實你做人做到咁怯有咩意義?
做返個文明人先討論啦
如果佢有車佢唔會認同樓主嗰句專業分析
因為揸過車都知有啲路係冇可能係跟牌行

例如皇珠路,寶順路等不合理咁限50
呢啲係收錢位黎
呢個你下下70 飛過去, 斧山道迴旋處入老龍啲車cut 唔到上橋
對面葵涌方向就係落橋啲車cut 入大老山/ 牛池灣啲車cut 入龍翔道 危險

呢個係解釋得到, 龍富路嗰啲純粹係有d傻閪炒車
同意
負評果啲肯定係有車牌成日超速嘅on9仔,祝你地撞車死唔去終身癱瘓,一世訓床唔郁得
冇錢買車就匿喺屋企含撚啦on9仔
如果佢有車,咁你點駁
如果佢有車佢唔會認同樓主嗰句專業分析
因為揸過車都知有啲路係冇可能係跟牌行

例如龍富路,寶順路等不合理咁限50
呢啲係收錢位黎
本來覺得冇乜嘢
跟手你俾人撚臭掉低呢句嚟攞尾彩就好柒
寶順路咪炒左部傻閪巴士先改

喂屌佢揸部雙層巴士70 km/h 唔收油入迴旋處關條直路撚事咩
其實唔同線限唔同速咪得
哩條真係低能
一向超速就係應該自己負責,如果你對自己技術同架車有信心,又對條路有信心,又熟快相位,想快咪快,但出事唔好怨人

就算你去德國autobahn無限速,但人地啲路係真係鋪得靚,揸架車仔上到百幾2百都可以好順好定,香港啲路咁鬼爛,越揸得快只可以話離死神越近
我都想知點確保入機場段路唔會有磚
所以有啲路根本就唔合理限50
例如尖山中間嗰段露天由70轉50再轉返80
如果擺相機嘅話好易有意外
爛地+硬避震+車快
部車會跳起 完全冇grip
On9 仔揸架爛鬼幾廿萬車咁大口氣,其實跟牌行咪跟牌行,咁都有得串
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞