八達通Android root機用唔到

65 回覆
6 Like 46 Dislike
俾你mod到HCE
然後八達通輸錢
係咪你賠返比佢
要怪就怪HKMA, 係佢落左mandate全部銀行同埋SVF (including 八達通)都要跟.
我唔係針對八達通,佢有理由咁做嘅我會接受
只係覺得90%金融app矯枉過正
感覺係班唔識IT嘢嘅人諗嘅security measures
我都係觀望多一排先, 用唔到八達通定係冇左 root,真係要認真衡量下
佢地唔係諗security, 只係諗risk management, 有risk就禁左佢.
用到冇問題,連最仆街既智方便都用到
你 root 左用到??
講緊Android八達通 唔係八達通app
2024仲需要root機?
10年前就玩
要廢一張卡,未試
智方便係,8 達通未試,要廢一張卡
我齋解 BL , 不嬲用到智方便
試左唔得
但係咩原因想用an 8仔?
攞張卡都好方便,如果你純粹想快,不如淘寶8仔介子,可以放埋nfc 做門匙
樣樣野要求都唔同, 無得咁比既
想用個八達通都咁煩
讚成
p佢個k 前排google wallet己經搞我一次
你驚廢老/無腦既用AN機俾人呃咪照加強認證囉
但咪封我好無
整返“我了解並且我要繼續” 唔得咩
Android做得好就唔洗root啦 emojis又7 想轉又要root
Pixel 唔root冇5G

齋解鎖就唔畀用講唔過去
好多舊機都冇更新
製造大量電子垃圾
解鎖唔root 都唔比

但你Payme 其實比Android 7.0 嘅機用
我用LineageOS 21 Android 14最新安全新同唔root
一定比舊機Android 7安全

Payme 同hsbc 恒生啲銀行app 就仲痴線
準備開始連第三方apps都唔畀用
所有apps都app store裝
唔得
因為HKMA 其實對Google Wallet/銀行/八達通 有Compliance 要求
唔比root 祇係其中一個
Google/銀行/八達通係一定要跟從
Payme 下個月係咪都要跟strong integrity
已經停用payme
戇鳩app要我用人面認證
但又認極都認唔到
香港IT policy係咁

好多政府部門/大公司嘅security policy就係同事Desktop PC連唔到internet

上唔到網就冇問題啦好似係
人面fail好似只係同你退哂d增值方式。手動再入番d增值方式就ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞