【死馬當羅馬醫】羅馬暨經典名帥摩連奴聯合討論區 - (102)

757 回覆
5 Like 6 Dislike
https://romapress.net/roma-to-slash-wage-bill-by-e24-million-with-eight-players-destined-to-leave/

哩篇如我無理解錯,就話有8個 Guaranteed會走,可以節省24M
如果S37真喺FREE走,咁都要買斷。
A69後生d突破能力無咁高,但有crossing,可以多一項板斧。
真喺要突破就靠法老了(波蘭仔努力,我都希望你成材呀!)
其實都預左A9賣唔走
暫時無大會缺射手~
就算缺,都唔揀a9喇~
我想喺呢8個
雷柏
大廢雀
細緊
山齊士
阿娃
祖記間諜
A9
史寶

其他人同我全部留隊
啱啱話Celik都會走
可能大換血
Z59都話賣
係啊,不過依家好多傳言
之前又話買L14,依家又話會離隊
羅體Jacopo Aliprandi的報告:得益於過去一年的良好運營,羅馬在6月30日之前需要填坑的資本收益僅有1000萬歐元,比去年大幅下降,並給夏窗帶來更靈活的空間。

主要原因有幾點:首先是CEO莉娜的出色工作,她提高了羅馬的商業收入(例如沙烏地阿拉伯的胸前廣告等新贊助商),並且降低了俱樂部的營運成本和經濟損失。

此外還有伊巴涅斯的轉會收入被計入本財政年度(在去年630之後出售)、歐聯進入半決賽的獎金分成、羅馬主場創紀錄的球票收入等因素。

最終的結果就是雖然球隊工資總額上升了20%,但羅馬只需要在6月30日之前獲得1000萬左右的資本收益(甚至可能更少,具體數字還在分析中),就可以達到歐足聯標準。

由於羅馬對歐足總和解協議的遵守,今年夏季轉會的操作可以更靈活,新總監吉爾索菲的主要工作不再是“資本收益”,而是可以專注於轉會策略,為德羅西提供更符合他比賽風格的球員,並對當前陣容進行重建。

羅馬現在還有微小的歐冠希望(亞特蘭大戰勝勒沃庫森,並且不進聯賽前四名),這毫無疑問可以大幅增加俱樂部的收入,但即使沒有歐冠資格,羅馬夏季轉會也能更自由、靈活一些。

弗里德金家族重申了對CEO莉娜和教練德羅西的信任,俱樂部的未來在他們兩人手上。
大廢雀真係食屎狗 次次犯錯都係關鍵野
留唔留大巴好兩難
首先都要講咗無歐聯=無大巴
隊中唯一game changer 但一季踢得一半
其實好正常,知道羅馬要處理FFP,咁變咗超巿,喺人都可以嚟入貨。

不過意人三寶(四不像,高質中場,白卡文),完全轉會風聲。
喺唔喺廢到唔值錢,無人要
唉,上年西瓜皮都算,今年對藥廠咁樣仆街,真喺
唔洗諗留唔留,因為我地都喺被動一方。
而且有風吹,馬體會有機會解約金買斷大巴。

隊中唯一game changer 但一季踢得一半<==其實簽佢都預左,都喺賭佢健健康康。
上年都傳米蘭,怕大巴傷多過踼,所以唔考慮,我地先簽到。
隊中唯一game changer 但一季踢得一半

手頭上無確實出場分鍾,所以意甲上陣場數:
23-24:26/36=72% (13G,9A)
22-23:25/38=65% (12G,6A)
喺祖last2年
21-22:29/38=76% (10G,5A)
20-21:20/38=52% (4G,3A)

其實大巴的出勤率,同祖差唔多~
喺羅,大巴仲踼出120%的力
只可講,其他人分擔唔到多少少大巴的工作。
今年唔洗搞FFP嗰壇嘢
希望洗錢可以鬆動啲
都唔知有幾多錢可以洗,分分鍾又喺要賣左人,先有錢可以用。
新總監吉爾索菲<==我坐左好耐? 幾時請返嚟??
好似都未官宣
可以坐多陣先

有無英文名,想GOOGLE吓條友乜料~
Florent Ghisolfi
Florent Ghisolfi
唔該哂上面兩位~
關於羅馬新總監吉索爾菲的一些資訊:

羅馬已經與他達成了全面協議,預計會簽約三年,尼斯也找好了替代人選,但還要等待法甲賽季結束,也就是本週末之後才能官宣,需要對尼斯保持必要的尊重。

吉索爾菲(Florent Ghisolfi)是個39歲的法國人,球員時代是一名法甲/法乙中場,因為十字韌帶斷裂在29歲退役,立刻就轉型成了一名管理人員,為好幾家法國俱樂部工作過,並且在朗斯取得了巨大成功。

吉索爾菲在2019-2022年期間為朗斯工作三年,把球隊從法乙帶到了歐戰區,這段經歷也讓他得到了尼斯的邀請,兩年後再次跳槽到羅馬,可以說這五年期間他的上升速度極快,圈內口碑很好。

德羅西先前曾公開提出非常明確的轉會要求,他想要速度快、有突破能力的邊鋒,引進邊鋒似乎是吉索爾菲的長項。

去年夏窗吉索爾菲為尼斯引進了三名邊鋒,年齡都不超過26歲,總花費約3000萬歐元。最昂貴的是前亞特蘭大邊鋒博加,他與基耶薩和另一位傳聞目標Simon Banza有相同的經紀人公司。

與許多經紀人公司關係良好也是吉索爾菲的優點,特別是引進非洲球員,他在這方面很有人脈,比如去年曾花費近3000萬歐元引進尼日利亞中鋒Terem Moffi。

Moffi的經紀公司Elite Project Group旗下還擁有薩卡、拉維亞、巴洛貢、桑喬等球員,另一個與吉索爾菲關係很好的經紀人公司是Classico,兩家公司旗下的客戶幾乎都是非裔,而且有很多邊鋒和邊後衛球員。

所以在人脈方面,吉索爾菲肯定不是那種意甲老油條式的總監,而是擅長引進非洲潛力股的類型,所以羅馬引援可能有「黑化」趨勢,也許正好可以彌補羅馬陣容運動能力不足的問題…

個人性格方面,熟悉吉索爾菲的人都說他非常低調,他也曾在一次採訪中稱自己不需要聚光燈,而是更喜歡待在暗處。

不過他在做選擇時很大膽,尼斯過去兩個賽季都沒有在轉會市場上盈利,而是投入了很多資金,去年他選擇意大利年輕教練Farioli執教尼斯也取得了成功,後者已經快被阿賈克斯挖走了。

所以不難猜出羅馬接下來會採取怎樣的引援路線了,買身體素質出色的潛力股還是挺對路子的,至少財政上會健康一點,但也未必就是要當黑店。

畢竟弗里德金家族收購羅馬的時候承諾過:“絕對不會主動出售主力球員”,當時與帕洛塔劃了界限,這幾年也確實遵守了承諾(雖然事後想想,有些球員也許應該逢高賣掉),這個新總監的選擇,在我看來還是想繼續發展俱樂部的,只是具體效果如何,還是觀望兩個轉會窗口再說吧,我暫時謹慎看好。
CAGLIARI護級成功
SASSUOLO降級
Kumbulla又柒
應該搞唔掂唔知點賣
出面班傻西為左反羅下下扭曲事實,咁低賤其實都唔知點傾 心情不爽出去撩下班傻西睇佢地狗吠足一日都還可以,真心傾波就晒9氣

同埋啲即討,就算唔係羅自己既波,羅post 推post 仲快過踢個隊

過多幾日如果仲係下下爆閘,下季就大家一齊爆算啦反正依家一兩個爆就係咁老屈,羅post 場場都有幾隻傻西入黎就爆,講緊呢半季都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞