"都2024仲有人信D咁既野"

145 回覆
51 Like 456 Dislike
點解唔好?Matrix都有人自願選擇blue pill,總有人唔鍾意現實
樓主講得好 我支持你
呢個post從來冇人話要否定已知既事實
呢個有d夾硬
都2023仲有人信D咁既野"
都2022仲有人信D咁既野"

究竟2024今年有咩大突破?
有咩咁與眾不同?
依個係所有人類既特徵黎
人類係唔會信自己未經歷過或未見過既野
所以就會分成兩派
一派係經歷過所以信
另一派係自己未試過就話無
兩派大家都唔會說服到對方
就好似“運氣“依樣野其實都唔科學
但點解咁多人會信?
因為就算係科學派果類人人生或多或少都會經歷過特別好運/特別衰運既時期
因為佢地自己經歷過所以先信
但同時又唔信其他無科學根據既野
某程度上依班人都係自打嘴巴
只能講人類腦部係on9既
大自然弱肉強食,例如獅子老虎果堆如果信鬼神論,佢地邊敢再殺生
人類腦係聰明,但有時就係諗多左
亦可能就係以前有班聰明既人,想人類唔好咁多殘殺打仗,就造謠有鬼神信凡人去信變相做多d善事唔好殺人
係咩黎?可唔可以講多少少?
老老豆豆,姐係假設世上冇科學呢個概念
你都仲可以透過智慧去觀察同發現
例如蘋果只會跌落地下唔會向上升
水遇冷會變冰反則融化等等

但冇耶教存在過既話
亦冇聖經或史書記載過的話
除左思覺失調同神現身搵你揸手
你點得出有神同耶穌存在過?
請大家支持撒旦教!
簡單啲講
樓主覺得凡事都有可能
真唔係以後都真
假唔係以後都假
見你講a level就知唔駛睇落去
中學雞同人地出論文比
好簡單問一句

如果你親眼見到鬼穿過幅牆

你會點用科學去解釋?

點樣說服連登仔?
之前有個精神科醫上過潘紹聰節目做嘉賓話自己一開始都唔信鬼神,覺得醫生應該相信科學,算係半個科學家。

直至到佢有次夜晚渣車撞鬼。當下覺得唔係幻覺,又無食過任何藥物。佢第二日即刻約左做腦掃描。但最後個腦無事,咩都解釋唔到。

站係醫生角度應唔應該繼續無神論?

仲有最近聽翁靜晶講佢親身經歷既鬼故事。覺得佢唔係講大話,每件事都有好多人證 e.g. 以前d藝人朋友,其中一個人證係佢當時既工人,佢仲叫左個工人將佢所見寫落黎之後去左律師行宣誓。

一個律師唔怕大眾目光當眾講鬼神,點解要咁做?
想要找到宇宙的秘密,就從能量、頻率和振動等方面思考

其實都2024科技資訊發達 點解反而好似好多人愈黎愈封閉 -> 因為佢地被佢地自身頻率所困
做同樣的事,信不同的神
量子力學唔係量子物理學
大部份人口中嘅量子力學係non relativistic
目標係搵到subatomic particles(例如電子光子)點郁同埋點樣互相作用
其實同經典力學嘅差異可以話係得研究對象嘅
黎教主又發神經

剩係話科學係trust me bro已經完左啦
你覺得有咩係修改左?你想講舊約聖經同埋新約聖經?定係指其他野?
你呢個睇法都幾有趣,我諗係好多地方都有用。
不過如果應用落認識人同神,就會失落左好多野,始終互相認識係一份關係。估到對方會點,同兩個人中間有愛,係兩回事。
認識神,係去愛佢,而唔係當佢係一個研究對象。神既性情唔會變,但係佢做既野,係幾時都令人驚喜,唔會係千篇一律。
點解你個閪腦會將科學都有佢既限制諗成咁所以要用鬼神去解釋?

道教天仙師傅會收人間徒弟
佛祖想大乘幫人類
伊斯蘭教…etc etc全部都同人建立關係
我雖然認同好多人應該要有信仰但清你個例子太簡陋

我認為神對於人嚟講係一樣形而上嘅嘢,佢創造咗呢個宇宙運行嘅定律。in this way 科學係認識神嘅創造嘅方法嚟,而唔係你嗰啲咩科學都可以錯嗰啲無意義論點,而作為一個形而上,人同神之間嘅體驗應該係transcendental in Kantian Concept. 單一個人同神嘅關係唔需要係完全獨特
學者寫文,寄去期刊,登左出黎就係個學者既成就一部份。

期刊收到篇稿就搵人睇(peer review),睇篇文寫閱讀報告,講下份稿合唔合理,有冇新意,寫得好就建議編輯刊登出黎,同埋比個作者一D建議改善篇文。一般都仔細咁校正,越重要既期刊就越嚴謹。

又花時間又冇效益,冇咩人中意做,而且D大粒佬邊有咁多時間逐隻字睇。如果唔係特別頂尖既期刊,大致上OK又中意,或者有野好唔順眼,咁就會好快下結論。
有電波
有腦電波

所以有第三世界

你唔信唔代表唔存在

銀河系🌌唔係得一個太陽

太陽系唔係得一個銀河系

科學家已經證實左
的確,明白受造物,能夠一窺創造主既偉大。科學係做呢樣野好有效既工具。
而同神既關係都唔單單在於個人層面,亦都有集體性,又有時間同地域既跨越性,每個人既經驗獨特之餘,又同好多其他人好似。

而要明白神啟示自己既聖經,就唔能夠唔返返去聖經既猶太文化同思維模式,因為冇一個先知使徒係哲學家,耶穌唔係,保羅都唔係,聖經寫既都係猶太人會明白既語言,而唔係寫緊希臘哲學。
就例如好多人嘗試去搵聖經矛盾,因為矛盾係哲學入面唔容許,於是有好多人想和諧左佢,但係猶太拉比(聖經老師)會覺得有張力先精彩,果D位一定係有特別野要表達。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞