"都2024仲有人信D咁既野"

145 回覆
51 Like 456 Dislike
間中係D有關超自然/宗教有關既post就實會有一兩個類似既回覆
其實都2024科技資訊發達 點解反而好似好多人愈黎愈封閉
好似好難去接受呢個世界仲有好多未知既可能性咁

當然有某D舊時傳落黎既都市傳說或者不解之謎係基於當時人類缺乏知識
可能係當代既科學未解釋到既現象, 只好當成超自然力量/鬼神之說

2024年其實依家仍然有好多科學未能解釋既現象, 包括近年來好多人講既量子力學
平行時空或者多重宇宙呢D字眼大家都一定唔陌生
先唔好講呢D好似好科幻既主題, 就好似係平時我地一定要用既電咁講
其實除左用轉換方法將佢變成光的話, 都根本睇唔到
光, 佢到底係粒子定係波? 定係光就係光子, 光子就係可以波又可以粒, 又可以兩樣都唔係

其實好多野都係人類用唔同方法觀察完就整個理論出黎解釋咁
咁係解釋到之前呢? 都已經2024年, 既然都咁多人"迷信"科學
既然都咁理性, 點解就係接受唔到世界上可以仲有好多野係科學未解釋得到

利申: 冇讀理科, 只係以大路角度出發想討論下
每年都有類似你呢種post. 無限輪迴
科學解釋唔到所有嘢 但provide左step去搵解釋同搵解釋嘅方法 鬼神之說站唔住腳 係因為鬼神堆柒頭跟本冇諗住解釋 淨係 trust me bro 咁點信呀
冇錯,科學係一個好有效既方法,去重複係咁試,就預計到同類情況再出現既話之後會點,咁樣係對各方面都非常有用。

之但係,科學都有佢既限制。
第一,其他人做實驗既結果,講到尾都有trust me bro 成份,因為我地去用個模型既時侯,基本上都唔係自己搵出黎。以前聽人講A level做實驗,好多時都做唔到應該有既結果,誤差太大,然後要係咁作文解釋下d誤差係邊度黎

第二,唔係樣樣野都有得重複係咁試,唔係樣樣野都用到科學既方法去明白。
最簡單就係例如自己身邊既人,你今日問佢想食咩,同聽日問同一條問題,都未必有一樣既答案。就算連續幾年都答一樣,佢真係好中意好中意一樣野,但係都難保下一次唔會想試下新野。
雖然係咁,你同佢夠熟,就大概估到佢中意咩唔中意咩,大概會點揀,大概會比咩反應。

認識一個人係咁,認識神都係一樣。

聖經講果個神而家係度架,佢又係聖經講左自己係點,咁最簡單咪去搵佢,然後睇下佢點答,係咪好似聖經講咁答囉。如果個答案係出自佢,佢自然有方法令到你知道。
我咁樣講得出,唔係因為我覆述trust me bro資料,而係我同佢熟,有好多一齊既經歷。

而聖經以外既鬼神,我從來冇聽過係會同人建立關係,所以正如你所講,只係單方面trust me bro,咁就算把啦。
咩你同佢好熟啫 俾個地址嚟 我想見下佢真人
掉轉,人越大越信,神話果種離奇野你套用返科技入去就解得返。
仲有, 全世界唔同地方上古神話都有共通點, 都係大災難後一班神重新教人文明, 班神嘅形態同名竟然一樣(eg 女窩)

再加上近代地理發現, 證明左全世界的確發生一場特大洪水,源自地球本身周期性reset機制- 地磁反轉。
我同佢好熟,個意思係當我越活出佢喜悅既生命,就經歷得神越多,有唔同方面既例子:
(1)用我個小朋友把口叫我道歉(我個小朋友肯定唔知來龍去脈),結果恰到好處。
(2)突然間直接教我兩段聖經既特定關連,係我諗都冇諗過。
(3)用超自然既神蹟黎救我,溶左架車個鎖入面既冰,等我唔駛一個人夜媽媽企係冰天雪地絕望。

見得真人,就代表神委以重任,例如聖經入面掃羅/保羅就係咁。
佢原本迫害耶穌,結果耶穌差派佢做使徒,從此佢就要為主受好多苦。

我啱啱上網,原本只係想搵張似樣少少既圖,點知就彈左呢一條片出黎,佢就真係見真人喇:
https://www.youtube.com/watch?v=AX8ulcpBlLI
咁佢就成個人生都係為主耶穌做見證。仲有大把,不過唔係全部人都有類似既經歷。

掃羅/保羅見真人果段聖經如下:

使徒行傳9:1-19
//1 掃羅仍然一直怒氣沖沖地威嚇主的門徒,又殺害他們。他到大祭司那裡,
2 求得一些給大馬士革各會堂的函件,好讓自己一發現屬於這道路的人,就無論男女都綁起來押到耶路撒冷。
3 掃羅正在走路,快到大馬士革的時候,忽然有一道光從天上發出,照亮他的四周。
4 他仆倒在地,聽見有聲音對他說:“掃羅,掃羅!你為甚麼迫害我?”
5 他說:“主啊,你是誰?”主說:“我就是你迫害的耶穌。
6 起來!進城去,就會有人告訴你必須做甚麼。”
7 同行的人都站在那裡,說不出話來,因為他們聽見聲音,卻看不見有甚麼人。
8 掃羅從地上爬起來,睜開眼睛,卻甚麼也看不見
。他們牽著他的手,把他帶到大馬士革去。
9 他三天甚麼都看不見,不吃也不喝。
10 在大馬士革有一個門徒名叫哈納尼雅,主在異象裡對他說:“哈納尼雅!”他說:“主啊,我在這裡。”
11 主對他說:“起來,到直街去,在猶大家裡找一個名叫掃羅的大數人。他現在正好在禱告;
12 他已經在異象裡看見一個名叫哈納尼雅的人進來按手在他頭上,使他復明。”
13 但是,哈納尼雅回答:“主啊,我聽許多人談到這個人,說他在耶路撒冷對你的聖徒做了那麼多的壞事;
14 他又有祭司長授權,要在這裡捆綁所有呼求你名的人。”
15 主對他說:“你去吧,這人是我揀選的器皿,要在外族人、君王和以色列人面前擔負我的名。
16 我會親自向他指出,他必須為我的名遭受多大的苦難
。”
17 哈納尼雅就去了,進了那家,按手在掃羅頭上,說:“掃羅弟兄,主,就是在你來的路上向你顯現的耶穌,派我來使你復明並且被聖靈充滿。”
18 掃羅眼裡立刻就有些鱗片似的東西掉下來,他就復明了,於是起來受洗,
19 吃過東西後,就恢復體力。//

成件係超級大件事黎。你係咪想好似保羅同條片個主角咁,成世人為神而活,向人廣傳佢既道,自己因為佢而受苦?係既話你可以求,我都幫你求。
關於超自然,有啲野真係解釋唔到,你有無試過鬧市酒樓入面見到大大隻黑色蝴蝶定飛蛾飛嚟飛去?
相傳話係剛去世嘅人附身上去見家人。
細個去酒樓食解穢酒,親眼見到好大隻係人群飛嚟飛去。

小學放學又試過親耳聽到女聲係你耳邊講野(你~好~嗎~?),100米內肯定只有男同學,仲要個位置好偏僻,
我本身唔信嘅,但呢啲野係解釋唔到。
仙女座超高文明訊息:
2027年地球會醒覺
人類意識會提升
我地會來地球
但我地超光速飛行器
需要黃金做能源
我地星球缺少黃金
請捐助黃金給我們在地球的醒覺者
我們會係2027年到地球
提升人類意識
並拯救地球
收皮啦屌你老母 一講俾條友嚟睇下就左兜右兜 現實生活入面 我話同條友好熟 我真係有佢電話 見到佢真人 摸到睇到 呢啲咪科學

你啲柒頭皮一講啲現實嘢就喺度水蛇春咁長引經據典 叫你拎條友出嚟見下咁簡單都喺度瀨三瀨四 長頭髮長鬚就話似 我呢度一街都係啦 我啲頭髮仲撚長過佢啦 屌你老母臭閪你啲耶撚縮番入你老母個閪度食屎啦
秒晒
2024仲馬可福音
衰撚過可蘭經
我講清楚左個關連,見到神同接受神既使命係分唔開。
咁你即係想唔想見?
關乜2024事on9

利申:無信仰
係連登講耶穌
應該係神俾信徒最大既試練
接受神嘅使命=同佢好熟? 你年年聽政府講交稅 你生活喺一個國家接受政府制定嘅律法 你同政府熟唔熟呀咁 咪兜啦柒頭 我條問題咁簡單 你話同神好熟 咁俾我地址嚟 我想親眼見下佢
神咪係度囉,佢已經將你既內心顯明緊出黎。

唔好以為你會搵到佢至得架,係佢黎搵你。
對住無大無細既人,佢望住得啖笑。

詩篇2:1-4
//1 列國為何喧囂?眾民為何徒然謀算?
2 地上列王站立起來,統治者聚集在一起,要對抗耶和華和他的受膏者。
3 說:“我們要扯斷他們的軛繩,從我們身上甩掉他們的繩索!”
4 那坐在天上的發笑,主要譏笑他們。//
你講乜撚嘢 我就真係發笑啦 主要係譏笑你 我唔知佢坐喺天上邊個位譏笑我 但我就坐喺架由科學整出嚟 真係有個位俾我坐嘅巴士上面譏笑緊你
叫人唔好盲信科學,否定其他可能性

但唔等於要信宗教 班耶撚可唔可以唔好ruined左所有野
人地一早叫你比個地址 你9up一大輪都係未比仲問番轉頭
係真人嘅咪比大家見識下囉 行幾個神蹟比大家拍片證明下
早幾年成日講磁場,之後轉去講量子力學,家下仲未講AI影響
點解神要受你點呢?你係佢邊位呢?

佢向肯聽既人比既證明,多到講唔晒。
最簡單架喇,你親歷其中咪係比你既證明囉。
你講得好啱 你傳教班柒頭係邊位?你個神係邊位?你話譏笑我就要受?你係咪傻撚左 仲話咩唔信就落地獄 咩其他教就係邪教 喂大佬你邊位呀 我命由我不由天 你冇啦啦嚟教我做嘢 要我跟你?

再者 我幾撚humble 我冇叫你個耶穌嚟見我喎 我話我去搵佢喎 我就係知你啲柒頭一定話咩神唔隨便搭車 我依家自己搵機票搵八達通 等你瀨到冇得瀨再柒多兩錢重
你千其唔好跟我,要跟神。
點樣跟,聖經寫晒。
你個神見到你咁撚柒 實笑到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞