"都2024仲有人信D咁既野"

145 回覆
51 Like 456 Dislike
你預悟唔到姐 認識呢個過程都係揾緊一個定律

首先每個人對唔同人都有assumption
即係倫敦金係咪100%壞人?實有唔係 但你唔會想熟佢 你90%覺得佢壞 因為有個定律 大機率會係咁
科學都係咁 解釋99%現象 就大家相信佢

神經元就係咁樣用大量0同1再跟概率做判斷
只係多到你整理唔到 所以唔係好覺
理解咗神經元運作 亦係點解今日會研發到AI

認識一個人 就係瘋狂行呢啲conditions 得出大機率可相信嘅結果
但神同認識一個人係完全唔同 係冇定律可以參照 因為冇案例 所謂案例又係無從稽考
如果今日 神出現係我面前 分埋紅海 都仲可以參考吓
建議google下「範式」
2024年仲有傻鳩出呢啲po
真 ,唔信嘅會話你有病睇醫生
你講嗰啲量子力學、波粒二像性、光電效應肉眼未必睇到,但係可以用科學設備可靠咁間接觀察同重覆重現
而鬼神之說到依家都係trust me bro,乜證據都無

同埋呢啲topic 其實只係二零二四年科學界嘅基礎,高中物理已經學緊,唔係啲咩型而上學嘅嘢
你真係講啲多維度空間、string theory 呢啲其實都係建基於現有啲數學同物理知識嘅理論,啲鬼神之說根本無資格比較
都2024仲有人信D咁嘅嘢
弱智先迷信
Maths prove 到量子力學/相對論
巴南效應
你講嗰啲都可以話係全部廢話嚟
“唔信我就會落地獄永不超生”
呢啲咁癲嘅嘢我喺其他低等邪教都未聽過咁惡嘅說話

果然耶教係number1邪教
睇吓佢做咗咩事?

贖罪卷?十字軍東征?燒女巫?
2024年仲有人迷信
其實好簡單,呢個世界有太多太多科學解釋唔到的東西,咁就會一律劃左過去比宗教,宗教唔係要解釋比你聽點解要信,而係比你一種共鳴共震,自古以來好多人被共震到變咗極端主義者,因為佢哋自以為掌握左神的話語
科學會出錯 宗教唔會

所以我信科學
老實講,我係迷信撚

但我係說服唔到自己

我只係覺得如果呢個世界乜野都可以解釋得咁通透,咁未免太冇趣

利申:我迷信既唔單止係鬼,外星人呢啲野,甚至係乜柒吸血鬼,狼人,大雪人,呢啲更加荒謬既野
因為人嘅認知有限
有啲嘢係證明唔到就證明唔到

假設呢個世界有更高維度
我哋應該永遠都無法證明

想像下你係online game嘅人物
有日admin玩鳩你 傳送你去另一個地點
再送你返嚟
你試下同人講 自己俾人傳送走咗
個個fd都話你on9

所以唔信嘅唔會說服到佢
見識過嘅都解釋唔到啲乜
所以自己知就算
> 量子力學
> 科學仲未解釋到

樓主=輕度
唔好同弱智認真
佢哋只係想攞幾個科學名詞包裝自己嘅迷信
外星人唔叫迷信啦 外星人係一定存在依家既爭議點係佢哋有冇黎過地球姐 但咁多美軍都出嚟話過見過不明飛行物體 個人覺得都一定黎過地球

至於大雪人 大腳八 我記得細過睇discovery channel 有一大班科學家組隊去搵 係搵到d排泄物同生活痕跡 真係存在都唔係無可能
你好我就係耶穌,麻煩你將每個月50%既收入奉獻比我
我都同神好熟 佢話比我知你條友係水魚黎
我同蘇哥幾熟下
佢叫我同你講
咪撚再鳩搞佢個宗教
你再鳩噏就唔俾你上天堂
要你落地獄咁話
佢話就算聖經無
佢都會為咗你一個開個地獄出嚟

大家都係神嘅使者
我勸你真係鳩噏少陣
個世界會冇趣,所以要信有鬼怪之說

2024年,基本上個個人都有部可以拍高清片嘅手機,但仲未有一段HD嘅片拍到所謂嘅鬼喎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞