(討論) 父親明言死後物業歸兒子 港女痛斥「重男輕女」

123 回覆
15 Like 90 Dislike
Women
即係做足咁多年仆街?
賣完搬去你到先屌啦 唔比你咪唔比你 況且你嫁左
移民撚最仆街係仲要留戀喺香港嘅嘢
公司理論上係merit based promotion 所以偏心擦鞋狗/偏見冇人會覺得合理

遺產同一樣野咩
有著數咪男女平等囉
到鐵達尼出事又問男人點解唔讓女人上救生艇先囉
Office換水又話男人唔換係咪男人來架
對著呢啲淨係識講愚孝嘅女人,唔恰鳩佢恰鳩邊個呀
做得耐唔代表啱 Logic錯晒 我聽日開間餐廳話開宗明義只服務男性咪又係比人屌到爆告到上平機會 咁呢個情況下我自己嘅錢仲有冇得話事啊

https://www.info.gov.hk/gia/general/201605/04/P201605040389.htm
女人easy mode..
讀書青春期早熟D 有優勢
獎學金又有專俾女人
出黎做野有D工種淨係請女人/優先
啲錢唔係自己嘅

就算話送畀樓下看更都無得好怨㗎啦
移咗民…仲要香港物業…貪香港物業夠細
咁佢老豆唔可以偏心兒子? 呢啲case永遠男嘅就話重男輕女
女嘅就無問題
根本唔公道
佐敦站排緊隊
周凱亮我就識
都係留比個孫姐,老豆咁做,個仔9成都會留比個孫,都係跟返自古以來嘅做法,一代一代人儲嘅錢,都係驚絕代,不孝,長憂九十九,所以先留返錢比仔,兒孫自有兒孫福,盡自己最後責任,如果要公道,應該要比返錢比d姑媽姑姐先

如果係父母自力賺返黎,即係阿爺阿嫲冇點幫,兩代前冇遺產大細超,呢代大細超,咁就要自己諗返自己有咩問題

除非係養大你果陣係當多對筷子果種重男輕女就唔同
就算真係當你係狗。更應爭口氣

大陸有親戚,7個姨婆主動(可能係吹)一蚊都唔拎,但係舅父舅公睇得出好肉緊姨婆,臨死日日打電話,探病,仲肉緊過老公仔女,死咗請一個月假出錢出力

兩代前結婚之後兄弟姊妹都似唔分家,過時過節紅白喜事擺酒起碼幾圍,而家連斟茶比老豆老母都嫌,今時今日老豆老母一死基本上毫無瓜葛,所以要爭可以理解。如果係同細佬阿哥關係好,應該冇咩問題,你家庭出事會出黎幫你,會黎撐場,出錢出力係應該
冇計,女要有樓先有高潮,除非社會風氣改變。
D錢人地想點用咪點用
Dse 考試費定遺產係到嘈一樣咁on9
自己錢公你老母平咩
即係如果我開宗明義創立一間男校 有女仔話一定要入讀 唔俾就係歧視
捐錢俾女生: d錢人地嘅,佢鐘意點用咪點用
遺產俾阿仔:重男輕女!

成件事本來係兩個港女自家移民,留年老父母係香港要個未出身嘅細佬照顧哂。呢一刻港女一心諗住甩難唔使照顧年老父母,係外國享受人生,仲打算等兩老兩腳一伸就買機票回港同留港細佬爭埋層港樓起碼分返三分一,再攞去外國優哉悠哉。

點知年老父母探港女個陣竟然話要賣港樓搬埋嚟外國買樓住附近,咁條數又唔係咁計啦,依家要孭起返照顧年老父母嘅責任喎,梗係要父母層新買嘅外國樓留俾自己先啱數啦。估唔到年老父親即刻落哂閘話層樓只會俾細佬自己無份,原本唔使照顧條數計錯咗,仲要無得爭父母身家,真係男女不平等可怒也~
呢件事都好撚錯 你啱啊呢件事唔應該存在 直頭係歧視 亦都印證咗做得耐唔代表呢件事啱
女人咁易搵到食洗乜要老豆個少少錢呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞