(討論) 父親明言死後物業歸兒子 港女痛斥「重男輕女」

123 回覆
15 Like 90 Dislike
去左移民即係冇照顧屋企人又冇比家用啦
依家邊個同老豆住
但掉返轉比女唔比仔,又會話父母好波無跟傳統陋習,個仔肯定敗家仔之類
好多家庭都係咁㗎啦!
btw 又係連登>公海>連登?原post呢
佢老公咪又係有遺產分
條女咪又係可以分佢老公一半
Diu你老母
你地港女又話冇樓學咩人拍拖 結婚
而架咪將層樓俾個仔囉
你自己搵個有樓既水魚啦
柒頭皮!
人地捐錢同你老豆老母有得比較?
所以而家嘅女權係自私主義,當初嘅女權就係要有工作機會,要有投票權,要有婚姻自由

而家嘅女權係要:
即使我唔做粗重嘢,嚟M會請兩日假,生仔會放四個月產假,但我要同你人工一樣
即使你搵錢多過我,家務都要分半做
即使你呢頭家大部分錢都係你搵,但離婚要分一半

到時啲港女結婚,外父外母無留錢俾個仔

但留俾個女,又屌一餐
錢係你老豆老母既
點分,關你叉事咩
佢養到你咁大 佢要點分咪點分,除非你話層樓係你2姊妹出身後比錢老豆老母去買,層樓係你地錢黎啦
唔係既話,你無權去管老豆老母點樣分配佢既財產
新界果d「丁屋丁權」都係咁啦
鬼叫你生出嚟無丁(J) 咩
唔扯啲女權啲on9,以事論事,性別倒轉都係咁話。
咁既情況比個細先最公平
如果女人可以分老公嘅資產 咁如果比左你 邊個分細佬啲資產?
如果父母唔跟埋過嚟移民, 咁層樓俾細佬

咁賣咗香港層樓, 咪即係賣咗本身留俾細佬層樓, 咁外國樓俾返細佬, 好合理喎
唔怕啦 女人有大拿拿三千蚊津貼喎
姓氏問題
據我身邊經驗,講靠自己既9成9唔係靠自己甚至係無視左自己對細路阿哥既優勢
特別係女性既傾向將乜都歸於重男輕女,然後自己既成功就係自己既努力所得,幻想自己係受不公對待而獨立自主既女性黎自我感動。
雖然實情係點外人唔知

公道咁講,兄弟姐妹通常都係父母唔同人生階段長大,有養育經驗之後或者係對大/細既有補償心態都好難會完全一樣。
人地基金開創時已開宗明義服務女生
其實最好就賣樓三個人平分

不過根據女權西支持周凱旋基金嘅logic,我會話老豆有錢佢中意點分關你咩事
好撚啱,輸打贏要到pk
細佬少8年父愛母愛喎, 一層樓都係幾百萬, 其實好公平, 都唔洗講貼大床果啲住
其實完全唔同,基金會提供既係面向大眾,事件係公共性,對象係考生,而佢係排除左男性考生,係性別歧視。

但人地點分遺產就好個人既,家庭同個人既事一黎唔受人指點,二黎佢地自己家庭父母完全可能有佢既考慮因素。
我極度懷疑個父親咁樣分配既理由無關重男輕女,一切都係事主自己詮釋。
呢啲情況都見唔少
珍,而且個個都有哂家庭有哂物業,比個最令人擔心既好正常。

同埋我唔信事主係靠自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞