(求救)收到法庭傳票 公司稅問題,thanks

153 回覆
6 Like 163 Dislike
一般講「案底」係講警察嘅案底,出唔出到良民證嗰種,唔係講法庭記錄。
出左傳票就好似無得傾架啦
你間公司有冇賺過錢/開過銀行戶口,
如果冇賺過錢直接報公司冇營運過就得
錢都唔洗罰
我屌你老母
傳票類控罪唔會有案底,咪撚信連登仔
感謝咁多位巴打意見,睇完咁多comments,個心都定d,thanks x1000
首先你間公司實際上有冇營運
冇,就補交利得稅0果張form, 再wind up間公司
有,咁你就要搵個auditor 做返份annual report, 特別係你有過公司名嘅transaction
如果你冇用過公司户口收錢,算吧啦 報利得稅0,搞掂

唔好嘗試唔認
認咗應該都係罰好少錢
同埋民事案底應該都係小事
過馬路衝紅燈上庭都係咁
非法露營都係咁
打左去問,佢話無,除非我有好特別既原因,例如:係其他國家坐緊監
好簡單,如果要罰款既咪刑事囉。
係得Mag仔上,點會唔係刑事。
條罪係 failing to furnish profits tax return.

告公司架。唔係告個人。 有興趣自己上法庭聽下啦。
如果民事就去小額告啦,點會去mag
明明你講得啱但就咁多負評
正如違例泊車都有定罪紀錄 不過唔會影響到份工咋嘛
邊有可能認咗罪會無紀錄
樓主第日又報漏稅嘅話 咪睇下法庭會唔會當佢初犯 咁咪知有冇紀錄囉
有限公司
公司留咩案底

法庭出左summon 就要去架啦
自己唔去咪比錢叫稅務代表去
佢地識上庭點講架啦
比錢啦問
咪一樣有紀錄 你在唔在乎㗎姐
又一個傻仔
話明告公司 刑唔刑事關咩事
稅務條例定公司條例丫 傻閪文盲
再講,不小心駕駛都係罰錢啫,唔通又唔係刑事?
https://www.ird.gov.hk/chi/pol/ppo.htm

如任何人未有遵守《稅務條例》的規定,有關的罰則賦予局長酌情權,可按違例行為的性質及/或犯錯程度,提出檢控、以罰款代替檢控或評定補加稅款(後者是罰款的一種方式)。在決定採取何種行動時,局長會考慮證據是否充足、已經或會少徵稅款的數額(統稱為「少徵稅款」)、違例行為是否經精心策劃、違規行為歷時多久等因素。
(d) 任何人無合理辯解而作出以下行為,本局可根據第80(2)條對該人提出檢控:
(i) 填報(或致使或容許他人代其填報)不正確的報稅表;
(ii) 在申索任何扣除或免稅額方面,作出不正確的陳述;
(iii) 在影響其本人(或任何其他人)的繳稅法律責任的事情或事物方面,提供不正確的資料;
(iv) 在申索扣除根據自願醫保計劃保單或合資格延期年金保單繳付的保費後獲退還有關保費,但沒有通知本局;
(v) 未有按時提交報稅表;或
(vi) 未有把應課稅事項通知本局。

違犯有關罪行,可被判處罰款10,000元,並可被加徵相等於少徵稅款3倍的罰款。此外,就違犯第(v)項所述的罪行,法庭可命令被定罪的人在指明的時間內提交報稅表。
犯埋罪都唔係刑事。咁我要留名學野。
告人定公司都未分到嘅傻仔 教你都浪費時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞