(求救)收到法庭傳票 公司稅問題,thanks

153 回覆
6 Like 163 Dislike
因為小弟有一間不動公司好耐無理過,今日收到法庭傳票話我沒有在該通知書內註明的合理時間內,提交一份有關2021/22年度最後評稅及2022/23年度暫繳稅的利得稅報稅表,違反 香港法例第112章〈稅務條例)第51(1)(a)條及第80(2)(d)條,要我過2個月上庭認罪。

我都知係我衰,放左咁耐都無處理,原本係想試下創業,但因屋企人突然生病,所以放棄左,想問而家有冇補救方法?

如果我盡快補交哂所有野同寫求情信,稅局有冇可能撤銷控告?

因小弟係機場工作,背景審查比較嚴(好似唔可以有案低), 如果我上庭認左罪係咪即係我有案低?
求解答,感謝x10000
認罪100%有案底 唔好聽狗講咩幾年後冇記錄 咩咩唔算案底個D
淨底搵6C傾
上庭同法官講sorry 之後都係罰錢
香港政府係想收銀 唔係想浪費時間聽你講唔認
你補做返先,之後準時浦頭認罪罰錢就ok
呢d案低對將來會唔會好大影響?
已經即刻補做返,想問知唔知大概罰幾多?
點知未來係點 你目標係咪做特首
稅務局也可以根據稅務條例第80(2)條對納稅人提起訴訟。一旦定罪,納稅人可能面臨最高10,000港元的罰款,以及可能的三倍未繳稅額的額外罰款。
認左就冇架啦
法庭定了罪就會有刑事定罪記錄(criminal conviction),即使警方沒有將這項定罪列為案底,但這項記錄仍然會存在法庭和警方的資料庫中,是永久保留不能除去的記錄。否則將來再犯事的話法庭便無法準確進行判刑。
因為機場工,要renew 禁區證,如果咁我要declare 有被定罪,驚張證唔批
屌 返工問下D熟既上司或者老鬼啦
撚知咩 問律師都唔知有邊個答到你 又唔係做個行 批證
有限公司? 你本人留咩案底

撤銷好難架啦 通常都係你無交好耐先出信上庭
好多時都有呢啲庭審無交稅表架啦 無乜見過罰超過$5000
上庭前交返哂咪再罰少啲
佢係驚個底花左影響依家份工 唔係罰幾多既事
打去同稅務局傾
罰錢好過上庭
佢先關心會唔會留案底
我咪問係咪封報稅表係咪關有限公司事
係咪唔會囉

佢之後有問已經補做返 大概罰幾多
先講未見過認嘅罰超過$5000
係有限公司,張傳票都係寫公司名,但公司係我註冊的
好心一開始註冊無限公司玩下先啦
無限公司無咁嚴格

到隱定左先轉無限公司
好心一開始註冊無限公司玩下先啦
無限公司無咁嚴格

到隱定左先轉限公司
法庭點都有案底
80狗唔計 可以移民出良民證
82就計 禁區證你同我又唔知點批 哂氣
屋企人病借口黎姐
你24x7照顧佢咩
番工去廁所打個電話去通知要postpone 有幾難呀
依家係罰你間"有限公司",唔係罰你
"有限公司"同"你本人"係兩個唔同嘅實體
就算你本身親自上庭,都係要有授權信
"有限公司"授權你本人代表"有限公司"上庭
我估你都係董事啦,你可以整定授權信授權自己
再唔係到時先整,個庭都會有templete畀你抄
記得帶公司長印(on and onbehalf of嗰個)
如果你唔整定又唔帶,到時會再排過期上過
有限公司? 你本人留咩案底

撤銷好難架啦 通常都係你無交好耐先出信上庭
好多時都有呢啲庭審無交稅表架啦 無乜見過罰超過$5000
上庭前交返哂咪再罰少啲
係有限公司,張傳票都係寫公司名,但公司係我註冊的
依家係罰你間"有限公司",唔係罰你
"有限公司"同"你本人"係兩個唔同嘅實體
就算你本身親自上庭,都係要有授權信
"有限公司"授權你本人代表"有限公司"上庭
我估你都係董事啦,你可以整定授權信授權自己
再唔係到時先整,個庭都會有templete畀你抄
記得帶公司長印(for and onbehalf of嗰個)
如果你唔整定又唔帶,到時會再排過期上過
有限公司既話,告係告你公司,依啲都係你自己或者派個公司代表上庭認罪罰錢了事。法庭record係你公司名。留意番傳票上有無叫你到時上庭要帶埋公司授權信上庭認罪,即使你係公司董事都要帶依封授權信,如果唔係你又要再排過期上多次庭。授權信就係寫番你公司授權邊個邊個去處理依個case number 案件+董事簽名&公司印,網上有template 可以抄。
除非係一啲罪去到係告董事,咁就係你自己要上身,否則都係落公司名,所以咁多有問題公司執左換另一個名開番又一條好漢
流程是 按時間上庭 認罪 求情 俾錢 補交文件

罰款二千蚊左右

唔係刑事唔會留案底
利申,試過幾次。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞