PwC 恆大 傳partner寫公開信

603 回覆
366 Like 8 Dislike
個款有啲似鄧炳強
捱夠5年正正常常都出5皮以上一個月
都夠連登仔FG
收入上係, 但計番時薪同壓力,嚮香港 連老師護士都不如

試過同個歐洲同事講香港會計師既收入要等三四年先去到護士Fg 水平, 聽到佢o 嘴

好難怪audit 嚮香港無前途
咁都預咗係架啦~
做得呢行 絕對唔會因為正義感強所以寫篇咁嘅嘢出嚟

如果恒大唔出事,無人會出聲,仲會好光榮咁serve 一間咁強嘅房企
幫佢audit幾年,跳出去升職加薪
長期audit佢,係PwC扶搖直上、平步青雲

而家只係樹倒猢猻散
趙柏基每年從普華永道獲取的薪酬收入是5000萬港幣(注意,他還通過稅務安排,實際個人所得稅低到 7.5%以下)。在追求合伙人高收入的「奮鬥拼搏「中,恆大就是個很好的客戶 了。在2014年,普華永道上一代領導合伙人提出質詢,要辭退恆大,但被趙柏基給攔回去了,他說:在大陸賣房子像賣蛋糕一樣快,普華永道要用好的服 務跟上客戶的步伐。在普華永道,有個著名的趙柏基核心圈 (inner
circle), 內部叫「兩億俱樂部」,就是不到10個人,每年從普華永道分走兩個億。會計師事務所的管理合伙人和他的小幫派一旦以分錢為最高目標,走到恆大的火坑就不奇怪了。
加拿大big 4 s grade都係講緊cad 68k
我覺得Tang PK 好啲啦
香港有一萬幾人有500萬年薪以上

政府首度以年薪500萬劃線,薪俸稅和個人入息稅的標準稅率實施兩級制,超過500萬的部分要額外多繳1%稅率,預計約1.2萬名高收入人士受影響,政府多收約9.1億元。
你計個時薪嚟睇比較下
壓力你計到嘅話我都想知你點計
你點知dick
2m-5m係ep
Ep都有分唔同band的
打工partner 十一二萬個月咁上下
好唔好見人見志
big 4人工公開透明到你google都搵到啦
成鬼日唔明點解大陸要一個億兩個億咁叫
直接一億就一億兩億就兩億唔得咩
又唔見佢哋一個萬一個千一個百咁叫
而家pwc ep冇晒位依1-2年新升嗰啲全部都係salary pnr
D partner 個個一升都係比人喂wok job, 未識r生龍, 十幾萬差唔多
趙柏基好似某出位高官

d牙靚好多
第一張, 你話佢姓鄧我都信
想知閣下做咩咁巴閉
千萬年薪都講到街邊乞衣咁
廢話, 新升一定係sp嚟啦
Pwc 不代表我
做到咁係分profit架啦仲bonus
我只係睇內容:
「另一場災難是,普華永道澳大利亞發生了嚴重的違法行為,因為普華永道多名合 伙人洩露澳大利亞政府機密,澳大利亞政府已經全面解除了與普華永道澳大利 亞所的合作(終止所有合同),並開始對普華永道執行調查。」

並嘗試簡短表達大致嘅意思,無fact check過,用詞未必乎合事情真實情況,請多多包涵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞