PwC 恆大 傳partner寫公開信

603 回覆
366 Like 8 Dislike
做實業永遠都係辛苦錢..所以過去30年香港啲畢業生都係想入商科畢業做投行銀行管理,多過做專業人士。 銀行果啲又真係疊水好多,畢竟搵錢實在輕鬆太多。
叫得普華永道
就知原文係大陸人寫啦
香港叫羅兵咸永道
有冇可以解釋下 點做假?咁又關pwc咩事?一齊做假?
D行文好大陸feel, 一大堆字睇完都唔知做乜
呢堆全部打把啦
Lmlm
有人信你, 而蝕錢, 賠錢, 天公地道
你收人錢, 幫人做假數, 做老千千人
點解唔洗賠?
合情合理
咪即係收人錢, 做假數
幫人千人, 幫人呃錢

點解唔可以叫佢賠錢?
順帶一提
香港叫羅兵咸永道 係有段古 呢度簡短講下
有個羅生 (鬼佬) 係香港第一個會計師
佢間 羅記 就食左 兵咸 變左羅兵咸
後黎 羅兵咸 就加盟 普華 即Price Waterhouse
咁所以 香港 既 普華 一直都叫 羅兵咸
再之後 普華 合體 永道 (Coopers & Lybrand)
所以香港就加番永道個名 叫 羅兵咸永道
PricewaterhouseCoopers
永道係香港間容永道會計?
點賠?

當年香櫞爆左恆大做假,最後證監罰尻佢幾球又唔比佢立足香港證券市場

前排香櫞叫證監道歉,證監已讀不回

球證都中共既人 pwc 有撚用咩
PwC 係 恒大 既 核數師
核數師 做既就係驗下你盤數 對唔對路
要出審計報告講

恒大作為上市公司
年年都要公開盤數同審計報告
咁如果PwC一直話佢盤數對路
然後依家爆出黎話恒大盤數唔對路
咁PwC咪有造假嫌疑
好似係
得罪講句 行行都有人打工打到當自己生意咁 收工仲睇Email

你有料既唔裝公司App同email一樣升到
唔係Partner就唔好咁上心
自己想做牛又要怨辛苦 見親d弱智post OT taxi就想笑

得罪講句 核數狗做錯野會唔會死人先
咁我諗 Coopers 叫永道
應該都係因為 容永道 加盟左 Coopers
呢啲歷史真係幾難搵下
auditor食緊果浸
係人地lam乾lam淨 淨低果粒米
然後佢仲要分比啲細既

banker 保險佬 直接面對投資者大筆資金
保險佬頂層除左自己吸錢 仲可以抽埋下線果浸
趙柏基,香港建制派(專業界親中派)政治人(第14屆全國政協香港委員)、會計師(羅兵咸永道亞太及大中華區主席)。
做左幾千億假數, 無事, 吹呀
馬會ceo都係四千萬only
明眼人都知宜家做會計嘅 全部都係做數 豪無公信力
big4 partner搵生意易過banker幾多, 好境果時banker緊係fat fat, 你而家睇新聞都見香港一街都係失業嘅banker

big4因為公司年年都要報數,其實佢地搵生意穩定好多,你當金融界公用股咁睇
「現在,他不情願的讓位了,把普華永道中國區主席、首席合伙人的職位交給了中國內地的合伙人李丹。這是第一次、也是第一家四大的管理權由內地合伙人掌握。但這個鍋,李丹要接嗎?」

篇嘢勁多大陸用詞短語,似係哩條李丹扮做wristlet-blower射個波落前任度

不過,any肥,睇完成篇嘢,結論就係:佢哋冇一個係無辜嘅
689做到行政長官香港最大粒嗰個都係貪5000萬咋,可想而知5000萬真係好多㗎喇
五千萬?五千萬點夠阿 你仲後生 五億啦 五億就一世無憂啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞