90後已到/ 就到30歲圍爐區 (6)

1001 回覆
68 Like 6 Dislike
今日第4日了
97 here 由中學開始抑鬱,食過好多年藥,又做過2年隱青

21年畢業後一年就過左黎英國自學it轉行,依家搵得兩萬幾,見到身邊唔少人留係香港住屋企搵3-4萬有少少心理唔平衡,但又知留係香港隨時逼到自殺

平時又冇乜朋友同社交,又冇乜力keep contact
試過行出一步識人但都係輸左比自己既抑鬱同社障

自己條件仲唔好,又矮又細粒

我諗自己既人生係咁了
幾時出世?
我都做左人老母兩個月
93 已經30
加油 窮有窮養
加油 窮有窮養 富有富養
多謝 正苦嗰兩萬 monthly 咁比就差唔多
啱坐完月?驚唔驚產後抑鬱?見有女仔fd 生咗個ig全部都係bb相
坐完月一個月到 過左頭一個月我就唔洗啦
傳統話要做足100日 好難嘅
啱啱生完嗰排真係好容易無啦啦喊 情緒波動
生完成日po bb都好正常因為暫時個世界係圍住佢轉 我都成日po
諗起前幾日單案
覺得而家仲會生小朋友既好勇敢,仲要香港生,大人同小朋友都好辛苦
10月
第4日姐 拍左8年分手 ,等咗3年冇新人都係咁過
人愈大 就愈少朋友
我都係移左民
好普遍咁 無邊幾個朋友仲有定時keep contact
除左有時唔知咩事吹兩咀咁
唔洗社障都好易變成咁

不過去左外國 都叫做前景好些小
留係香港果班 好多變到見步行步
今日唔知聽日事 半躺平就算

就快29+2都唔知日日係到做緊乜
有冇種好孤單既感覺?d時差唔同d朋友已經疏曬去到冇乜聯絡,但外國社交圈又唔算好融入到

其實慣左又有能力留港都幾好既,繼續賺高人工賺到最後一刻,係我冇能力同精神
唔知自己哪來的勇氣
之前同朋友講話有左佢即刻叫我移民
但呢一刻冇諗過要移民,亦都冇錢移
始終四大長老仲係度
就快啦喎 買齊晒野未
做左人老母先知養一個b原來要買咁多野
其實做人老豆老母個感覺係點
有冇感動或者百感交集 或者想對自己父母再好啲嘅感覺?
18歲就看化咗躺平
28 未驚過
有呀 做左人老母先知原來可以為咗佢咩都肯制 幾辛苦都願意 最近bb開始識笑 見到佢個笑容真係心都融化了
初初係屋企爸媽有幫手 尤其係呀媽 煮坐月餐 煲湯 幫手湊b 沖涼 餵夜奶 … 佢為左想我坐月坐得好 搞到自己精神好緊張 嗰排又唔夠瞓 個人勁攰 兩老都唔後生架啦 至於呀爸 都有幫手煮飯 煲下薑水(for洗手/抹身) 湊b沖涼 陪我帶b去健康院 其實我好幸福
再諗返起自己以前同平時都成日駁呀媽嘴 同呀媽鬧交真係好衰 無論同呀媽鬧到幾甘都好 呀媽都係咁錫我 平時對住呀媽真係好難講出呢3個字 媽媽I love you
世上只有媽媽好 終於明白點解會有呢句說話
孤獨 其實係香港都會
就算有frd食下飯 其實久唔久都會有d
feel到大家not on the same page
易見到frd 但其實deep down都係孤獨的
可能搵唔到好夾的frd..? idk

人愈大 大家差異就愈大
你有你想上流 佢有佢hea鳩咁 或者掉轉
亦有d際遇唔同 人地坐火箭
自己幾年先半個grade咁上
有d仲要係唔識上 做成世aco咁款
Conclusion 真係family同自己先最重要
社交 真係好隨緣啦

留唔留港 睇你咩重點 咩原則
我自己就唔會頂得順係價值觀完全扭曲晒的地方住
睇新聞 睇班仆街 垃圾靠奶上 日日鳩嗡維穩
人都躁d 唔會有動力做野
有 都會係為走人 咁why not即走
外國月亮唔係特別圓 但保障好d d野正路d
就算組織家庭 退休 點都好過係中共港共底下
辛苦你呀,你要做個好媽咪,加油呀!

我就予然一身,未識到愛我嘅男仔
之前仲俾人飛咗,我係乖嘅
多謝你 我會努力
You deserve better
唔值得為左一個唔愛自己嘅人傷心
31了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞