【遊記】Easter 去完烏茲別克返嚟。

126 回覆
43 Like 4 Dislike
買到 =/= 有得賠

賠唔賠好多因素,戰亂嗰啲通常都講明唔包。

戰爭就冇得講. 若果係局勢咁緊張, 我亦都唔去.
我岩岩查番 AIA 既 policy. 佢冇 exclude 某啲國家
通常唔會列出嚟,因為你買嗰陣嗰度安全, 但突然變咗打仗咁又點?

所以佢都係會跟番佢啲條款,到時有無得賠就睇嗰啲條款。
我諗吓0者
食完餐飯,無俾TIPS,張單又無建議俾,所以無俾到,喺俄羅斯真係有啲餐廳會寫明計埋數俾你另外俾TIPS,但呢度有啲餐廳係會有香港嗰啲服務費,我試過加15%,夾玩友人話佢哋試過加2服務費。

食完就去遊地鐵河,酒店附近就係帖木兒站,當地嘅地鐵都屬於防空設施,不過佢哋啲地鐵站無話特別深,最深都未必深得香港嗰啲,不過就會有啲超厚嘅門,有事上嚟係可以封咗同外面嘅接觸,資料講幾年前地鐵站係唔影得相,依家就任影唔嬲!

搭地鐵可以俾現金去櫃枱買票,感熱紙用QR CODE 入閘,人完張紙就扔得,出閘唔使車票,因為一個價搭全程,現金2000sum一程,亦可以用信用卡 Conactless 去俾,信用卡收 1020sum一程,平現金好多。

地鐵系統基本上都同俄羅斯啲地鐵差唔多,每一個站都有唔同特色,但如果你去過莫斯科或聖彼得堡嘅話,就唔會覺得呢度啲地鐵站唔算好吸引。

每一個站都有唔同主題,例如太空人站 (Kosmonavtlar),就用啲太空人圖案,其他站多數都係啲陶瓷牆壁。

但地鐵站內啲指示會有啲混亂,有啲會有俄/烏文對照,有啲就得俄文,有啲就只有烏文,連地鐵圖都係,有時都幾難知自己去到邊個站,我拎俄文地圖,你俾烏文我,我又對唔番啲站名,路軌牆壁的站名會用番俄文,但有啲又烏文。

在不同站落車又上車,其實都無人會干涉你,反正一張車票可以任搭全程,以為呢啲城市愈夜愈無人,點知係愈夜愈多人,地鐵車廂都有七-八成滿,之前查話收12點,但其實12點係仲未收車,可能是有啲線尾班車收12點,但去到後期,有啲轉車站已經唔可以行轉車通道,只能直接出閘,無得轉車。

感熱紙車票,上車都十點半後。

轉車站的通道

牆壁的俄文站名

成十一點都仲咁多人,我哋有啲車廂直頭上唔到。

地鐵列車,呢隻係比較舊嗰隻,佢亦都有新嗰隻,喺莫斯科都有,門口兩邊有紅綠燈嗰隻。

Bodomzor 站,可能係新起的路線,所以站名唔係用我文,係用烏茲別克文。

列車內路線圖又用烏茲別克文

太空人站 (Kosmonavtlar)

唔知咩站。

當地特色的圖案

好似幾好玩
繼續支持!
我寫完之後再講

如果你會有幾個國家去,就咁呢兩個城市都ok

如果專登飛過去就嘥。

如果我離境機票買wizz air飛去由Tashkent飛去Abu Dhabi係咪冇得免簽 聽人講廉價check唔到機票
喺khiva報local tour去土庫曼係要自己整簽證?
有心理準備入唔到,要即買過張機票。
我搵到一間只提有邀請函,完全無提係咪幫你搞埋簽證

2日1夜 usd500

其實整e visa係咪就無出入port 限制
烏茲別克酒店 (Hotel Uzbekistan)

1974年開始營業,前蘇聯建築,不豪華,以簡單實用為主,酒店正面很有特色,晚上還有會LED 做成不同的圖案,例如:國徽或其他廣告,雖然正面向着帖木兒廣場 (Amir Temur Square),但酒店前面的特色外框,會擋着房間景觀,酒店背面的房間都有小陽台,180度景觀,完全沒有遮擋。

酒店外觀日頭

不過如果你不是為着入住前蘇聯酒店,而去打卡入住的話,那就不要選擇此酒店,晚上1點前回到去都沒有熱水,到第二天早上也沒有,開熱水那邊還要是微黃的水。

背後房間外觀

由於時差,很早便瞓醒,網上夾玩的友人仲未起身,我就先出去附近行。

帖木兒廣場 (Amir Temur Square),有一個大型帖木兒騎在戰馬的銅像

竟然有本地人叫我幫佢影相,問我邊度嚟,然後講咗兩句中文。

另外帖木兒博物館 (State Museum of the Temurids) 也在附近。

行咗個圈先返酒店,再問下夾玩友人起身未,叫一齊食早餐
但早餐算不錯,多選擇還豐富。

食完早餐便退房寄存行李,職員叫我就咁放佢哋附近就得,連卡仔都懶得俾我,其實佢係咪會認得啲客先?

走之前記得問酒店拎OVIR,法例規定逗留烏茲別克超過3日要向政府登記,但如果你住酒店,由酒店幫你登記,你就唔使做,會有張紙俾你,出境有機會查,張紙有個QR Code,一掃就會知道晒你所有資料,所以相就不貼了,一張10x10cm 的紙。

然後又再和夾玩友人 (背包客棧搵的,夾到頭尾可以一齊行同食飯。) 去帖木兒廣場,之後進入帖木兒博物館,如果你穿大外套,又會要你寄存,需要買門票,另外又有寫拍照 (包括電話影),都要額外買票。(喺俄羅斯唔少博物館都係咁,仲要有人查票,但呢度就無,我哋無買影相都無人查。) 不過裏面展品唔多,唔入都無損失。

帖木兒博物館

去完帖木兒博物館就搭地鐵去Chorsu的 Chorsu Bazaar,一個蘇聯時期特色的市集,最有特色就是主建築,在其他前蘇聯國家或俄羅斯都仍然有同類型建築。

另一個地鐵站啲裝飾

Chorsu Bazaar

Day 1 待續 (未完)
vsia 一定係,但要分單次, 兩次或三次........

Multi visa 50 USD
官網寫
$500美金,好貴喎
點解咁講
補充下食早餐嗰陣,有個意大利鬼搭檯 (行程中我都撞幾個意大利人,點解咁鍾意嚟呢度,莫非因為馬可孛羅?)

隻鬼知道我哋係中國香港嚟,咁梗係同我哋傾下香港啲嘢。

梗係要講下我哋金包:
"So it is because you are pessimistic, I see the benefits brought by establishing order/discipline and leading to prosperity."
其實英文可以譯Yau Chi Cup Hing
Day 1 (續)
Chorsu Bazaar 附近烤肉檔,睇就好吸引,不過嗰陣未肚餓,所以無幫襯到。

去完Chorsu Bazaar,就去咗附近的一個伊斯蘭建築 Kokaldash Madrasah,應該係一個教育嘅學院,行程中的第一個伊斯蘭景點,入去要付門票,入去行咗個圈,如果係最後一日嚟呢度,應該就唔會入去,可能直頭嚟都費時。

之後喺附近搵嘢食,睇map 搵嘅餐廳好似好多都執咗,本來以為有一個大商場會有FOOD COURT,點知一睇外觀就好唔掂,裏面好似十室九空咁,最後搵咗間快餐店,EVOS 當地都好似好多間,KFC 同麥當勞當地都唔係好多,除非你專登搭車去。

30000sum 的一個套餐。

友人打算睇馬戲,就去咗 State circus of Uzbekistan,但原來3點先有場,門票好平,最貴都係50000sum,買完仲有時間,就坐Yandex 去附近嘅Hazrati Imam Complex。

Hazrati Imam Complex,一個宗教建築群,有清真寺、聖墓及學院,算是 Tashkent 最大型嘅廣場。

廣場仲有個新搭嘅舊民居建築,仲有街市,原來係拍戲用,仲無啦啦有人走嚟同我哋同行SAY HELLO 握手。

對面有一幢在建嘅清真寺,睇落非常之大

入咗去裏面清真寺有分男女兩邊,兩邊唔同入門,但係裏面隔咗塊屏風,但我哋唔知都照入咗女士嗰邊影相。

得番20分鐘到三點,就CALL車走,點知都CALL咗成個幾兩個字,仲要去到仲有2百米左右又大塞車,同司機用英文講停車泊埋一邊,佢都識聽。

去到個馬戲團外面都仲係人山人海,仲入梗場,去埋個廁所入去就已經熄晒燈,有個女職員帶我哋入去,原來我哋買咗第一行,但去到已經被人坐咗,個職員要叫人走先到我哋坐,好在有人帶,否則真係唔知點同人溝通拎番個位。

最好笑係我哋側邊嗰個走廊位,又係被人坐咗,又要職員叫人走,然後嚟咗個後生仔一個人,都奇怪點解會有一個後生仔嚟睇馬戲,入到場基本上都係大人+細路入場,齋後生真係唔會有咁滯,除咗我哋3隻公無細路。

開場後,嗰個後生仔特別興奮,又尖叫又拍掌,原來係媒嚟,負責在現場帶氣氛。

開場啲表演者排晒出嚟。

個馬戲同個票價成正比,即係唔好期待有咩空中飛人呢啲項目,亦唔好期待有獅子老虎表演,我睇到瞌眼瞓,大約睇咗兩個鐘,見人哋啲細路就開心,每次有Break 都有細路空中飛人表演,睇馬戲啲細路會好似吊威吔咁吊上天轉圈,好多細路排。

得個走鋼線

去完睇馬戲,去今天最後一個景點 Minor Mosque,因為建成只有幾年,所以外觀好靚,打卡一流。

Tashkent Television Tower

去完都六點幾,仲要返酒店拎行李去搭夜車去 Khiva,我嗰班車開九點幾,所以唔可以太晏走,晚餐只能求其搵到最近嗰間 KFC

最正係我有喺俄羅斯食到嘅桶雞,有辣雞柳、辣雞翼,仲有兩件雞翼搥同薯條。

食完搭地鐵返酒店,拎完行李就Call Yandex 去火車站,由於唔係搭高鐵,係要去到塔什干的火車南站上車,高鐵就火車北站。

塔什干火車南站,烏茲別克文會寫 TOSHKENT JANUBIY VOKZAL,火車票會用烏茲別克文同俄文,但Yandex Go 小心只會show 俄文 Ташкент Южный,所以一定要知埋俄文個名,小心去錯火車站,一南一北爭好遠。

呢程我買咗軟臥車廂,呢隻軟臥唔同鄰國嗰隻,呢隻只有下鋪,唔會有上鋪,所以一間房只有兩張床,兩個人瞓,同住嗰個又係意大利鬼嚟…………

房內得一個電制,可以插USB火牛叉電,隻鬼就早我一個站落車,我就坐到總站,但部車去到 Khiva 遲咗成個鐘。

Day 1 (完)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞