【遊記】Easter 去完烏茲別克返嚟。

126 回覆
43 Like 4 Dislike
同本身一樣同機有個手足入境個時講唔到return ticket number,搞到差啲入唔到境
最後點搞?

去到passport control 我用cap 圖都一樣搞一大輪,佢唔俾我過,叫我返轉頭,喺外面等,但外面有個高啲就話得,咁先過到。
聽翻好似搞左幾個鐘先過到
上唔到網真係乜都搞唔到
買切糕會唔會好似大陸咁呃你錢
G 持
治安好唔好?
冇扒手、打刧果啲?
我聽過俄羅斯有警察會收咗遊客護照屈錢。
搞到我冇心機去
呢啲小時題
大陸酒店好平
滴滴打車又方便
我查咗 lonely planet 🥰
the region’s best accommodation, easiest transportation and great value for money. It’s the most visited of the Central Asian republics and with good reason.

it’s now a surprisingly easy place to explore.
睇完巴絲既遊記, 好想下年復活節去
lonely planet 話, 3月尾-5月係旺季. 要提早幾個星期買高鐵飛、訂酒店.
你實際遇到既情況係點?
HK$50 一個桶餐. 睇黎食飯響當地黎講, 屬於比較高既消費, 雖則都比香港平.
電話卡 40GB HK$5, YANDEX GO 每程幾蚊港紙
無見到嗰種切糕,通常係一PACK PACK 賣
不過當地唔係超市嘅話,好多地方都唔會標價,全部都要問價。

有啲會用MARKER 寫個銀碼落啲貨品上面。

佢哋會用 1-100 去講價錢。(1 = 1 Thousand)

13 (Thirteen) = 13,000

買門票都係咁,forty (40,000)
上面有詳細講過
呢度唔係俄羅斯,同埋佢哋當地英文基本上唔差,入地鐵檢查都好nice,都會用簡單英文指示你做乜。

地鐵月台任影,都唔會理你。 (當然依家係合法)

我day 1 食完 Dinner 都去遊地鐵河,夜晚12點後都仲喺地鐵站,然後先行返酒店。
其實都唔使住佢中轉酒店

住真心平,我在希瓦、布哈拉、撒馬爾罕都係住喺景點內或附近唔超過1-2百米地方,都係4-50美金,抵到爆。

近景點,唔使坐車同埋你會更加快玩完嗰個城市
酒店唔知,我覺得唔算難訂,因為都多選擇

火車票一定要早買,因為愈遲買啲時間愈差,會影響你行程安排。

呢個季節去係最舒服,我初時都以為有機會凍,點知都唔係,有啲褲/衫都無機會着。

基本上日日都藍天白雲,係有一個朝早在撒馬爾罕落雨,打晒雷,到我起身食完早餐又開始好天,中午已經出番藍天了。

仲以為復活節好多遊客,點知去到真係算少,好多時影相都可以影唔到人,拍片啲frd話點解無人嘅。
KFC 在當地算係貴架,無乜人幫襯,當地普通街頭餐廳食串燒牛/羊肉,18000 Sum 左右。
電話卡係70,000 sum 唔係七千喎。
咪話食咗兩餐kfc
ic ic
請問去伊朗玩, 買唔買到旅遊保險?
係啦, 有足夠時間的話, 我寧願去巿區行下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞