【遊記】Easter 去完烏茲別克返嚟。

126 回覆
43 Like 4 Dislike
疫情後,首次去前蘇聯獨立國家。

2019年後,烏茲別克有10日免簽證入境,但只限首都機場塔什干 Tashkent 出入境,入境要出示回程機票資料 (13位數字機票冧巴),無嘅話有排俾佢hold住你唔入得境,眼見不少紅色廁所板入境都有問題,所以最好print 定晒資料先,因為機場wifi 係要用電話拎code 先用得,但唔知海外冧巴拎唔拎到code,上唔到網就大鑊。

當地官方語言為烏茲別克語同俄語,烏茲別克文是用拉丁字母,即係我哋平時用嘅英文字母一樣,真係個個字母都識,加埋一齊就唔知係乜嗰隻,唔似俄文嗰啲,但當地招牌反而好少用俄文,火車站同機場招牌都無用俄文,但亦無用英文。

最多俄文嘅招牌係藥店 АПТЕКА。

機場大樓好細,一排 passport control,後面就已經係行李帶大堂,換錢同出電話卡都係呢度。
但出行李奇地慢,竟然用咗1個半鐘都未出晒所有行李。

過完 passport control,向左手邊會見到找換店同埋廁所,找換店個 rate 唔太差,如果唔係換太多,無乜要再去市區換。(3月29日當日匯價 USD1 : 12580 sum)

紙幣最低面值:1000 (我唔知仲有無再細,無見過。),之後就 2000, 5000, 10000, 50000 同埋 100000。(仲要有分新鈔舊鈔,舊鈔大張啲無咁硬身)

但我都收到一個1000的硬幣。

出電話卡,當地 UCELL 呢間公司有個櫃枱喺度,有分 Tourist card 或 local card,但職員會建議你買 local 卡,因為平啲,最低消費 70000 sum ,我就買咗 80000 sum 包 40GB data,然後有啲社交媒體網係DATA 全包,當然唔包 Wechat, 小紅豬,要用passport 登記,不過就無限一定要一人一卡,我用一個證件都買咗兩張。

電話卡無block 任何嘢,乜網都上到。

換晒錢,辦埋電話卡都未等到行李出嚟。

離開機場,可以用 Yandex Go (Yandex Taxi 前身),亦可以用 Yandex Map 都可以,你可以將所有要去嘅地方做晒bookmark,咁可以喺個app 搵番出嚟,好方便,因為我長期有用佢email,所以唔需要去到再登記就用得,可以綁定信用卡或付現金。

但因為 call 車太平,所以我都係綁信用卡 (驚就搵啲 debit 卡,但我綁 Tap & Go 失敗,load 極都load唔到入code 嗰度,因為無咁多散紙坐車,初初去全部都 100000 一張,無乜細面額鈔票,call 車試過尾數去到500,但跟本無500找,有朋友就話試過佢哋唔收個零頭。(香港的士狗一定進一)

Call 車非常平,短途1-2km 可以 8500sum 都得,不過 Yandex Go 沒有覆蓋旅遊城市 Khiva 希瓦,一係你就搵酒店接送 (都係加錢) 一係同當地啲的士佬講價。

再講!
自己去,係唔係好過果乜野深度遊
前蘇聯國家真係Yandex Map同Yandex Go天下
自己去都可以去得深

不過我其中一日喺 agoda 報咗個 local tour,之前睇過包團1個人要250美金,但我報都唔使 90美金,最後出發係得我一個人去,一人一車,景點我想留幾耐就幾耐,影夠先上車。

如果 map 仲有 2gis 佢搵出入口最方便,有埋指示,不過佢好奇怪,佢在烏茲別克嘅覆蓋,只有在 Tashkent 同 Samarqand (撒馬爾罕) 會顯示到地名,但在 Buxoro (布哈拉) 有地圖無地名資料 , Khiva (希瓦)直頭係唔work。
有無坐高鐵去撒馬爾罕?
仲有手抓飯pilaf同餃子manti都好好食
鐘意食羊會勁正
我去咗4個城市

Tashkent
Samarqand (撒馬爾罕)
Buxoro (布哈拉)
Khiva (希瓦)

長途軟臥火車去 Khiva, 長途硬臥去布哈拉
然後都係高鐵,布哈拉去撒馬爾罕,撒馬爾罕回塔什干。
嗰度啲羊肉唔得,食好多間都係一般,無乜臭狐味 (孜然),伊朗食羊肉串味道都同新疆一樣,呢度都唔知似乜。

結果食咗兩餐 KFC,個桶餐同俄羅斯食到嗰隻一樣,好懷念。
有機會都想去下不過機票好貴
中亞啲羊唔夠騷?
新疆就騷 幾正
唔羶,我去新疆餐餐都會點羊肉串,呢度真係唔掂,馬肉都有特色過佢。

當地都唔算好食羊,牛仲多。

點好多羊都話冇,得牛。
即刻唔吸引了我最愛食騷羊
不過佢哋啲野食好正 又有香料 又有阿拉伯mix東方咁

多唔多俄國菜?
睇你點飛

我ok arr, 但係大陸飛有個問題
去程無問題
回程好多野唔入得境 行超市好多野都唔可以買
要高級啲餐廳先好食啲,我頭尾嗰兩餐先喺高級餐廳食。

冇刻意搵俄國菜,俄國菜都好多種,有啲全部小食咁,我有一餐就係,不過係好食嘅。

fine dining 嗰邊係抵嘅,Dry age 牛扒圍番港紙最平2百內起。
留名參考
我未去過唔知了
不過我口味好廣鐘意搵啲香港無嘅野

Batik Air 有吉隆坡直航TAS
加埋香港-KUL來回六千幾
其實當地應該冇乜特產會入唔到境,蔬菜冇乜好買。

當地主要都係乾果同香料,仲有啲類似新疆嘅切糕。

咁一定有,馬肉香腸,同哈薩克一樣有,啲人去野餐,就咁切嚟食。

推下
會唔會去行山
冇去行

去咗古代花刺子模仲剩番喺度嘅三個城堡

有意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞