【遊記】Easter 去完烏茲別克返嚟。

126 回覆
43 Like 4 Dislike
LM
上面有講到
烏克蘭唔怕打候咩
睇地圖啦屌
入清真寺都揸得唔嚴。

始終被蘇聯統治過,一定有受無神論影響。
烏兹別克斯坦

中亞一帶一路國家
師兄,可唔可以分享多少少當地物價?同埋如果新手去,建議邊度入去好?係咪經新疆轉機?thanks
門票
除咗 Khiva 古城通票要去到200000sum 之外,其他都係幾萬sum, 有限錢

平嘅就食熱狗,漢堡包,2至3萬sum
fine dining 唔係叫高級牛扒嘅話,人均唔會超過2百港紙。

雙層牛肉漢堡 30000sum

景點附近酒店,50美金左右包早餐,係勁近勁方便嗰隻。
Khiva 我住古城內靚環境酒店,兩晚先105美金。

Khiva 酒店

我主要火車,市內就 call車
高鐵都係一個城市百零蚊港紙
最貴係由塔什干去 Khiva, 我揀軟臥,成4百蚊港紙,希望冇記錯。

我4程火車分別坐
軟臥
硬臥
高鐵經濟位
高鐵商務位

定為之邊度入?
要免簽都係要塔什干入,除非你回程係坐烏兹別克航空,就可以陸路入。

想問每個城市建議留幾耐左右? 應該會想去埋鹹海
市內景點,留1晚夠晒,除非你係一個展品睇成個字嘅人。

但火車班次要夾又係另一個問題。

依個係跟團去?
物價低就好吸引
話說吉隆坡都幾多奇怪航點
馬來西亞同烏茲別克除咗都係伊斯蘭國家之外 都諗唔到有咩聯繫
Agoda 報
港紙708蚊/人,出發前一日,竟然有地接嚟酒店搵我,講解聽日出發安排,叫我9點喺大堂等司機。

第二日司機拎住部電話有我個名搵我。

到開車一直冇接第二個,結果我一個人包團,
啲景點 3個城堡,自己上去玩,玩完返嚟上車就得,如果嗰日走,應該夠時間坐火車去布哈拉。

落車醒咗100000sum 俾司機,圍番美金8蚊左右。

唔知直接聯絡佢有冇咁平,我當時睇網上報最平1人包團係250美金。
烏兹別克仲有飛 New York, 泰國布吉同曼谷都有。
Day 1 開始寫

換晒錢,出咗電話卡,出機場用 Yandex Go 搵車,好快有車接單,行出左馬路邊等佢就得,不過要小心留意地圖自己個定位,有時會偏差好遠,呢程車大約 30000sum 左右,直送去烏茲別克酒店。

但當地車都係用天然氣,車尾箱佔咗一半都係個天然氣桶,我哋3個人3件行李 (22吋, 24吋, 26吋),只能放到一件26吋去車尾箱,22同24吋要擺入車廂內抱着,如果你book 最平嗰隻車,仲要連車尾箱都無。

雖然用agoda book 係講酒店付款用美金,但酒店 check in 唔收美金現鈔,一係碌卡,一係你去酒店內間銀行換 sum (銀行開7x24),咁我就碌卡算。(銀行個rate 仲差過機場)

問酒店拎 OVIR,每住一晚酒店,酒店都會發一張OVIR 俾你,用嚟出境用,但係好多人都話無都得,但酒店都會發,無嘅話你要問佢拎番,不過我出境就無查又無問,通常都係等你 CHECK OUT 先會俾你。

Check in 完都繼續出去行下同食嘢,雖然計番時差已經係香港零晨12點,酒店附近就係喺 Tripadvisor 排第一 嘅 Cafe 1991,入去就例排要除外套,俄羅斯嗰邊都係咁,餐廳同博物館都係衣服間,俾人存外套用。

羊架湯

烤羊頸

馬肉

埋單65萬sum
BKK/HKT 度假
NYC應該係暫時唯一中亞直飛美國 (亞塞拜疆直飛未resume)
吊,原來仲係Day 1
有冇拎支國旗出嚟宣示主權
自古以來
都成3舊水 高級野?
正式寫係day 1

之前答問題啫。
使唔使同佢哋講,信唔信又再屠殺多你哋一次丫。
Tripadvisor 排冧巴溫

Editor choice 2023
都係岩岩去完翻黎同幾十個痴線佬去烏兹別克撐港隊
有無話有波飛可以有免簽?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞