王菲出道前照片曝光,出道前後外表氣質判若兩人

91 回覆
96 Like 9 Dislike
1992年,羅大佑與華裔的周龍章在紐約成立公司簽了兩個藝人,一個是娃娃金智娟,一個是……你想不到的人:王菲。當時的王菲不起眼,瘦瘦高高表情冷冷,他倆對她沒啥興趣。一天,王菲對羅大佑說「你不要對我們愛理不理的,我們將來可都是你的搖錢樹喔。」羅、王二人都是硬脾氣,有一天雙方提議解約吧,就這樣一拍兩散。

對自己咁有信心
當時嗰個年代抄襲成風得嚴重,每次歌手們無論拍 mv 影 cover 或任何硬照都係靠外地 artist 或時裝雜誌去倒模咁跟,有 d 跟到係一模一樣,下面黃耀明呢個光天化日 cover 係 100% cover 當時既某一期 the face 封面,仲要不論擺既 pose,紅色恤衫,ps 既 retouch 係可以話照板烹碗一模一樣。

咪一件北菇
但我唔明王菲本身已經有自己風格紅咗但仲要走去抄人連人哋嘅言行舉止都抄到足,成個人變晒仲要唔係討好嗰隻,之前反而仲討好
Leon真係好靚仔
你看看
https://youtu.be/4x1icKp4MNc?si=JRI5SPjTBQPxZwMp

不要神化佢,一般大6歌手,入不了中央做軍歌姬吧了
Cls 素人嗰陣幾正
之後出道鬼五馬六戇鳩鳩
初出道叫王靜文(好似),唱歌既風格都好普通(好正常)
12港人?
係呀,初出道扮鄧麗君唱腔好老土又唔係嗰回事

不過佢初出道冇幾耐好似一年左右咁已經轉咗唱white soul R &B ,好評如潮香港冇咩人可以似佢真係唱得出嗰種味道咁話,好似有被人叫過肥媽接班人,唱歌風格當時嚟講好型格但形象太娘全部叫好不叫座
當年初出道私底下去學校出show表演,正過平時見到嘅佢好多倍,電到班學生哥好熱情唔講仲以為佢係偶像派歌手
https://youtu.be/LibfpmyZl4c?si=QNQdw8xOG86Qvat5
佢應該學Elizabeth Fraser 個look 姐
佢好鐘意Cocteau twins
佢學過鄧麗君林憶蓮張曼玉,全部炒晒似阿嬸,反而男仔頭跟男仔發型就好靚似女仔又cute 又型
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞