泰國旅遊討論區(12)

672 回覆
5 Like 3 Dislike
根據大家嘅問題整咗個Q&A,下面所有嘢都係我自己經驗

Q:好多新聞都有話咩KK園,泰國好危險咁到底實質情況係點?
A:根據我自己嘅經驗就係唔理喺曼谷同芭提雅都好安全,我經常自己一個凌晨喺條街行都冇事,就係去到邊都好要小心自己財物,係條街有人你野你都唔好理佢就得

Q:換錢去邊度換好
A:我建議係可以係機場幾千,之後再出市區換機場換錢可以去,因為你搭車仲有有啲酒店可能要比按金,換錢記住要帶passport
機場換錢可以去依間super rich

曼谷市區我就建議去Vasu Exchange,係BTS NANA站,依家應該喺曼谷最好rate

芭提雅就認住呢間黃色TT

Q:泰國有咩call車app好用
A:bolt同grab,兩個app就我自己用就覺得bolt好用啲,司機比較多同埋價錢比較平,但係grab就除咗call車之外仲可以叫外賣所以建議係兩個都裝晒佢

Q:係曼谷機場出市區或者落芭堤雅坐咩好
A:如果係去曼谷市區就可以坐機鐵大約45分鐘左右出到市區,人多我就建議用Klook book車,去芭提雅我就建議都係用Klook,你可能會問點解唔用bolt 同grab,因為用Klook book定係平過用call車app,Klook大約係270hkd,call車app就要大約350左右

Q:咁泰國有咩酒店係正
A:我只會分享我住過嘅,其他就等其他人分享
曼谷:grande centre point ratchadamri,依間酒店房夠大又有洗衣機行5分鐘去到BTS,10分鐘到central world,四面佛夠晒方便
芭提雅就Grande centre point Pattaya ,水上設施好玩同睇到海景,T21隔離仲有酒店可以直達let’s relax,let’s relax開10點T21開11點,簡單啲講就係你唔使book都可以直接去let’s relax

Q:有冇電話卡好用
A:一律推薦大象卡
大約係咁嘅樣

Q:有無咩夜市推薦呀
A:咁大多數人都係去Jodd fairs 咁佢就有分1.0同2.0,咁有咩分別?其實2.0就係多個城堡冇咩分別
你可能會間咁其他夜市,其實就個個都差唔多
唔想熱可以去icon Siam個室內水上市場

整住咁多先,俾各位睇吓有冇咩問題,同埋有咩想加,嘢食推薦嗰啲遲少少先整
就腳就得 如果專登走過去
啲時間車錢都蝕返晒
呢間近新copper 我諗個個都會經過
繼續

Q:copper buffet 點book
A:唔好搞咁多嘢,直接去klook book
或者https://vocus.cc/article/amp/65cd8c46fd89780001582502自己睇

Q:咁泰國有咩好食
A:以下就係我自己食過覺得好食
曼谷

想食泰菜一律建議NARA
blue by alain ducasse:我就建議食lunch就比較平D

homura wagyu omakase:個和牛三文治一定要加好正

Somsak claypot crab:粉絲蟹煲個膏蟹好正

王春盛牛肉火鍋:建議朝頭早去冇咁多人同冇咁熱

The cheesecake cake factory:芝士蛋糕正同埋所有嘢份量都好多
Mae varee :我覺得幾好食嘅芒果糯米飯

nikusho:日式燒肉

一陣繼續
同埋包車一日定逐次call 車邊個好
住邊區
性價比高 女朋友滿意
佢唔係5星酒店級數
但至小住得舒服
你有機會住嘅話 介紹埋嚟食佢樓下嗰間Red Panda日式燒肉
勁抵
泰菜食過間係sukhumvit33好正 尤其個多蔭公
去開嗰頭可以食呢間
間野叫 gedhawa
即係呢間?

Somsak Claypot Crab @ Krung Thon Buri BTS สมศักดิ์ปูอบ Y บีทีเอสกรุงธนบุรี
Call車而家用bolt成日等好耐都冇人接單
Grab貴啲但即刻有人接
45 THB 一個人去機場 好難平過
最主要走個陣 唔駛塞車
呢間 Nings Mango Stand 好過Mae Varee
環境會唔會好噪?
可以接受
Jodd fairs 2.0冇左喇
同一地方比火車市場租左, 叫Train Night Market DanNeramit
收到大家嘅意見
等多啲人睇到我仲有咩錯同其他好食推薦
我等陣整埋芭提雅好食推薦聽日就出一個完整版
Q:芭提雅有咩好食啊
A:以下都係我去食過覺得好食,想分享比大家

La Vai premium beef :牛肉超好食,河粉好滑一定要去食,但係有啲遠喺中天海灘嗰邊

Arno’s Pattaya:係T21商場入邊,係食熟成牛排,佢有個雪櫃俾你揀扒

izakaya & grilled pattaya:日式燒肉幾正,價錢又唔貴又好食

Hops brewhouse:喺海灘路上面,豬手好正生啤好喝

After you:喺芭提雅同曼谷都有同出名嘅甜品,我就最鍾意

納歌海鮮市場:依度啲海鮮係1kg起你可以係到買完之後去就嚟啲餐廳加工真係好平,但係真係要小心個market啲水會周圍彈

Glass house boho:嘢食冇乜特別普普通通,喺可以望住過海打卡,適合帶女女去

Tappia Floating Cafe Pattaya:我建議係夜晚去,釣墨魚同睇吓海幾正,比小小tips個waiters 叫佢幫你搵個船邊嘅位幾正

整住咁多先,歡迎大家補充
巴打好有心機
如果加埋其他人嘅推介,個post好似好長咁
Q:布吉有咩好食啊?
蓮姐芒果糯米飯 我食過的最好食 (可能我食的鋪頭唔係好多)

Mum Aroi Restaurant - Na Kluea Branch
มุมอร่อย สาขานาเกลือ
舊式啲的似大排檔海邊餐廳 野食ok啦 性價比幾高 不過要揸車/grab先來到
我都係5月尾去
massage去oasis spa, 四手按摩一試難忘
[quote]根據大家嘅問題整咗個Q&A,下面所有嘢都係我自己經驗

Q:好多新聞都有話咩KK園,泰國好危險咁到底實質情況係點?
A:根據我自己嘅經驗就係唔理喺曼谷同芭提雅都好安全,我經常自己一個凌晨喺條街行都冇事,就係去到邊都好要小心自己財物,係條街有人你野你都唔好理佢就得

Q:換錢去邊度換好
A:我建議係可以係機場換幾千,之後再出市區換機場換錢可以去,因為你搭車仲有有啲酒店可能要比按金,換錢記住要帶passport
機場換錢可以去依間super rich

曼谷市區我就建議去Vasu Exchange,係BTS NANA站,依間應該喺曼谷最好rate

芭提雅就認住呢間黃色TT

Q:泰國有咩call車app好用
A:bolt同grab,兩個app就我自己用就覺得bolt好用啲,司機比較多同埋價錢比較平,但係grab就除咗call車之外仲可以叫外賣所以建議係兩個都裝晒佢

Q:係曼谷機場出市區或者落芭堤雅坐咩好
A:如果係去曼谷市區就可以坐機鐵大約45分鐘左右出到市區,人多我就建議用Klook book車,去芭提雅我建議都係用Klook,你可能會問點解唔用bolt 同grab,因為用Klook book定係平過用call車app,Klook大約係270hkd,call車app就要大約350hkd左右

Q:咁泰國有咩酒店係正
A:我只會分享我住過嘅,其他就等其他人分享
曼谷:grande centre point ratchadamri,依間酒店房夠大又有洗衣機行5分鐘去到BTS,10分鐘到central world,四面佛夠晒方便
芭提雅就Grande centre point Pattaya ,水上設施好玩同睇到海景,T21隔離仲有酒店可以直達let’s relax,let’s relax開10點T21開11點,簡單啲講就係你唔使book都可以直接去let’s relax

Q:有冇電話卡好用
A:一律推薦大象卡
大約係咁嘅樣

Q:有無咩夜市推薦呀
A:咁大多數人都係去Jodd fairs 或者Train Night Market DanNeramit.
Indy Night Market 曼谷當地人會去local小小
你可能會問咁其他夜市,其實就個個都差唔多,唔推薦太多
唔想熱可以去icon Siam個室內水上市場

Q:copper buffet 點book
A:唔好搞咁多嘢,直接去klook book
或者https://vocus.cc/article/amp/65cd8c46fd89780001582502自己睇

Q:咁泰國有咩好食
A:以下就係我自己食過覺得好食
曼谷
想食泰菜一律建議NARA,或者有巴打推薦gedhawa
blue by alain ducasse:我就建議食lunch就比較平D

homura wagyu omakase:個和牛三文治一定要加好正

Somsak claypot crab:粉絲蟹煲個膏蟹好正

王春盛牛肉火鍋:建議朝頭早去冇咁多人同冇咁熱

The cheesecake cake factory:芝士蛋糕正同埋所有嘢份量都好多
Mae varee:我覺得幾好食嘅芒果糯米飯

Nings Mango Stand:有巴打推薦芒果糯米飯

nikusho:日式燒肉

After You:去泰國一定要食嘅連鎖甜品店

Q:芭提雅有咩好食啊
A:以下都係我去食過覺得好食,想分享比大家
La Voi premium beef :牛肉超好食,河粉好滑一定要去食,但係有啲遠喺中天海灘嗰邊

Arno’s Pattaya:係T21商場入邊,係食熟成牛排,佢有個雪櫃俾你揀扒

izakaya & grilled pattaya:日式燒肉幾正,價錢又唔貴又好食

Hops brewhouse:喺海灘路上面,豬手好正生啤好喝

After you:喺芭提雅同曼谷都有同出名嘅甜品,我就最鍾意

納歌海鮮市場:依度啲海鮮係1kg起你可以係到買完之後去就嚟啲餐廳加工真係好平,但係真係要小心個market啲水會周圍彈

Glass house boho:嘢食冇乜特別普普通通,喺可以望住過海打卡,適合帶女女去

Tappia Floating Cafe Pattaya:我建議係夜晚去,釣墨魚同睇吓海幾正,比小小tips個waiters 叫佢幫你搵個船邊嘅位幾正

蓮姐芒果糯米飯:又係好食嘅芒果糯米飯

Mum Aroi Restaurant - Na Kluea Branch:巴打推薦嘅海鮮餐廳

完成
歡迎大家補充
有冇邊啲啱一個人去食
間間都可以一個人去食睇
喺睇你想食咩
想去試下Somsak claypot crab 同牛肉火鍋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞