啱啱接觸Stable Diffusion就沉咗⋯⋯

219 回覆
301 Like 56 Dislike
琴晚凌晨5點先訓
害人不淺
好期待SD3
新手, 如果我有自己嘅圖, 想去訓練佢, 做唔同嘅動作得唔得?
e.g 自己嘅毛公仔
MJ 緊係好用
但如果你有某種需求就可能得SD 做到

你查下train LoRa
train之前揀個suitable for出毛公仔圖既checkpoint先
MJ有無NSFW先
劉明
用controlnet Openpose 同靚手lora
D手指都係出晒事 點救
sd1.5
有無公司請prompt engineer執甜相
用咩model同prompt做呢個動作

Performance嚟講Comfy Forge定Fooocus好啲?
Forge 有部份function 已經merge 在去A1111, owner 話唔會再maintain , 當然依家仲可用, vram consumption 係非常efficient , 如果你成日要用control net 或ip adapter 等extension 就用forge , fooocus 係另一個神器,終極簡化版SDXL, 如果你只係用嚟普通Gen 圖, inpainting , 小量既canny/depth ,佢一定係最快 ,仲有得用lighting model , 不過佢唔可以用SD1.5 做base model

有冇攻略
色好怪 cfg可能太高了 or vae問題
攻略 裝左先 開得著再講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞