啱啱接觸Stable Diffusion就沉咗⋯⋯

194 回覆
284 Like 53 Dislike
FOOOCUS 真心被underrate 得好緊要
雖然係大陸tech guy 整出黎
A111 ComfyUI 呢D 要setup 其實唔太大眾userfriendly
Sd 可以down啲opensource model但
Mj咩都揀唔到?
只可咒語講啱?
MJ 係勁既, prompt following 真係做得好好(黎緊SD3 個clip 吹話勁過MJ, 不過最近換左Stability 換左CEO 都唔知幾時出) , 講真MJ V6 直出畫質屌打SD, (當然我係講緊直出,唔計 S.D 後期可以做upscale, inpainting, refiner ) , 所以fans base 大D 係正常, 入門易好多 (只要課金), 但當然S.D 既優勢在於控制力同大家最鍾意既nsfw
嚴格黎講佢只有兩個mode

1 - 一般mode (相)

2 - niji mode (動畫 , 插畫)

用同一個極簡 prompt 放飛俾佢gen // close up image of a rabbit

v6

niji 6

個樣自然咗幾多
MJ做埋1000 club 用緊Alpha 網頁版gen 快好多,唔洗下下係discord 改黎改去

SD 對我黎講最好用係inpaint 同Lora
Fooocus同Forge 真心推薦
Fooocus 既話就只係可以用SDXL 做base model , 但可以落1.5 model 做refiner, 好user friendly, 仲可以用SDXL controlnet 同 用sdxl lighting....其實Fooocus 唔完全算大陸野, 條友黎過香港讀書, 而家應該係美國定居, 當然係佢首先係大陸人來, lol

用開A1111 既就轉Forge 無難度幾乎一樣但係快25-30%
FOOOCUS 係淨咁D marketing , 不過佢opensource 講marketing 又有D 矛盾

advance 有advance 玩法 , 淺度用又有淺度玩法

我而家基本上每日都花一兩個鐘興趣咁玩
無野可操控 。但要不斷講咒語
有冇link?
想整動畫sd得唔得
係咪一定要用N卡
開發者係咪收左Nvidia錢
係技術問題,CUDA十年磨一劍
Run 到唔算快,但都唔算慢
細唔細路就唔知
實際上用起來最大問題係唔支援 CUDA
有D人寫既 Model 淨係支援 CUDA 就會用唔到
呢個時候就個咩係 Nivida 霸權
mj 要咒語技巧
Stability AI 好多問題
公司比人告
CEO兼創辦人走佬
多個高層走佬
資金用盡又無收入
SD3 出唔出到都成問題

不過 huggingface 好像想收購 Stability 再 open source SD3
Stable Video Diffusion
間野偷人地個 model 再自稱 stable diffusion
唯一供獻咪 train 左個 base model 出黎囉.. 但其實 HF 都大把 researcher 既 model 係免費
吹左好耐,我係Stability 就嘍飯應, Emad 同另一個creative director 走左後間公司好靜,花生新聞多過正經野
S.D 1.5 base model 根本唔係stability open source , 係runway ml 既contribution , 後來stability 先扮晒蟹

感嘆科技進步太快
識人好似都係m1 pro,都冇咩投訴,你試下先

Apple silicon嘅好處係system memory = gpu memory
我都諗過係咪應該買部幾十GB嚟玩LLM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞