啱啱接觸Stable Diffusion就沉咗⋯⋯

194 回覆
284 Like 53 Dislike
我都想講,成篇嘢得佢一個打飛機

不過樓主有話之後會分享教學/資源
第一篇咪俾佢打下飛機先
手指炒咗,不過都幾真
乜Lora?
手指暫時都係AI死症嚟
暫時點都fix唔到
不過我覺得都係時間問題
有心機嘅話都有D方法fix嘅

仲有個胸違反地心吸力, 假波
我自己就通常用photoshop執
S.D 比起一年前D , 近期出既checkpoint 手指已經進步左 , 同埋依家多左好多handfix , even 用controlnet 都執到

如果你係用fooocus, 簡單既手勢inpaint 一兩次就已經得 (fooocus 既inpaint 同A1111 唔同, effective 好多), 比較複雜(例如手指合十,心心, 痴埋一齊)既就冇計一定要用reference image.

如果係用A1111/Forge, controlnet DW pose 既editor 比一代就咁用openpose 已經差好遠, 以前玩係要靠depth library key 番隻手再inpaint, 依家通常搵張真人相, 落兩三個controlnet, DW pose+depth+softedge 基本上出黎都OK
有link?
Share 條tg link
開ed,幫手share
https://t.me/+sfJqZoMR0OEwZDA1
我係 Medium 寫左十幾篇教學都無樓主咁多 follower
想問下 animatediff img2img 出現
Runtime error
Expected query.size (0) == key.size(0) to be true, but for false
可以點解決
Google 唔到
有無完整既 error msg?
重開又冇左問題
但又出左第個問題
再重開 又冇事

但係咪要指定checkpoint 先用到 sdxl 佢出唔到
同埋多左16張 佢就會整雪花出黎
完全唔知點玩

明明見人地一安裝完就用得好好
大家係咪主要拎黎整j圖多?
上網又多又快仲要自己整
主要係寫教學果時做測試 Gen 圖多
無整過 j 圖
有冇換面整j圖
一次出16張就會雪花?
咁可能係你唔夠 Ram
真心咩 4090 24GB
之後今日再睇睇資料 係咪要用SD1.5 先WORK
但1.5 都係有D花同暗
姐係我用一張 LANDSCAPE 圖 想D CLOUDS 有MOVEMENT
但出到黎係冇野 只有愈黎愈花同暗...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞