啱啱接觸Stable Diffusion就沉咗⋯⋯

194 回覆
284 Like 53 Dislike
有冇其他ching都係咁?
我一開始接觸SD就沉咗,然後就發現佢真係一個無底深潭,好多領域都等緊我去學去解鎖!
好想將自己學到嘅知識同人分享,所以我開咗個Medium分享學過嘅嘢、同埋行過嘅冤枉路咁大家都可以唔駛撞板。
暫時寫咗我第一篇文章,之後會喺Medium整理同分享唔同嘅教學/資源,如果大家都有共同興趣嘅話,可以Subscribe/交流吓啊:
https://sd101.medium.com/實測試用一個月stable-diffusion用後感-6e084bcae93f

已正皮
整左d咩
M1 pro 16GB run唔run到
Ching 用咩硬件去gen?
想整一班人的圖,但好難係正常人樣
Ching 想問下點解我用網上sample一樣既checkpoint/setting/prompt
但出黎既效果會唔一樣, 好奇怪咁?

得,幾分鐘一張圖。無pc 咁快
半年冇玩 手部方面有冇改善? 還是有完美解決方法
玩過SD發現唔太啱我
而家玩midjourney
藝術感比較強
V6人像方面都好真實
不過AI時代變得太快
而家都無之前咁醉心研究
但Stability AI 就收皮
公司管理層互片
灰灰濛濛,好似無vae
多謝ching
我主要係整相,其實好多都炒車,以下幾張我覺得叫做稍為好些少:
Intel i9...Intel UHD Graphics 630 1536 MB
所以Gen得好慢 每次Gen圖果陣部機都好似就黎爆炸咁
有冇試過inpaint?
Ching你應該都研究咗好耐先整到咁嘅圖?
顯卡太費玩唔到,好撚慘
可以試下用LoRa, 例如呢個:
https://civitai.com/models/200255/hands-xl-sd-15

或者用ControlNet都應該幫到手
lm
個人覺得midjourney同sd都幾唔同
好似ching話齋midjourney做出嚟嘅作品藝術感強好多,同埋有時可以依賴佢嘅創意幫我哋去構思
但係sd就係「準確」,比較啱啲心入面已經有一個完整嘅構思嘅人
啱啱用係咁,覺得好神奇入咗新世界咁,好快就會用到厭跟住回歸現在
我都有留意佢啲管理層好多變動⋯⋯
不過佢Open Source, 希望公司嘅影響會因為咁而細啲
遲下出SD3又唔同哂

睇定D先
過來人嘅分享 咁ching而家係轉用第二啲AI工具定係直頭冇再玩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞