[黃Viu台劇]不夠善良的我們 |林依晨|許瑋甯|賀軍翔|柯震東

150 回覆
28 Like 4 Dislike
會唔會其實講佢係愛R?

但係因為佢愛R,但當時佢結咗婚,所以佢做唔到一個好人?
好奇怪,發現唔同年齡層,睇依套劇嘅焦點都會唔一樣
我唔會去分劇入面誰對錯誰,要發生嘅事總會發生,點面對或逃避先係吸引點

不夠善良的”我們”,不善良應該唔單單係簡,R都一樣不夠善良,

簡不用說,大家都知她那裡婊,但勇於追求自己想要的有何不可?

R差一步但自己放棄,不想面對婆媳關係,佢為何的犧牲就不及簡多

R最後都講,一早知簡追踪佢社交平台,每一字一相都精心策劃,根本互相都是假想敵,只是一個主動一個被動而已

R對于的感覺明顯是水泡,從頭到尾于身上沒有R想要的,不是四十歲不可以跟二十多談情,但R人設最多只有被感動的空間,絕對沒有感情,于睡沙發起來,R的一個眼神已經交代了

只不過乳癌令佢更害怕孤獨,更需要被愛先向于討愛

R由此至終最放不下只有何,最後msg何同時電話顯示于打來,想也不用想就掛掉于,主次分得很明

Send那個msg給有婦之夫也不會善良吧
但終結一切是她對自己不夠善良,沒有好好愛自己
選擇放浪自己那些年頭也換取了浪費青春

而何就是媽寶 老婆寶 孩子寶 最善良就是他,
但他的單純善良害了身邊的人
娶簡是為了媽 為了家庭埋藏R 為了孩子忍讓簡
努力12年 就為了簡一個好奇害死貓 發現了R的帳號
就被通通抹煞 佢未必最愛佢老婆 但一定最愛這個家

所以就回到我最初講的,在四十歲這種年紀,要經歷嘅都經歷過,在愛情已經唔需要追求誰對錯誰,要發生嘅事總會發生,係選擇點去面對或點去逃避
我覺得呢個係編劇值得欣賞嘅地方,寫嘅「只有人,沒有對錯」
所以唔同年齡/經歷/價值觀都好唔同
劇名講“善良”,但我更加鐘意英文係imperfect us

每個都有佢唔完美嘅位,唔同嘅經歷又影響大家對佢地接納嘅程度
好似R, 由細到大都係孤獨(生日都無), 難得遇到何,但又為左哥哥同何,選擇退場。但又面對個份孤獨,選擇成第三者。我相信于係感動到佢,佢唔係當于係水泡(因為之後先有癌)。最後離開,可能真係俾于諗清楚,又可能覺得唔值得被愛。但睇埋當時同何嘅分開,愛但唔敢堅持算唔算係R嘅不完美呢?
唔係話R 最善良,只係佢嘅經歷同結尾相對令人婉惜

何同簡嘅位講得太多,簡單只係覺得原生家庭對佢地嘅影響太多,簡嘅選擇同堅持無錯,何忠於自己選擇12年都應該值得俾肯定。佢地嘅不完美我諗就係唔肯誠實面對自己嘅需要
嘩 講得好好
佢愛嘅係佢老婆嘅呢個角色
任何人代入返 做到佢老婆 佢都一樣愛
但個種愛 同佢愛Rebecca又唔同

R個角色性格 由頭到尾都無變過 怕爭執 內向 唔爭取
反而簡性格成套劇 喺唔同場景下 都有唔同方向嘅發展
何完全表現到呢種感覺:
你結婚嘅另一半,永遠都唔係你刻骨銘心最愛嘅嗰一個人
睇到第7集,覺得簡慶芬好多事,就算當初佢無同到何瑞之一齊,佢同rebecca 都稱唔上係朋友,唔覺意知道佢有病,仲係咁打探人地電話同地址,睇到好忟
賀軍翔有中佬魅力正過後生拍惡魔在身邊果陣

好現實嘅一套戲
戀愛嘅美好vs婚姻嘅現實
得不到嘅遺憾vs得到後嘅理所當然同唔珍惜
仲有簡慶芬因為一直知道當初何瑞之最愛嘅係rebecca而產生嘅懷疑同比較

雖然最尾簡慶芬去搵張怡靜我都唔係好理解到
話晒想當年兩個人連朋友都冇做過
只係好單純係情敵
但見到強悍獨立咗咁多年嘅rebecca係臨走前有一個臨時嘅母親可以係佢身邊照顧下大病嘅佢實在太好了
好耐無睇過D咁好睇既台劇,對上一套有印象既台劇已經係我們與惡
睇到第三集 林依晨個角色好撚煩好自私
係因為寂寞
醫生會讚何媽媽香噴噴,會讚簡已經做得好好
但何瑞之就只有「冷冰冰」謝謝,好似一砌理所當然
簡想喺何瑞之身上得到愛,但付出了事業同生活嘅全部都係得句謝謝
出軌係寂寞同報復
啱啱睇完
喊到久久不能釋懷
喺劇中搵到太多共鳴

我中女,單身,未婚,但因為年紀漸大,都無乜搵對像嘅心態。
但工作穩定,經常接到freelance,公司同事都叫依賴我。
搬屋再搬屋,由工廈到劏房
舊年終於叫有自己物業,自己一個住,衣櫃爛了廁所壞了都係自己整
好鐘意自己去旅行,出去食飯雖然多數撘枱但都ok
就係一切我覺得我一個人都好ok時
個幾月前婦科檢查照到粒乳房惡性腫瘤
我當時反應同Rebecca 係一樣
想逃跑。返公司辭職,匿埋喊。
嗰種寂寞感即時灌滿

睇完喊死我
給你抱抱
積極治療,祝你早日康復
多謝
醫生話有機會可以唔全個切除
應該會比Rebecca樂觀,但我都幾羨慕佢都幾快死,叫做少好多煩惱痛苦
但照到粒瘤嘅當下
真你好好好好寂寞
睇到一套講緊自己嘅戲 一定喊死你

人生就係咁樣
唔開心嘅事,不如意嘅事
只會一單接一單殺埋離
驚你唔死

你一定會冇事放心
Take Care
賀軍翔勁似谷阿莫
終於都睇完,心情好複雜
希望R係另一個世界會過得好
想講4位主角都做得好好,完全係放低晒電話專心睇佢哋啲戲
想抱下你🫂
要面對呢一切好唔容易呀
你已經好叻做得好好
一切會變好的
多謝你
我其實仲未好接受到要開刀切乳房組織
有少少唔想去睇醫生想拖
雖然唔係劇中要全個切晒,但總會覺得切完就唔一樣
我都有嗰種,已經好耐無人見過對乳房
好可惜嘅感覺

其實不久之前先開過刀(同腫瘤無關,但都係大手術)
復康嘅時候請咗兩個星期家務助理
嗰下仲覺得,係喎,我一個人都搞得掂喎

自己一個人其實真係好自由快樂
但今次壇野太大獲
終於覺得,唉真係好寂寞

(唔好意思,off topic咗)
睇左半集已經頂唔順林依晨,棄左劇
成個人物設定勁唔討好
屌你老味邊有可能聽自己boss電話
啱啱睇完
我覺得係近幾年台劇最好
可惜冇乜人討論
繼續吹 扮女人好玩嗎
布布把聲煩到仆街
睇到第四集,R做人情婦?我有無理解錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞