[黃Viu台劇]不夠善良的我們 |林依晨|許瑋甯|賀軍翔|柯震東

150 回覆
28 Like 4 Dislike
真係慘成咁
好似成個人生都冇根冇人扶臨死仲要得情敵送
好好睇 睇完仲未釋懷到
而家睇完sad到我…
都係俾tvb結局我啦
依個就真係好tvb嘅結局
何瑞之愛嘅係老婆 而唔係簡慶芬 …

話說唔知有冇機會雙視后 金馬有試過 不過許上年先拎完獎有啲難
大嫂 蔡淑臻 仲正
如果何肯定對方係R, 而佢真心愛既係簡而唔係"老婆", 佢回"我很愛簡慶芬"會firm 好多.
所以何其實係「稱職」嘅老公
俾老母累死嘅「孝子」
個結局意難平

R一個咁善良嘅人 都要死
係...

覺得其他角色好對題, 人無完美 (imperfect us)
但我真係諗唔到R 有咩不完美令佢有呢個結尾
受完一次情傷 終於可以接受到另一段感情
受到柯嘅感動 臨尾冇啦啦生癌
到R好似求柯去愛佢咁
柯仲要縮沙 真係勁心痛R
可能因為呢個結尾成日都係現實中發生所以佢只係寫實
我覺得簡個角色比R更立體,好發揮啲
超鐘意呢套劇
個結局我幾鐘意
本身r呢個角色已經好令人心疼
最後呢個遺憾延續得好淒美

于向立雖然最後縮沙左但我討厭唔落
都未正式拍拖就有咁沉重責任,佢唔亂咁答應非常好
佢自己都講 如果途中堅持唔到落去咁r點算
佢已經做左佢當下最為大家著想既選擇
R見到佢係樓下過門不入但已經好開心 果個心情唔知點解好感受到
于已經有呢個心已經好好 至於真係冇一齊到 已經唔重要

何話好愛自己老婆個msg,佢平時都係叫老婆做慶芬,係R面前轉用返老婆黎稱呼,我會覺得已經係好大肯定,雖然最後聽到簡返黎佢冇咩反應咁,感覺呢個年紀既佢已經只想求安穩,發生咁多事都冇背叛老婆啦,除左媽寶方面冇咁好,照顧細路、做家務果啲都肯幫手,又肯記住簡鐘意食紅葉蛋糕,都係一種愛既體現
邊度睇到 R見到佢過門不入
「hi, 我知道你來過, 也知道「來過」的意思。」
直頭覺得佢痴痴哋線,咁多年都move on 唔到仲要stalk rebecca, 仲有人地嘅感情事關佢咩事,佢最冇資格鬧于向立 睇晒會明白佢但完全唔同情佢,所有嘢都係自己攞嚟
一開始就心地差,有心搶人哋男友返嚟,佢都有心喺何媽媽面前講R壞話,最有機心就係呢啲人
自膠係喎
簡話畀R聽架嘛? 都唔係R自己見到知道? 有個shot 影到佢自己見到知道同埋好開心既樣咩!?
無shot 有講到R知
但我覺得唔係簡同R講
佢posts 呢句之後個shot 係3個男人唔同時間(睇天色)係佢屋企樓下
特別于向立係由上而下咁望
所以我相信佢係知道呢3個男人係有搵過佢
咁總經理果句既i cant a good person if i m in love (大概好似係咁)點解讀?
呢個我都諗唔到,戲入面講佢嘅野好少
只係記得佢話老婆只係青梅竹馬,感覺好似只係因為一齊得耐所以先結婚,關係不冷不熱,鬧交都無
當R係SP 同SL
但我覺得佢同R 係sync 到, 只係R唔想再做第三者

而佢話can't be the person when i am in love, 會唔會係真心意識到自己即使鐘意R, 但都唔可以對佢好,所以唔係good person , 又或者覺得自己自私,知道自己只係諗自己,即使愛對方都只會諗自己(例如前幾集係車度話想去R屋企,但理過R根本唔想再繼續)

戴返頭盔,呢個真係唔肯定
睇訪問話台灣人封簡慶芬個角色為聖母婊
都幾貼切
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞