[黃Viu台劇]不夠善良的我們 |林依晨|許瑋甯|賀軍翔|柯震東

150 回覆
28 Like 4 Dislike
台劇廿年前廿年後都係呢d人
香港都換左3-4代人
陶大字 陳豪 林峯 金城安
超鐘意睇佢做戲⋯
啲台詞好好
個幕都睇到有D錯愕
不過佢地係同病相僯既人,都好明白大家既感受。想感受到被人愛被人讚賞既感覺,同類相親。
見到何問慶芬,咁唔係愛係咩? 其實佢自己都講唔出
唔係愛但亦唔係討厭,因有一個同類明白自己一切吧。
因為醫生唔會同講
抱歉 謝謝
而係身同感受咁陪佢經歷照顧者嘅階段
抱歉同謝謝 對照顧者嚟講可能好un耳
何完全賤男嚟喎 唔覺得佢「算係咁」
我唔覺得佢係賤男, 可能佢有錯, 搞唔清楚同前度關係就開始新一段關係

但我覺得佢「算係咁」
係因為即使何放唔低R, 12年黎都無搵過R
而且你睇返頭幾集, 佢都算係稱職嘅老公/父親
但佢12年嚟都無真心愛過自己個老婆
「你才是我心裡的微笑」
何嘅至愛肯定係R, 但婚後佢無逾越呢個界線去搵R
係一個封存左嘅愛
放低一個人唔係話放低就放到, 但肯定嘅係佢收得好埋
無俾人知佢未放低, 又可能真係放低左, 但回憶永遠係美好

而且我覺得唔代表佢無愛過簡 (起碼暫時係, 唔知之後兩集會唔會講)
能夠12年維持個婚姻, 就算無愛, 都只係無愛情嘅愛, 唔代表無親情嘅愛
我覺得個情況係相對, 何瑞之係咁, 簡又何尚唔係呢

如果12年無真心愛就賤男
其實簡12年做咁多野, 又係咪真心去愛呢
同意呀
何講唔上係愛, 只係起碼唔係恨
但簡都未必係愛何, 可能只係想嬴

所以咁嘅求婚都肯, 其實唔意外
因為佢就好似第一集講快樂係一刻, 背後有好多痛苦
見好多人都討論何究竟係咪有愛簡
其實好難睇呢6集就分析到
或者連何自己都唔知佢真係有愛過簡
話哂都係12年既老婆 如果真係唔愛 可以堅持到咁耐?
可能我唔係男人答唔到呢個問題
但愛唔愛有時真係自己都未必知
有人問過編劇呢個問題但佢無答 話唔想劇透
有可能係失去左先知自己原來慢慢愛上左何
人就係咁

另外就係何係咪真係放低左R
有集簡check佢電話問佢「忘了」係邊個
何個刻先醒起仲未delete R電話
就知如果唔係簡撩返個ex出黎講
何都唔會記起呢個「遺憾」啦
何俾我感覺係一開始一定係未放低(會偷睇 R ig)
但去到12年後 最多都只會醒起R
佢夢到R個個夢 又唔代表真係放唔低
我地好多時都會夢見ex啦
始終有過咁親密既關係 會夢見返都正常

所以簡真係庸人自擾 老公根本已經無諗過要搵返ex
係都要搵人ig出黎比較
搞到自己唔開心 覺得老公唔愛自己
到最後老公點對自己好都會拎ex去比較
有無人有跟live
最後都幾感動,但嗰句我很我老婆一啲說服力都冇即刻出咗戲
點解要寫到R咁慘
台劇拍d類型真係幾好睇 好感人
終於睇晒

要消化下先
最尾去到咁 我知唔好咁老套,但r死個陣冇何/柯兩個既劇情硬係差小小

最尾個集許仲出戲
仲未睇曬 但好唔想係sad ending
成班過哂氣
其實何del左R電話
會唔會唔記得係佢...
何只係一個好老公,比起R 同家庭佢選擇左家庭咁姐。我愛老婆呢句作為一個拒絕人既藉口幾正常。
簡慶芬對Rebecca嘅執著簡直去到病態嘅地步
搵R「前男友」八人地戀情
同R非親非故 朋友都唔係 有咩立場去鬧于向立仲要話自己唔會原諒佢
又八R住址 直接衝去人地養病地方要人收留佢
最後仔都唔湊去照顧R
啊佢過左兩日先覆
咁應該知係R
不過認同佢話愛老婆只係唔想見R既藉口
佢對簡最多只係親情既愛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞