國際航運界重整全球航線 香港轉口港地位將被除名

293 回覆
1087 Like 16 Dislike
國安法只係加速香港各方面衰退,你睇航運數字唔係近年先跌,已經跌咗十幾年,整體上大陸在進步,香港就固步自封,國安法就令灰色地帶既工作都無埋
即係可以放晒貨櫃碼頭啲地出嚟起樓

美麗新香港又然
国家安全就得
又可以吸引旅客,今次有賺
講硬件一早俾大陸收皮,香港過去十幾年貨量已經年年跌。
優勢已經得返"作為獨立政體,有啲優惠係香港有而中國冇"。
你估人地咁多年都唔知香港做白手套咩?只係特登留返呢個灰色地帶,方便大家做野有彎轉。
結果又國安法又23條,仲要成日做戰狼日吠夜吠,咁人地咪成全你,當你係中國咁處理。

事實上香港嘅繁榮係建基於作為中間人食兩家茶禮,呢個地方本身就冇可以賺外匯嘅實業。
而家愛國者治港,搞成點大家都有眼睇。
早幾年工聯會嗰張圖真係冇得頂。
咁即係港燦上深圳食飯都唔係香港食一樣道理
孽瘤係咪又要拎罌基本法腐乳出嚟?
唔好咁悲觀啦
空運仲係世界第一
生意好呀
我地重視空運
嗰時CEO仲係鬼佬,無論邊個商家見到機會都唔會放棄搵錢機會。
只係證明香港政府不思長進,倒行逆施,不斷出賴共政策,沒有國際視野,大陸經濟改革嘅成果之一必定係廢除香港特殊地位。
葵涌碼頭花園有望,碧咸屋企景觀同款
見到呢啲新聞真係好撚驚,未來10年20年唔知點算
Cctoy興奮到連出兩個post
以前係葵青碼頭果帶返過part-time
見住佢好多貨櫃係度覺得幾震撼
依家
起多個郵輪碼頭都仲得
咁多樓把能咩,無經濟
只從中國香港之後,成個政府策略都係幫中國港口,冇既 大家預左唔係咩
直頭邀請kk園落戶香港啦
攪下繽紛cap下水,好過日日coldcall
鬼佬鐘意屌亞洲雞搞國際黃賭毒中心唯一出路
做灣區轉運中心就得
生意好呀
呢個真係要多謝總加速師錯判形勢,自吹自擂
上海終於超越香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞