國際航運界重整全球航線 香港轉口港地位將被除名

293 回覆
1087 Like 16 Dislike
幸福香港
係全世界嘅損失 佢地將會後果自負
說好香港故事
香港人自己問心,果個年代做呢啲都比自己人笑搵唔到錢,邊夠炒樓花賺錢快。實業都吹到係人地迫你放棄咁,事實係個民族性睇唔起做實業嘅人,只係鼓吹做人要識走精面。你睇商科管理咁多年黎都係收生最多,大家都淨係想做吸血寄生蟲,做啲簡單野。
邊兩間呀
馬士基舊年先聽講長租左個泊位
航運巨擘馬士基(Maersk)與赫伯羅德(Hapag-Lloyd)
其實都唔係內幕消息黎, 你可以睇下佢prelim既新routing, 佢地全部船都唔再call hkg
全部做軍事基地
重可以去英殖化
基本法腐乳啲船要停香港
政府乜黎都唔理既
人地大陸政府會補貼 個個都經大陸port走 cost又平d
本身生產地又係大陸 根本依家香港碼頭完全冇晒優勢
今年準備跌出頭10
一班不思進取垃圾官,想可以有幾好 只要肯奶就得,根本唔洗做
碼頭管理未必關官事,我覺得係誠哥主力鹽田港,呢邊就hea做
排名唔係越高越巴閉
其實政府可以做好多嘢 你睇下大陸d港口 南山/鹽田個d..不過依家啲官咩都唔理 只係刷鞋同奶就逗幾十萬人工 理撚得你地死
其實唔只晶片
香港响建築設計、平面設計都曾經獨步全球過
3D繪圖都係香港早起步

當然而家係乜都落後於人
如果香港出口無稅務優惠,大陸廠家係大陸碼頭直接出貨就得
香港咩都貴,點都唔夠爭,應該收番塊地起樓好過
其實係, 其實有啲港口 深圳政府甚至補貼吸引啲人嚟 點解仲要過嚟比香港抽水 香港所有收費都貴過大陸 完全睇唔出香港仲有咩優勢 最多都係做轉運港 如果大陸連‘沿岸航行‘ 都取消埋 咁碼頭可以正式收皮
好意外咩?
有冇最新貨櫃碼頭相睇吓
人在英國
不知道香港咩情況
退租=生意好喎
無衝突
一大篇得一個重點: 香港等收皮
超哥話由治及興嫁啵
王子可以貨櫃碼頭空地開 show
證明香港已經轉形藝術文化產業之都

中南海好快搬落嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞