國際航運界重整全球航線 香港轉口港地位將被除名

293 回覆
1087 Like 16 Dislike
又多個遺址
香港轉估中雞棚中心

有得做
生意好呀
遺址
fake news
政府話生意好
有左國家安全
就算窮到食樹皮我都好開心
巴打好野咁都揾得返
攞黎賤就係呢啲
真係求仁得仁
傻鳩香港無實業代價連賓仔都有半導體相關產業

Derry)接受本台訪問時指出:「一些具有競爭力的大型深水港口,包括:印尼、新加坡和馬尼拉將成為重要受益者,因為菲律賓有大量半導體業務。因此,這些港口將是受益者,而香港將承擔損失。」
佢邊有攞來賤
係香港人賤啫

佢地大公司global profile 分散投資
d貨唔經香港 經大陸出 D錢一樣入佢地袋
明明陳國基話未聽過有外國政要、商家反23
死鬼佬走啦,唔好攞香港著數
外商喺中國遇到問題都可以枱底交易解決,以前基辛格就係呢種角色,但香港無呢種權力只可以一直做戰狼無得縮
都唔知香港有乜野出口
出口服務閪?
舊文一早講咗香港走投無路

markup賣淘寶貨冇辦法,由香港去工業化開始,注定被反噬

依家買嘢一係買歐美日韓「大牌子」嘅高中階產品,低階都係貼牌多

一係就直接喺淘寶買支那雜牌

點解香港會變成今時今日咁樣?
因為香港人嘅DNA就係炒賣、做轉口港,甚至多年前有報張記者吹奏「學生賣淘寶貨唱k神器創業」

曾經香港都有唔少工業,唔使下下入中國貨,可惜短視嘅香港工廠佬只想玩cost down紛紛北移,唔識搞branding同時提升品質嚟溢價增加利潤

香港需要嘅係經濟轉型,產業多元化,改變經濟架構,咁先至俾到機會年輕人發展,做金融公廁、炒股賣基金賣保險、炒樓谷地產、物流零售旅遊,唔係高級文員,就係低賤工種

然而香港經濟經歷多次送中後,已經無力轉型...

第一次送中:香港工廠北移,香港去工業化,產業空洞化

第二次送中:中資合拍片、奶共藝人圈,一味迎合中國市場低劣品味,去山寨商場表演、帶貨做小丑,文化產業衰落,香港文化缺乏吸引力,自己人都唔睇,更無出口能力

第三次送中:自由行令香港進一步劣化成「低質」旅遊業、周街藥房金鋪,炒樓買樓送身份證令地產業吸晒其他產業血,窒礙創新 。中資入侵,股市變中資垃圾回收站、中共白手套,中資充斥嘅香港股市,近年喺中共監管大企業下,變成國製金溶中心

香港經濟靠地產與金融的時代走到終點
https://lih.kg/kDtrKT
#3 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
都唔關國唔國安法事,主要係俾大陸港口搶晒生意,香港收費高,設施又舊,加上全球生產線搬去東南亞,收皮係好正常
97年之後大鵬灣同后海灣𠝹返一半俾深圳之後已經註定香港貨櫃碼頭會玩完
主因的確係物流就係鬥平鬥賤,點夠大陸平
不過美國都有份加速,鬼叫你成日鬧美國

香港失去了一切,《南華早報》證實了這個消息
https://lih.kg/3572535
老美主要都係針對大陸,香港被波及在所難免

空運就好啲,香港地理位置始終有優勢,呢條水仲可以玩落去
航空業真係幾好景
有啲地方載得少少人,但靠貨運都有賺

旅客喺香港轉機依然有優勢
留港撚又鍾意去旅行
移民撚都會定期搭飛機探親友
起樓啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞