國際航運界重整全球航線 香港轉口港地位將被除名

293 回覆
1087 Like 16 Dislike
唔走嘅香港人 佢哋嘅下一代隨時去菲律賓做家務助理
老實講 點都死硬 差在遲早
最多咪比多幾年時間
強推完23條 超哥放緊大假 而家聖人mode緊
唔會理呢啲
大埔工業邨舊時有摩托羅拉半導體工廠,捱到轉名做飛思卡爾就摺左,大約係零幾年嘅事。
又有地又可以再引入更多人口
強化大灣區協作 —— 開展籌辦下一屆「大灣區國際航運論壇」,宣傳大灣區港口群綜合實力,繼續與大灣區其他城市(例如珠江西岸城市)加強物流合作,用好港珠澳大橋,便利貨物經香港中轉出口或進口;也會與大灣區港口群共同強化師資交流,提供多地課程,加強海運人才培訓。

語文角度分析
唔知係咪對大灣區有bias
最後呢段一講到大灣區
行文比前面幾個point柒好多
好難想像AO會寫啲咁嘅文字出嚟

「用好港珠澳大橋」
條橋已經起左係度,只有用or唔用嘅啫
咩叫用好,或者點先叫用得唔好

下一句突然又跳去
「也會與大灣區港口群共同強化師資交流」
講講下航運,突然講咩師資?
再睇下一句「提供多地課程」先知原來轉左topic
要轉topic,正路寫法次序應該係
1. 也會加強海運人才培訓
2. 強化師資交流
3. 提供多地課程

講字眼打造、強化之類字眼已經入左政府骨
都無咩好challenge
不過最後呢段真係寫得特別渣
似係拼拼湊湊寫出嚟
超哥同強哥之前拼緊23條國家大事 一急起直追拼經濟有成績起上嚟你地唔好太驚訝
講過啦 喺香港轉機有風險㗎 如果班機有中共瞄準咗嘅人 喺香港轉機有可能被綁架
国安+23又贏
整個國家又唔止香港一個小機場
You know I know
由治及興中間可以係一個好慢長嘅過程 少少挫折唔會阻礙超哥嘅決心
真係幾勁一上任就玩爛香港
因為香港每日唔只一個問題 辛苦晒超哥 特首份人工我覺得太低
港女到時比賓佬上埋
國家安全是最重要
全部都係食老本不思進取既行業
石頭⋯腳
香港的轉口港地位係基於基本法的權利,唔係任性組織比的

早就應該移除啦!
應該連聯繫匯率都儘快整走埋。
支港人可以安心北上消費
反駁隊呢
国安法係其中一根稻草

香港國際地位不保 西方國家視香港為中共一部份

導致以前做開白手套既角色無左 本來啲禁止出口中共既貨 經一經香港就可以入內地

呢加人地話你係中共一部份 本來入到內地既貨 自然唔洗經香港 入唔到內地既貨 依加經香港都唔會入到

貨運因此收皮

你估中共咁勁真整到航空母艦?中共架遼寧號都係經香港買 扮做賭船 結果拖返大陸做遼寧號航空母艦咁解

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E8%BE%BD%E5%AE%81%E5%8F%B7%E8%88%AA%E7%A9%BA%E6%AF%8D%E8%88%B0

仲有之前海關搵到架裝甲車 你估真係咁岩撞手神?香港做白手套左右逢源不嬲都係咁運作 Until 2019, the rest is history
國際雞棚中心,香港變西港
香肛繼續全方位由治及興 ,全力地板油

幾時有駁嘴隊嘅****************頂住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞