創價學會係邪教?

207 回覆
26 Like 5 Dislike
一路都知有呢個宗教
但估唔到香港都咁多人信
係超級邪教,亦係日本賣國反日親支韓既團體。

AEON,大創等企業就係創價學會!

所以冇咩必要,唔好幫襯佢地!!

Aeon, 大創係創價學會咩?
Google搵唔到資料既?
佢地會叫你唸經,籃yo 柯lei ge 拖
我阿嫲日日唸 聽到耳都殘

仲有,d 人都好撚煩膠,一個月幾次,係咁問得唔得閑,去唔去blablabla ,明明都冇應機

因為要鼓勵部員出黎活動 其實都係再對上既負責人叫... 我依家其實做緊鳳華負責人.. d人唔理我我都好似要繼續搵佢煩住佢咁. 唔試下問又唔得 我都覺得好難做

鳳華制服幾時先肯轉
「世界上許多有識之士都達到這樣的結論。」「這就是佛法」
個教主同教友一本正經地胡說八道,咩都理解做天天向上。9up當秘笈亂咁曲解佛學真係心諗
不安,幼稚園讀佢

師兄師弟?

應該係呀 我零二年開始讀中班(插班)

大創個創字就係創價學會咁解。

而Aeon方面,你試下佢office,又或者去佢Aeon財務借錢個櫃位望下佢掛牌照個d位隔離,會有d理念圖,d理念同創價學會相同,好邪門。

而日本Aeon本社,亦會大手起用創價學會會員。

成個企業古靈精怪咁。好邪…………
細個陪阿嫲一齊返 我有串佛珠
細個陪阿嫲一齊返 我有串佛珠

d 珠係咪好細粒
通常好能有錢都唔慌好嘢

大創個創字就係創價學會咁解。

而Aeon方面,你試下佢office,又或者去佢Aeon財務借錢個櫃位望下佢掛牌照個d位隔離,會有d理念圖,d理念同創價學會相同,好邪門。

而日本Aeon本社,亦會大手起用創價學會會員。

成個企業古靈精怪咁。好邪…………

日本公司 vs 日本宗教,
一樣日本文化咋?

大創創辦人,又唔係創價學會d大粒高層,咁岩有個創字咋?

Quoted from Wikipedia
大創產業的創辦人是矢野博丈,成立於1977年。矢野博丈創業當時,是採用移動式推車販賣商品,並且多在超市前面設置臨時櫃,由於一邊工作還得帶小孩,為了省去貼標籤的工作,就決定將所有商品統統以一百日圓販售。

矢野博丈抱着「規模雖然不大,但是名稱一定要表示『能創造大契機』」的念頭,而取「大創」二字為公司名稱。當然在創業過程並不是一帆風順,有次就有個客人丟下一句「便宜沒好貨」就把店內其他客人都帶走。矢野雖然感到懊惱,卻也因此燃起鬥志,決定把利益置之度外,將高成本的東西也全以一百日圓販售,從此打出口碑,大創產業開始起飛。
?其實日本佛同中國佛有乜分別
通常好能有錢都唔慌好嘢

佢地前呢兩個月就傳出左分1300萬俾班高層嘅新聞
d錢多到都唔似慈善組織

?其實東正教同天主教有乜分別

我都想問
我推

最簡單係日本和尚可以結婚生仔
如果導人向善而又唔係cap水嘅話, 都唔算邪教嘅, 最多只係俾人話係異端

所有教都話導人向善啦
唔同所有教都真係導人向善咩
果d話冇洗腦嘅其實可能洗左你唔知
巴治奧都信創價
應該都冇乜嘢嘅

我都想問

日本係東密 密乘既一種,密乘既家法係講求修法 持咒 觀想 儀軌等,係用唔同既方法去成就究竟,但呢個創價我無睇過佢個主張 但好大機會都係附佛外道
比叡山
好似巴治奧係信依個教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞