創價學會係邪教?

207 回覆
26 Like 5 Dislike
去過幾次聚會,佢地創價學會都係宣揚和平,導人向善咁
第1. 會友會念經,姐係佢地既唱題,好似耶撚祈禱咁,可以幫自己祈禱,幫朋友又得,
例如朋友病左,可以唱題比佢
佢地話平日而唱題可以加強信心,淨化自己

第2. 好似無強制捐錢, 但會友大多數都中產以上

第3. 佢地會講下教義,講下池田大作寫過咩書,宣揚世界和平,導人向善呀,要吸納更多會友,導更多人向善,咁

整體黎講無cap水,無控制人既意思,無灌輸一d錯誤既思想
只係唸下經幫下自己幫下人
Work唔work就唔知
不過佢地幾團結
如果做精神既食糧都唔差既
好多人話係日本佛教, 因為上面提到既日蓮大聖人係日本既僧侶(佛).. 佢做既野就係研讀法華經. Base on法華經既教義創立左要唱念題目黎修行.. 另外同好多在家弟子去通信,用佛法(其實即係講道理)去幫佢地解決問題,而佢既弟子有男有女,唔一定係和尚..

無論係釋迦定日蓮, 我地都唔會當佢係神佛咁去拜. 只係信奉佢地既佛法
屋企人有信
幼稚園都係讀呢間 但自己冇參與過
係日本佛教嚟
樓主講嗰個中學部總會係其中一個小團體咁啦
有分中學部 大學部 婦人部 壯年部等咁上下
都係gather一班差唔多背景嘅人一齊
會成日開會 講下見證 以廣宣流布(即係宣揚佛法)為目標咁
其中一個概念係宿命轉換唱題可以轉重輕受
即係平時有唱題 今日我跌親 可能本來會撞到頭 但而家只係擦損膝頭
佢地嘅康座(即係神)會將你受到嘅苦減輕

概念好似幾好
但有啲親戚信到入魔咁 係咁叫人入信 佢本身個人又好鳩 唔知關唔關事

紅字都唔合乎佛法啦

不如你睇埋我個段 條友亂up
屋企人有信
係日本佛教嚟
即係平時有唱題 今日我跌親 可能本來會撞到頭 但而家只係擦損膝頭
概念好似幾好
但有啲親戚信到入魔咁 係咁叫人入信 佢本身個人又好鳩 唔知關唔關事

個康座(gohozhon)即係御本尊. 唔等於神.. 其實係一幅類似字畫既野,上面係漢字+梵文.. 係日蓮大聖人圖顯(畫)既,對住佢唱題係為求開顯生命中既佛界. 主要想講生命係無限潛能.. 有智慧, 慈悲, 生命力既佛界

題目"喃唷可令既kyo"唔係日文係梵文, 即係南無妙法蓮華經. 唔係咩咒語只係一本佛經既名 仲有唸經會唸多兩段經文, 都係梵文, 但好多人誤會係日文

池田大作係名譽會長, 我個人感覺係好尊重長輩個種概念, 要跟隨師匠步伐廣宣流布(宣揚佛法/傳教既意思).. 其實唔會話當佢係偶像咁拜..

學會傳教唔會係周街派傳單, 多數係朋友/親戚有事就叫佢地唱題, 問題解決左覺得有用就入信

日本個邊的確好似係同政治扯上關係, 香港之前都有單野話唔知有高層出左好多錢糧但違左法, 最後交返d錢出黎當無數. 新聞自己google

教義上唔係邪教, 但個人覺得教會入面有人作怪(?)

D教義好多人根本唔知就信/亂咁講
同其他佛教分別係
1. 佢主張最主要淨係讀法華經就夠, 法華經係釋迦晚年最後講既經黎..但其實佛經仲有好多其他大乘小乘(全部都係出自釋迦)分別係唔同時期同針對唔同人講
2. 唔洗食齋, 冇話要守戒(基本道德唔洗講 都係會有因果報應). 在家弟子一樣可以成佛(每個人都有佛界)
3. 最緊要信心、行動同學習
4. 唔係求神/求佛祖去保佑, 而係求自身智慧湧現. 用一念(信心同信念)轉換宿命. 當然有佛/菩薩既境涯都會有諸天善神幫你(其實即係好人/好運. 可以係你身邊既朋友/陌生人, 唔係d超自然既野)

因為法華經係比較高層次既教法
其實真係唔應該一開始就睇法華經
同埋佢地崇拜本經既方法好似拜經咁...

因為其實依家好多人信教既心態都唔同
有好多人都好似上面你紅字左個度咁諗
以為自己求緊神. 佢地無去讀經. 去理解佛法
佢地唔係崇拜本經, 係好多時唔崇拜緊d乜
有人同佢地講叫佢唱題就可以解決問題
但背後原因佢地未必真正理解
其實我屋企人都係咁
我覺得係人令到個教變左質
好多人話係日本佛教, 因為上面提到既日蓮大聖人係日本既僧侶(佛).. 佢做既野就係研讀法華經. Base on法華經既教義創立左要唱念題目黎修行.. 另外同好多在家弟子去通信,用佛法(其實即係講道理)去幫佢地解決問題,而佢既弟子有男有女,唔一定係和尚..

無論係釋迦定日蓮, 我地都唔會當佢係神佛咁去拜. 只係信奉佢地既佛法

你地其實同日蓮正宗搞成點

不斷劃清界線
同埋好似之前有會友唔知點解俾佢地煩住(唔知點解會有contact)
唔係邪教啦
香港都好多人信

㗎仔都話係邪教,你班友仲話正常
樓上班友google下邪教定義先
屌你老味真係笑撚死人
摩門教最多都係比耶撚話係異端,冇人話過邪
創價咪即係佛教既異端
屋企人有信
係日本佛教嚟
概念好似幾好

個康座(gohozhon)即係御本尊. 唔等於神.. 其實係一幅類似字畫既野,上面係漢字+梵文.. 係日蓮大聖人圖顯(畫)既,對住佢唱題係為求開顯生命中既佛界. 主要想講生命係無限潛能.. 有智慧, 慈悲, 生命力既佛界

題目"喃唷可令既kyo"唔係日文係梵文, 即係南無妙法蓮華經. 唔係咩咒語只係一本佛經既名 仲有唸經會唸多兩段經文, 都係梵文, 但好多人誤會係日文

池田大作係名譽會長, 我個人感覺係好尊重長輩個種概念, 要跟隨師匠步伐廣宣流布(宣揚佛法/傳教既意思).. 其實唔會話當佢係偶像咁拜..

學會傳教唔會係周街派傳單, 多數係朋友/親戚有事就叫佢地唱題, 問題解決左覺得有用就入信

日本個邊的確好似係同政治扯上關係, 香港之前都有單野話唔知有高層出左好多錢糧但違左法, 最後交返d錢出黎當無數. 新聞自己google

同其他佛教分別係
1. 佢主張最主要淨係讀法華經就夠, 法華經係釋迦晚年最後講既經黎..但其實佛經仲有好多其他大乘小乘(全部都係出自釋迦)分別係唔同時期同針對唔同人講
2. 唔洗食齋, 冇話要守戒(基本道德唔洗講 都係會有因果報應). 在家弟子一樣可以成佛(每個人都有佛界)
4. 唔係求神/求佛祖去保佑, 而係求自身智慧湧現. 用一念(信心同信念)轉換宿命. 當然有佛/菩薩既境涯都會有諸天善神幫你(其實即係好人/好運. 可以係你身邊既朋友/陌生人, 唔係d超自然既野)

其實我屋企人都係咁

但我睇創價個網,都係話念頌法蓮經個名就可以
咁其實對定可能有小小幫助
但咁係完全理解唔到本經
我睇佢地歷史唔似係近代變質
而係一開始就係咁傳
而家仲要同僧人分家,咁點傳落去

其實不嬲都鼓勵學習.. 強調係「信、行、學」
學會有出好多書同刊物去講佛法
但真正會學既人我諗佔少數
唔係冇人讀但你要知信既有好多都係讀得書少既人
可能字都唔識多個唔會去睇
活動都會有教學部份(都係抽某d講唔係由頭講), 亦有學習會.(多數係御書. 就係講日蓮同弟子既書信, 當中點體現同佛法)
其實係比較貼近生活
不過教學真正聽得入腦既人唔多
比較入到腦既始終都係體驗 無辦法
但我覺得又唔洗一定要由第一本佛經講起
生活上真係apply到佛法先最重要
所以學會可以導人向善同幫到人就好
同埋真係咁有心去研究d經文既話根本唔洗靠咩教會都可以信佛
大家都係佛法姐 唔係傷天害理既話唔需要排除既
最煩就係嗰啲不停whatsapp你煩住哂既xx部負責人,完全唔識佢地,但會係咁想約你見面,已經完全冇覆佢地但係仲會keep住揾你 有幾次仲打埋黎問我近況,問我有冇時間食餐飯傾下計 最後頂唔順block哂佢地,但係隔一排又會有另一個負責人黎搵你,陰魂不散
利申:唔信但比親戚搞到入左會

不斷劃清界線
同埋好似之前有會友唔知點解俾佢地煩住(唔知點解會有contact)

佛法僧無左僧,唔理解到仲點run落去...

日蓮正宗d醜聞 d和尚係酒肉和尚黎
其實諗深係咪和尚都唔係真係咁重要
你信佛教係為左咩?
信創價學會既人會答你係為左幸福
最煩就係嗰啲不停whatsapp你煩住哂既xx部負責人,完全唔識佢地,但會係咁想約你見面,已經完全冇覆佢地但係仲會keep住揾你 有幾次仲打埋黎問我近況,問我有冇時間食餐飯傾下計 最後頂唔順block哂佢地,但係隔一排又會有另一個負責人黎搵你,陰魂不散
利申:唔信但比親戚搞到入左會

其實我都覺得幾煩 有緣既. 係會信既遲早會信. 唔洗下下煩住人
樓上班友google下邪教定義先
屌你老味真係笑撚死人
摩門教最多都係比耶撚話係異端,冇人話過邪
創價咪即係佛教既異端

話摩門教係邪教真係

不斷劃清界線

佛法僧無左僧,唔理解到仲點run落去...

日蓮正宗d醜聞 d和尚係酒肉和尚黎
其實諗深係咪和尚都唔係真係咁重要
你信佛教係為左咩?
信創價學會既人會答你係為左幸福

無左僧,佛同法就唔能夠傳播
日本又無瑜珈士傳承
如果可以唔理佛教既傳承
其實創價都唔算係佛教
最多係佛哲團體

點解一定要有憎先可以傳播?
其實傳教都係睇經典/語譯同埋靠人傳人
唔一定要憎先可以傳?
搭單想問有冇巴打熟幸福的科學
屋企人有信
係日本佛教嚟
概念好似幾好

同其他佛教分別係

其實我屋企人都係咁

但我睇創價個網,都係話念頌法蓮經個名就可以
咁其實對定可能有小小幫助
但咁係完全理解唔到本經
我睇佢地歷史唔似係近代變質
而係一開始就係咁傳
而家仲要同僧人分家,咁點傳落去

其實不嬲都鼓勵學習.. 強調係「信、行、學」
學會有出好多書同刊物去講佛法
但真正會學既人我諗佔少數
唔係冇人讀但你要知信既有好多都係讀得書少既人
可能字都唔識多個唔會去睇
活動都會有教學部份(都係抽某d講唔係由頭講), 亦有學習會.(多數係御書. 就係講日蓮同弟子既書信, 當中點體現同佛法)
其實係比較貼近生活
不過教學真正聽得入腦既人唔多
比較入到腦既始終都係體驗 無辦法
但我覺得又唔洗一定要由第一本佛經講起
生活上真係apply到佛法先最重要
所以學會可以導人向善同幫到人就好
同埋真係咁有心去研究d經文既話根本唔洗靠咩教會都可以信佛
大家都係佛法姐 唔係傷天害理既話唔需要排除既

又唔係話由第一本開始睇
都唔係學死一本經呀
日蓮正宗由天台宗走出黎
天台宗都唔止一本經啦
法蓮經宗旨,大智度論作指南,大般涅槃經做扶疏,大般若經為觀法
同埋一開始基本既阿含經都應該睇下
基本佛學都要識下呀
天台判教五時八教,每個時期都睇睇呀

其實都唔係直接睇經文
我覺得係好散咁. 教學時好多時只係抽幾句黎學
多數會搭配現實生活上既例子
我諗其他佛教唔係咁樣去學經文?

因為其實佢仲有樣野叫教學考試.
我就只係考左最低級個試
十界互具、四聖諦、十二因緣都有講到
我都唔係好知仲有咩basic(或者有但我一時三刻up唔出)
唔好意思見你地講起依啲野
有冇人聽過誠信領袖?
我個朋友去完好似痴左線咁 仲係咁叫埋我去
去一次要成皮野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞