創價學會係邪教?

207 回覆
26 Like 5 Dislike
信徒here
其實唔係幾鍾意太個人崇拜池田大作
乜都sensei前sensei後sensei話點點點
但係個人覺得創價係好既
祈求全世界人得到幸福
又導人向善
會友定期有唔同聯誼活動

但係日本個邊同政治好大關係
個邊邪唔邪我就唔知
宗教同政治合作點都唔係咁好

既然都係導人向善
做乜唔信基督or正宗佛教

呢啲都要睇機緣際遇既
個宗教適合自己既咪信囉
無話邊一個宗教係完美
導人向善只係基本
我中小學都係讀天主教
覺得天主教太非黑即白
呢個教係日本係禁忌話題黎,但公認係邪教

Source?
樓上巴打又話有個大政黨
又話好多日本人信
你就話邪教
咁日本係咪好多人信邪教?
或者係你想講日本都係邪國?
定跟本你自己9up死耶撚?

多人信唔代表冇問題, 要睇內容同作風
日本係好多人信新興宗教
韓國都唔差, 船難單嘢...
要幾冇批判思考, 先會有傳統宗教唔信, 走去信個生勾勾嘅教主
個人見解係儒家遺毒, 東亞人欠批判思考又奴性, 就易中招

講緊其他, 唔係針對創價

Source?
樓上巴打又話有個大政黨
又話好多日本人信
你就話邪教

日本係好多人信新興宗教
要幾冇批判思考, 先會有傳統宗教唔信, 走去信個生勾勾嘅教主

其實信得宗教好似就係因為奴性太重
阿媽個friend個friend叫我陪佢去睇創價既一場show
好撚多後生仔
勁恐怖

睇到一半覺得唔知做乜鳩,拉咗阿媽走。

最憎呢啲咩創價學會啊,摩門教呢啲。
哩啲新宗教同所謂正教咪同本土派民主黨嘅關係差唔多
阿媽個friend個friend叫我陪佢去睇創價既一場show
好撚多後生仔
勁恐怖

係勁多後生仔
大家好似洗哂腦咁
無南超啲friend?
無南超啲friend?

無南超就係諷刺呢D 日本唔知點解真係好多呢種宗教,好可能生活壓力太大
係有啲邪, 但唔係邪得好勁,同摩門敎同lvl

耶青: 所有非耶撚既都係邪教
屋企人有信
幼稚園都係讀呢間 但自己冇參與過
係日本佛教嚟
樓主講嗰個中學部總會係其中一個小團體咁啦
有分中學部 大學部 婦人部 壯年部等咁上下
都係gather一班差唔多背景嘅人一齊
會成日開會 講下見證 以廣宣流布(即係宣揚佛法)為目標咁
其中一個概念係宿命轉換唱題可以轉重輕受
即係平時有唱題 今日我跌親 可能本來會撞到頭 但而家只係擦損膝頭
佢地嘅康座(即係神)會將你受到嘅苦減輕
概念好似幾好
但有啲親戚信到入魔咁 係咁叫人入信 佢本身個人又好鳩 唔知關唔關事
不安,幼稚園讀佢

師兄師弟?
點都好過智障耶撚
無南超啲friend?

殊樂畢比
屋企人有信
係日本佛教嚟
即係平時有唱題 今日我跌親 可能本來會撞到頭 但而家只係擦損膝頭
概念好似幾好
但有啲親戚信到入魔咁 係咁叫人入信 佢本身個人又好鳩 唔知關唔關事

咁似我識啲教徒入面啲團契小組
不安,幼稚園讀佢

師兄師弟?

here 個陣係中班插班

Source?
樓上巴打又話有個大政黨
又話好多日本人信
你就話邪教

日本係好多人信新興宗教

其實信得宗教好似就係因為奴性太重

咁撚樣都要貶東亞人 外國啲邪教仲撚勁過亞洲,淨係Jonestown單野已經癲撚過所有亞洲邪教
係超級邪教,亦係日本賣國反日親支韓既團體。

AEON,大創等企業就係創價學會!

所以冇咩必要,唔好幫襯佢地!!
係咪九龍塘嗰間
睇咗上面D留言先知原來係日本佛教黎
咁索性叫日本佛教啦
個名起碼冇咁邪氣
學乜撚嘢會啫
叫佛教咪幾好
係咪九龍塘嗰間

係啊
唔係邪教啦
香港都好多人信
好撚多後生仔
勁恐怖

摩門教唔係邪教黎嫁喎
屋企人有信
係日本佛教嚟
概念好似幾好

個康座(gohozhon)即係御本尊. 唔等於神.. 其實係一幅類似字畫既野,上面係漢字+梵文.. 係日蓮大聖人圖顯(畫)既,對住佢唱題係為求開顯生命中既佛界. 主要想講生命係無限潛能.. 有智慧, 慈悲, 生命力既佛界

題目"喃唷可令既kyo"唔係日文係梵文, 即係南無妙法蓮華經. 唔係咩咒語只係一本佛經既名 仲有唸經會唸多兩段經文, 都係梵文, 但好多人誤會係日文

池田大作係名譽會長, 我個人感覺係好尊重長輩個種概念, 要跟隨師匠步伐廣宣流布(宣揚佛法/傳教既意思).. 其實唔會話當佢係偶像咁拜..

學會傳教唔會係周街派傳單, 多數係朋友/親戚有事就叫佢地唱題, 問題解決左覺得有用就入信

日本個邊的確好似係同政治扯上關係, 香港之前都有單野話唔知有高層出左好多錢糧但違左法, 最後交返d錢出黎當無數. 新聞自己google

教義上唔係邪教, 但個人覺得教會入面有人作怪(?)

D教義好多人根本唔知就信/亂咁講
同其他佛教分別係
1. 佢主張最主要淨係讀法華經就夠, 法華經係釋迦晚年最後講既經黎..但其實佛經仲有好多其他大乘小乘(全部都係出自釋迦)分別係唔同時期同針對唔同人講
2. 唔洗食齋, 冇話要守戒(基本道德唔洗講 都係會有因果報應). 在家弟子一樣可以成佛(每個人都有佛界)
3. 最緊要信心、行動同學習
4. 唔係求神/求佛祖去保佑, 而係求自身智慧湧現. 用一念(信心同信念)轉換宿命. 當然有佛/菩薩既境涯都會有諸天善神幫你(其實即係好人/好運. 可以係你身邊既朋友/陌生人, 唔係d超自然既野)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞