[本地] [點止廣東歌一種] 香港流行音樂討論 (91)

767 回覆
7 Like 8 Dislike
通常digital都係EP
好多時都淪為single collection
有多首side track已經叫好好
都唔知出digital EP有乜為
Cloud 啱啱出新碟又有新歌
聽過有新一代歌手話出碟係一張成績表,總結過去一段時間自己做過啲咩
有少少似係成果發佈會?

雖然出digital EP,樂迷得到嘅嘢應該係有唱片公司所排track list,同埋唱片封面、宣傳照,好啲嘅應該有個出碟發佈/音樂會

如果隻ditgital EP無side track的話,分分鐘樂迷自己喺串流平台將啲派台歌擺曬落同一條playlist,就已經可以係一隻digital EP
但係新一代歌手多數就係出四至五首歌嘅EP
黎緊LT應該會到一至十嘅大碟
個concept唔錯
六度分隔理論幾好聽
2012年打後出大碟已經好少啦,睇住個市場做人
就以許靖韻為例,入咗英皇之後,喺2012年出過一隻大碟之後就全部都係ep,食尾水
之後英皇啲歌手唔係四隻歌就係五隻歌嘅ep
係一線歌手或者之後市場有迴響嗰啲先畀佢做大碟
例如容祖兒張敬軒泳兒
個重點唔係幾多隻歌呀,
而係個歌手出實體碟嘅話,就算啲歌聽過曬,隻碟其他元素都係新嘅嘢
digital EP嘅話,有好多嘢喺未出digital EP之前已經存在,
如果無side track,track list又hea排嘅話,
咁不如唔好話出digital EP,話係幫個歌手影新一輯宣傳相+出歌單算啦
出digital EP都係想個歌手可以對屋企人有個交代,同埋多一個上各大媒體宣傳嘅機會

開源節流都有開源節流嘅做法,唔用咁大筆錢冒險出實體碟嘅話,其他方面就唔該相對比多少少誠意
梁漢文當年玩過
佢哋嘅live …
代替mag
我當然知道啦
吸引人買佢隻碟除咗係未曝光嘅歌曲嚟係side track或者遲啲先派台嘅歌,其實主要係想要佢嘅歌詞薄、相集呀,或者有啲人會為咗個靚封面收藏不同版本等等
佢而家出嗰啲細碟都可以有封面,就算係digital都可以有,正同你出ep主要係巧立明目;出多樣嘢想多一次音樂節目媒體訪問增加曝光率
大機會
冠完上一首就接住派新歌
坐銅望銀
+him+oscar 有啲期待
牙jer班底
好期待
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞