[本地] [點止廣東歌一種] 香港流行音樂討論 (91)

771 回覆
7 Like 8 Dislike
https://www.instagram.com/p/C6BkAn-S6tO/?igsh=azBwenk0eDhibnR2
Lewsz《原來我的好不夠好》

曲、詞、編:Lewsz
監:李一丁、Lewsz
香港三大黑肉全部食哂都幾痴線
幸福
賓stands for菲律賓
佢條鳩究竟咩構造
太新,個賽制不倫不類仲要年年轉
好難有太大認受性
Locker 食過jace ?
Old news is so 唔識串
依家D填詞柒到仆街
全部野表面化
屌我聽歌係意境唔撚係聽故咁簡單

未來沒法計算 相處亦短
卻是已經深深 深深愛戀
陪著你 我方感安全
即使開始註定會心酸

即使走過幾趟遠路 如何都掙不開歲月擺佈
這刻收一收腳步 為對方拍拍滿身的塵土
好想知你可會快樂 還是總躲不開生活煎熬
只想 你仍安好

CCTVB黃金年代 羅記D歌 曲 語你會不停loop

單春 《天下無雙》
一世慶祝 整個地球上
億個背影但和你碰上
想說你知 整個地球上
無人可使我更想 奔向

廣東歌唔撚係口語化表面化
粵語九音每字變化不同意境呀
可摸耳井幾首你覺得好表面化嘅歌詞?
口語化有咩問題
表演行先嘅話 希望今年音響可以專業小小 年年都係無改善過
新男團DIFINE
https://youtu.be/1ti4G20laz8?si=5MM22s0pH9zWF10T
曲:Y.Siu、Oscar Tong、Cheuko
詞:沛霖、Cheuko、Rap: Cheuko & Jerry
編:Oscar Tong、Y.Siu
監:Oscar Tong、Y.Siu
我諗佢地係有心想做到有公信力既
歌曲獎上年開始跟Grammy分種類 評審只係4首歌揀1首 得1個獎
到今年評審獎由1變4, 評審要聽哂所有歌再揀
呢啲我都覺得可以增加佢地既認受性
但唱片公司報名個把關可以再做好少少
公司想攞獎就一定揀最少競爭既去報 就好似emmy女主但報女配
但安全距離都可以報跳唱就有啲唔合理
諗起當年你唔愛我啦畀人屌到仆街
所以咪就係分類嗰度衰咗,邊有理由俾唱片公司任報
viutv唔想上身囉
陣間分錯類冇咗個獎
會俾唱片公司屌
collar仲年度新人?出咗道兩年幾啦喎
今屆係第六屆啊
佢寫咗係第五屆年度新人
係喎 睇漏添 唔該你
今日公佈呢班都係上屆有獎嘅歌手,但舊年冇搞show咪今年俾返機會佢地上台
collar就算唔計新人都攞過年度歌手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞