[本地] [點止廣東歌一種] 香港流行音樂討論 (91)

771 回覆
7 Like 8 Dislike
唔戴返個安全套之餘,又唔搵野卡住中間等佢唔好跌出嚟
應該都係公佈P1X3L演唱會消息啦,一係就講YT大哥
華納邊有咁好心機搞好實體CD啲基本細節嘢,從來佢哋只係叻在Marketing同New Media promotion嘅嘢
https://youtu.be/aJtWZ1eTpus?si=RFH0Y-dThlfBNt6-
許靖韻新廣東歌《望年月》
黃偉文係咪覺得將重口味/碌卡/夫目前飯等嘅風格塞落去呢首歌
個反差好有玩味
認真講
黃偉文已經成為樂壇old seafoood
咁你又吹大咗
淨係捧紅咗mc同gt兩個新人王已經夠佢j
https://youtu.be/DtkJyo-RAP4?si=v8OAk4PBJ9cSJrBX
Sica 經痛不及我心痛
作曲:Sica
作詞:Sica
kkbox風雲榜仲有洪嘉豪、Jayfung、Collar、the hertz
In what universe係黃偉文捧紅咗佢兩個???

MC頭兩首最多人識嘅歌(反對無效、記憶棉)係陳詠謙同林寶填詞
GT由boyfriend materials已經彈起咗,然後幫姜濤寫歌所以俾主流樂迷認識

講真
黃偉文呢幾年填詞除咗譁眾取寵同情緒勒索之外仲識啲咩?
咪盲反啦
小心地滑 老派 世一
勁浪漫 超溫馨 國際孤獨等級 國際孤獨等級
一句老屎忽就抹殺晒?

姜濤唱得咁柒影響gt添呀
幾多人聽英文版先話原來咁好聽
認真講
黃偉文已經成為樂壇old seafoood
咁你又吹大咗
淨係捧紅咗mc同gt兩個新人王已經夠佢j
In what universe係黃偉文捧紅咗佢兩個???

MC頭兩首最多人識嘅歌(反對無效、記憶棉)係陳詠謙同林寶填詞
GT由boyfriend materials已經彈起咗,然後幫姜濤寫歌所以俾主流樂迷認識

講真
黃偉文呢幾年填詞除咗譁眾取寵同情緒勒索之外仲識啲咩?
咪盲反啦
小心地滑 老派 世一
勁浪漫 超溫馨 國際孤獨等級 緊急聯絡人
一句老屎忽就抹殺晒?

姜濤唱得咁柒影響gt添呀
幾多人聽英文版先話原來咁好聽
MC唱你講嗰堆歌嗰陣個人已經紅撚咗啦
換過個填詞人填呢啲歌都可以照紅到
仲唔使唱「全個世界都有地板」「請頒個宇一給我」呢啲世界級爛詞
關於黃偉文填老派填得有幾低手 可以睇返下面呢個post
嚴選My little airport 十大高質金曲
https://lih.kg/BcaGGCX
#260 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

GT嗰兩首歌no comments
但姜濤唱得柒唔影響GT真係因為作歌俾佢而響朵在先
當年林夕填「我想識你女朋友 我想敲穿你門口」俾人插到黐線
更加唔好講做飯謙
依家黃偉文填啲乜鳩「撕開他層皮」同「置身豬圈 都不生氣 繼續畫眉」都有人維護?
話我盲反不如認自己盲撐?
你講晒啦填完出嚟紅咗又話唔關佢事
邊個填都會紅 咁點解唱片公司咁貴都要請佢填
搵晴天林填都得啦

Gt幫人寫歌響朵極咪又係幕後 可以點紅
仲要其實「我想識你女朋友」同做飯喺語境上都仲解到
隱形遊樂場、給缺席的人唱首歌、小心地滑
近年嚟講呢幾首啲詞我都幾鍾意
咁又點解一首歌紅咗你會將個credit完全俾晒個填詞人話係黃偉文捧紅咗佢地?
你問吓啲人係因為MC/GT而聽呢啲歌定係因為黃偉文?
同埋你講得啱呀 黃偉文咁貴仲要填啲爛詞 咪唔抵囉

GT唱boyfriend material嗰陣已經紅咗啦
我都幾有信心gareth t係由「銀行存款等如零」開始入屋
boyfriend material應該都係啲留意新歌嘅先識
晴天林
莫講話近幾年
黃偉文10年前鳩填容祖兒啲新歌已經俾容粉屌
根本一早已經回晒塘
佢全盛時期畀盡去到2010年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞