金管局九招救中小企:銀行承諾「不要求按時供款按揭客戶提前還款」、有困難的士小巴可酌情「還息不還本」

188 回覆
7 Like 73 Dislike
一日keep 住供息 , 前線當利息係收入。 到時爆煲就推俾risk
考慮債仔唔還嘅風險咪要啲債仔放低層樓/放低抵押品囉

都係嗰句,債仔keep住還到錢唔等如之後會繼續還錢。尤其係舊抵押品越黎越唔值錢嘅時候。

銀行call loan 行為有幾不平等?uncommitted loan 一直都係subject to bank’s review / consent。債仔借錢嗰陣無睇細字咩?而家hkma一下就要銀行「承諾」唔可以call喎?
個客夠力嘅,咪同銀行拎個committed loan囉,鎖死埋除非某啲事情發生,否則銀行唔call得loan。

信用卡你個個月min pay ,碌到條數好大,銀行一樣會無啦啦叫你還部分/全部還啦。

況且,如果債仔係「無事無幹無特別風險」下被call loan,條債仔去另一間行拎個loan 冚舊loan都得啦。
銀行有錢點會唔賺呀?無嘢做得閒無事去call人loan貪過癮咩
唔比爆,行程序行返幾年咪得
我認自

但事實兩隻都係好靠冥紙兌換養命囉!!!
無話唔得架,以後都只能夠cash buy買樓囉
上年有人借爆信用卡但按時供樓
銀行一樣call loan喎
講一套做一套?
定係畀HKMA訓話完唔敢再call?
銀行跟住叫存戶拎息唔好拎本
細銀行會唔會逐間倒閉?
諗起早幾日銀行家失業果單新聞
還左息當還埋本
即係銀行隨時冧
Yo!!洗乜驚呀???

香港有好好嘅存保制度…人頭計頂盡賠你$50萬,仲要係HKD等值囉!!
香港有你依啲順民真係好
明明係成個行業制定嘅不平等條例,都坦然接受
咁今次依家金管局下達嘅指示叫人唔好call loan, 銀行都應該要乖乖地聽話啦,怕就唔好喺香港做生意啦
存戶收皮了
居屋果班政府擔保架 ,私樓無擔保好正常
拖長個死期
冇分別,如果你假設個市係收皮你做乜都冇用

同股市係冇分別,所以亦都冇地方會比股市死囉你估仲08前 19年美市死個陣都無限qe 啦無限qe 咪又係另類唔比你沽

美國可以搳全球韮菜咪無限qe 囉,其他地方自然要搵方法阻止大量沽貨
疫情貸款好多都收唔翻
而家冇地方會比你爆,仲要重點係全球冇爆得你香港自己爆唔好玩啦
真係當左銀行d錢係銀行自己咁
金管局繼續咁就啱啦
唔好俾佢停
整體客量已經縮少
d客仲要貴都寧願搭uber

可見將來只會跌
除非一下 ban 晒 uber 先會有反彈
笑死, 仲要再拖落去, 真係宇宙大爆炸
擺錢喺香港銀行=做功德
而家咁既情況,邊會有咁多客揸住咁多cash
如果揸住咁多cash ,就唔洗比貴息借你銀行咁多錢啦呢個事實大家都知,唔通銀行咁傻仔督爆個波,一齊攬住死咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞