金管局九招救中小企:銀行承諾「不要求按時供款按揭客戶提前還款」、有困難的士小巴可酌情「還息不還本」

188 回覆
7 Like 73 Dislike
立法la
原來銀行真係開善堂㗎
睇下幾多間財仔收咗皮就知

唔係要幫財仔嗰面,但經濟轉差,真係會多好多人係存心借完走佬
幾時再有政府擔保借錢
還息即係供死會
睇乜公司/人囉

明知間公司/人收硬皮,梗係老閪call loan 拎得返幾多得幾多。

間嘢肯定無事嘅,你還息不還本銀行多謝你俾佢賺多啲添
會,還minpay最後九成死
到時咪大陸咁,銀行唔俾你拎錢割一堆韭菜先,再唔掂搵政府救
的士牌仲有三百萬唔call loan等跌到一百萬先call咩
點會冇可能call

你成幢商厦幾十億押俾銀行,跌到個LTV高過6-70%,銀行唔腳震咩(不過呢類loan 通常都有maintenance LTV嘅)

普通住宅個portfolio咁大,你試下而家樓價跌多20%,睇下會唔會call
推林鄭plan嗰日預咗呢個日子發生
救市唔等如推銀行去死喎

最簡單直接做法係:
set啲條件,先去隔走堆無得救嗰啲。
滿足到嘅中小企可以有政府100% guarantee 去問銀行借。

咁樣銀行批出去嘅有政府肯定包底
3,4只不過將公司死期延後。見還息不還本淨係還息夠晒正,就不斷問其他銀行借,債冚債,變晒做呀偉。問A銀行借到錢就轉晒啲錢俾老細指定嘅公司或者老細自己袋當找街數,再整一堆假單呃人,再特登整靚盤數問B銀行借,不斷循環。
的士狗唔撚使可憐
銀行都下調緊定期息 有幾多彈藥儲幾多
又唔見佢減按揭利率
盡力借
落力偣
合力借
不如幫埋d 債仔啦
Call loan 即時扣押資產,舊嘢拆骨仲有條屍。
而家唔call,遲啲有個風險係啲資產更唔值錢輸得仲多
咁債務重組咪得
兩睇啦
借得咁鬆手學生哥都借到幾十個
根本本身就有問題
好境咪銀行收息收到手軟囉
依家經濟差咪奶晒野
你個講法根本on9 你個講法只有市場健康,銀行可以用call loan 保護自己,收個別有問題嘅貨賣出去

如果個市係閪你做乜都死啦,係有問題嘅市只會愈call愈快死,最後只係保護到call得最快個間

其實唔識唔好衝出黎柒
林鄭plan本身無問題㗎
掉轉頭諗,如果而家樓市繼續龍市繼續升,咁用林鄭plan買樓嗰班咪賺到笑囉。

但喺樓市仆緊街嗰陣出林鄭plan,引鳩一班人去買樓,之後樓市繼續跌,咁咪害鳩死人囉。

係呀,無人有水晶球預計到樓會插咁多呀,但個政府好應該要預算有咁嘅可能性。
而家不斷盲出招頂住個樓市(又林鄭plan又波叔plan又全撒辣)、頂住中小企(中小企貸款)頂得幾耐?到時爆嗰陣仲大獲仲震撼。
而家債仔keep住還錢,銀行無得搞佢喎
幾時可以動用強積金買車買樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞