金管局九招救中小企:銀行承諾「不要求按時供款按揭客戶提前還款」、有困難的士小巴可酌情「還息不還本」

188 回覆
7 Like 73 Dislike
咁奇怪 有特權咁
夾爆銀行將d唔關事的人一鑊熟
整大個泡沫
如果係你借錢俾人會唔會咁諗
傻9
口講口賠
你搞唔掂就係你經營問題
唔係我唔想還,係政府叫我唔好還
屈銀行食屎?
得連登會驚call loan
係人都知正常供到款冇可能call
銀行逼死你拎你層跌曬既樓有咩著數
的士狗小巴佬呢鋪威威豬,發永續債比銀行
美國銀行爆美國政府都即刻兜撚住啦 咁美國經濟自唔自由

小政府大市場唔係無政府大市場,政府救市係基本責任
其實唔係應該保住銀行咩,點解將啲風險放晒銀行度
果然係year of loong
由治及興既好處?
咁你覺得銀行寧願call loan定還息不還本?
息收得幾多
本唔還成舊錢責死左
好有可能 bad debt

有抵押多數 call loan 著數
本身你都預計佢畢生都還唔到錢,call loan有咩用?還息唔還本會唔會令到負債愈來愈多?
驚你老破供都唔柒供
銀行一開手借得就預左啦,車唔同物業,會折舊
揸住幾十部喺手不如由得佢慢慢供,幾時都係要錢唔要車架啦
銀行黎得香港插旗預左啦
香港人最叻咩呀,炒賣嘛
投資就梗係涉及風險架啦
又可以睇到一班人衝出嚟表演
開善堂咩
政府唔收銀行利得稅, 有冇得諗先?
拖慢來死姐
唔壯士斷臂遲下輸得重金
超哥好為市民著想
支持超哥
點解會合理

喺銀行角度:
你按層1億嘅樓俾銀行,銀行借5000萬俾你,LTV 50% (呢個%係HKMA講㗎)。而家層樓跌咗20%,得返8000萬,銀行係咪應該call你loan 要你還1000萬?

極端啲講,如果樓繼續跌到4000萬,當你仲欠緊4500萬。你走佬當銀行市價賣到都淨輸500萬喎?

而家HKMA係要銀行承諾只要個客keep住還錢都唔call得loan 喎?如果個樓價/抵押品之後會升值就無事囉。但如果繼續跌呢?

個客一直keep住還又點?唔等如佢遲下唔會走數,到時候銀行充公件抵押品都要輸。

呢個「承諾」,變相令到銀行迫住賭個市唔會繼續閪,如果唔係,就算明知會仆街都做唔到任何嘢,只可以等仆街。

仲有,銀行借出去嘅錢,一樣有cost,唔洗賺錢養staff、對股東負責?真係NGO咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞