金管局九招救中小企:銀行承諾「不要求按時供款按揭客戶提前還款」、有困難的士小巴可酌情「還息不還本」

188 回覆
7 Like 73 Dislike
講得好啱
到時asset 都冇錢有乜好處
到時唔值錢有乜用
政府都冇錢
SME loan 爆到傻咗
上面係咁拗call loan
call loan你要call完人地還得起先得
人地還唔起 銀行收返樓/地又點 坐住D貨係度唔會有錢賺 除非有人接
而家銀行就係賭緊一日經濟未差到貼地
D人仲個個供得到既就由佢先
到D人真係供唔起 到時銀行就係賭邊個call loan/賣銀主盤先
先黎「窗口指導」,

下一步係咪學埋出「白名單」兼特快放水???
唔好係自己任期爆就得
起碼學日本咁
Proof到將來會有盈利先借啦
中銀香港去年多賺26% 末期息1.145元
仲西利過23條
中小企既loan有政府8成以上擔保,實質對銀行最有有risk係小巴的士牌,當年呢d牌炒到咁貴,將來都唔知有無機會升得翻,而家有uber唔洗坐的士,巴士駁地鐵方便準時,但你話會唔會無限跌又唔會,始終市場供應有限,最有可能就係keep住而家個位浮遊。對銀行黎講用幾年前既價位黎無限收息當然好事,問題係個債仔肯唔肯還呢舊錢,個牌跌左幾百萬都應該唔少債仔會選擇唔還老破
笑撚左,5毛又攞3988打飛機???

支銀如果冇獨市兌冥紙Clearing,仲可以賺到幾多???
而家個市你覺得係經濟好轉機會大定繼續差?

經濟係真係會轉好嘅,唔俾銀行call loan,俾啲客拖一陣,抖一陣氣咪無事囉。但如果繼續閪落去,咁樣綁住銀行到遲下爆嗰陣只會更差。

銀行有得call loan 唔等如一定會call㗎。
銀行有銀行自己嘅考慮因素:
如果有隻客真係緩一下就之後無事,一間銀行無眼光都會有另外嘅銀行睇到出手救。
唔通你覺得銀行會鳩call loan 篤爆晒啲客咩?
就算所有銀行都唔call loan,都唔等如個客唔會爆。

而家hkma拎走咗銀行call 正正常常還到息嘅loan 嘅權利,變相係制造更大嘅泡沫。經濟轉好嘅,咪相安無事、平穩過渡囉。但繼續差呢?一啲應該早啲call loan /慢慢收line 輸少少嘅貸款變到件抵押品更唔值錢輸更多。
睇嚟你好驚call loan
賺錢角度應該話之你緊係至少走得比你早啦
而家call就只得中小企死 銀行可能仲頂得住
遲d call就一齊死 銀行都食唔哂全部壞賬
搞清楚而家係銀行自己賭,定HKMA迫銀行賭先
對啲供得到嘅額,銀行 唔搞個額 同 唔搞得個客 係有分別㗎

舉個極端少少嘅例子:

有個客拎住個的士牌,佢買嗰陣係500萬,押俾銀行借250萬,而家的士牌跌到330萬。個客一路供緊無甩過。

銀行嘅house view係的士牌2年內跌到100萬,銀行咪call loan 囉,因為只要個的士牌跌穿250萬,銀行基本上每跌多一蚊就輸多一蚊。(我就當無任何手續費、蝕讓費、legal cost去charge個牌返黎)

但喺而家呢9招情況下,銀行唔做得任何嘢,只可以求神拜佛自己house view錯。

掉轉頭,如果銀行house view係的士牌之後會升返上去500萬,佢實唔會搞個客㗎,驚閪咩。
香港自從幾年前開始 就全方位陷入守勢
你依個解釋只係考慮銀行
講到銀行做生意一定要包賺錢,唔需要承擔風險咁
佢當初借錢比人嘅時候就應該考慮埋債仔唔還錢嘅風險啦,佢覺得風險大就唔好借,又或者借少啲
銀行call loan依個行為明明係不平等條約,咁樣同推債仔去死有乜分別 錢就銀行賺,風險就債仔承擔
唔係嘅
可能幫人儲力爆啫 個煙花咁細唔好睇㗎嘛 個煙花夠大先至靚㗎嘛
咁同買股票唔比沽有咩分別人踩人就一定架啦,你係差無人知,唔沽咪半死不活咁,你跌到盡頭就會升返,你洗驚,香港又唔係第一次
你借果時有寫隨時可以CALL
怕咪唔好借
係玩「死」
呢啲古惑招

根本好過俾佢地破產,銀行蝕得仲多
要銀行硬食
中銀香港 2388

銀行都唔掂咪限制人哋提款囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞