(長文)屋企人都係高薪上班族,令我感到遙不可及。

369 回覆
240 Like 1204 Dislike
做緊7仔 月入12k
每月象徵式交緊6k 租

睇到呢到笑到仆街屌你老尾
月入12k 都仲要"象徵式"交6k 租比父幹鳩佢就有份
on9 我係你就唔撚做啦 講到屋企人咁低物欲 成個被動收入都夠cover 退休加養埋你
不過咁撚有錢 點會比你做ive仔番7仔啊
返7仔, 但40歲時想有每月60k? 諗多左 25k好啦
屋企有錢 有安全網
可以搵返一份可以發展興趣既工?
有錢人嘅思維 時間就等於錢
用時間返7仔 其實好唔抵
應該諗點增值自己
羅馬都唔係一日起好
唔洗甘灰 諗下點去提升自己價值先
係,真係好認同 越有錢 越smart Money, 但係我起碼唔會慳自己肚仔
曾經同你有接近唧經歷,我嗰時中學畢業無耐,壓力就愈來愈大,住豪宅但有時一日食一餐唔敢用錢。唯有講你只可以盡自己能力做好,唔好諗咁多
難聽個句咁講,樓主呢個背景完全唔需要驚

屌你由細到大住得個百幾二百尺廢老公屋
讀書上車全靠自己個班人點撚算
出國嘅家庭旅遊我由細到大去都未撚去過
得個堆垃圾北上旅遊團

如果你覺得屋企咁嘅背景反而對你有壓力
倒不如諗清楚其實自己嘅人生想點過
你係你自己,屋企還屋企

除非你話屋企俾好大期望你就話啫
但就咁聽佢地都有俾一定嘅自主同自由俾你
屋人咁勁都冇逼你讀書
幾幸福
聽你口氣
見到家姐扯扯地喎
郁手啦
可能佢都緊火中呢!
樓主要尊嚴,做sales無面子又要做契弟咁求人,含金鎖匙啲少爺仔點會做
做生意,叫屋企人打本。
我係你就唔撚做啦
hk01 又作文
同我做朋友
負皮不如比心機考好d 入番local 啦, 2023 2024 仲讀ive 對唔對得住自己
最大破綻:
(最大筆嘅固定使費
係逢星期日 全家會喺樓下茶記嗌三餸一湯
埋單盛惠$500)
故事背景家庭
應住大型私人屋苑
家居樓下何來茶記
係要住新填地街、上海街
搏個女比MK屌
痴能線
傻啦
佢都係口硬心軟
唔想你恃住佢地有錢就躺平
想你靠自己發圍
我屌你老母收撚皮算啦, 你呢D廢柴比你生係有錢屋企仲係到吠
幾多人好似你咁廢柴但係窮撚出身,
仲係到話咩同屋企人差好多, 比你40歲都搵唔到6雞野同你講,你咪撚on9
自己咩料你就自己預番咩人生, ive grad番7仔仲想諗40歲搵6雞,
好多你咁既情況都係hea成世算, 你就係到ff想搵幾萬, 仲要唔想努力又冇目標,
姐係又冇料又想做到你屋企咁, 你又唔撚去讀番書進修
你都係收皮算啦傻閪

Topic: 寧願做有錢屋企既廢柴, 定窮撚屋企既廢柴?
你真係真比comment
做老母 點屌都好最後都會滿足個仔
除非佢冇能力就唔同講法
兩千萬講到好似幾廿億咁
我睇到既係樓主好幸福
由文章中提及既 樓主只有 1個家姐
分身家角度 樓主已經屬人生勝利組
好似你咁 你話結婚買樓要錢,隨隨便便屋企人都拎到幾球出黎幫手
不知令幾多人羨慕

假設佢個故事係真
應該真係佢老豆老母覺得送佢去讀書番黎都係做7仔
唔划算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞